Prima paginăPolitica

Averile candidaților pentru Parlament

Dimensiune text

Pe site-ul ANI au fost publicate declarațiile de avere și de interese ale candidaților. Dintre candidații pentru zona Roman, cei mai înstăriți sunt, de departe, Elena Udrea, Ioan Chelaru și Adrian Alexa.

 

 

Legea prevede că orice candidat, când intră în cursa electorală, trebuie să depună la Biroul Electoral, pe lângă alte documente, și declarațiile de avere și interese. Întocmai au procedat și cei care ne cer voturile pe data de 9 decembrie pentru un loc în Camera Deputaților sau în Senat. Declarațiile au fost publicate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Dintre toți candidații care vor să câștige încrederea alegătorilor din Colegiul nr.4 Roman – Ion Creangă, cea mai bună situație materială o are Elena Udrea. Aceasta deține șase terenuri intravilane în București și unul în Pipera, o casă și două apartamente și alte două imobile, tot în București. Are un Fiat 500 și un Mercedes, bijuterii de aur și argint de 50.000 euro. În 2011, a înstrăinat bunuri ce depășesc 800.000 euro și are în conturi peste 1.500.000 lei și peste 500.000 euro. Pe declarația de avere a candidatului ARD mai sunt trecute trei împrumuturi în nume personal, ce însumează 275.000 dolari, și părți sociale de 427 lei. La capitolul datorii este trecută suma de 500.000 euro. Ca ministru, Elena Udrea a câștigat 55.440 lei. În 2012, soțul Elenei Udrea a primit dividende în valoare de 323.000 lei. Elena Udrea este și fondatorul fundației ProEuropa.

Liviu Brătescu are un apartament în Iași și depozite bancare în valoare de 25.000 lei, 6.000 euro și 8.300 dolari. În 2011 a câștigat 21.480 lei ca director al Ateneului Tătărași din Iași și o sumă aproape egală ca cercetător științific la Academia Română. Cercetarea i-a adus și cel mai mare venit din 2011, 40.000 lei, printr-o bursă POSDRU. Candidatul USL pentru Colegiul 4 a câștigat alți 9.000 lei printr-un grant de cercetare. Liberalul este acționar la Albalact SA Alba Iulia, Antibiotice SA Iași, SIF Transilvania și Banca Transilvania.

Gabriel Andrici, candidatul PP-DD, are un teren intravilan, o casă și un apartament în Roman. Deține un autoturism Audi, în 2011 a câștigat 14.916 lei ca inspector la IT ISCIR Bacău, iar soția sa a avut anul trecut un venit 34.456 lei, ca angajat al Spitalului Roman. Gabriel Andrici a mai câștigat 12.000 lei ca lector, iar soția sa și-a suplimentat veniturile cu 22.000 lei oferind consultații medicale la două cabinete private din Roman.

Constantin Ghica, candidatul PER pe Colegiul nr. 4 camera Deputaților, deține 7.000 metri pătrați de teren agricol și aproape 10.000 metri pătrați de teren extravilan. Candidatul PER mai are un apartament în Roman, iar în 2011, ca viceprimar al municipiului Roman, a câștigat peste 42.000 lei, în timp ce soția lui a câștigat, în aceeași perioadă, puțin peste 40.000 lei, ca șef de serviciu în cadrul Arcelor Mittal. Constantin Ghica  este asociat în cadrul a două societăți comerciale, iar acum este director adjunct la Direcția Regională de Metrologie Legală Bacău.

Cel mai sărac candidat pentru funcția de deputat pe Colegiul nr. 4 este Levente Eros. Acesta nu are în posesie niciun bun, nu are bani în cont sau datorii. Venitul din 2011 al candidatului UDMR a fost doar de 7.050 lei, ca salariat al Centrului de Cult și Arte Lazarea. În plus, Levente Eros deține 5% din părțile sociale ale unei societăți comerciale.

Denis Popovici, candidatul PP, are un autoturism Dacia și unul marca Skoda. În 2011 a câștigat, din diverse activități, 21.000 lei, în timp ce soția lui a câștigat 12.000 lei, în aceeași perioadă.

Declarațiile de avere și interese ale PRM-istului Daniel Enache nu au fost făcute publice.

 

Candidații la Senat se bat în proiecte și bunuri

 

Cel mai înstărit candidat al Colegiului nr. 2 Senat este Ioan Chelaru. Acesta are trei terenuri intravilane și două terenuri agricole. Are două case – una cu o suprafață de 576 metri pătrați -, un apartament, o casă de vacanță și un spațiu comercial. Deține un autoturism Cielo și unul Mercedes, 20 de tablouri, zece statuete și zece vase ornamentale a căror valoare nu a fost estimată. Ioan Chelaru mai deține 90 de părți sociale la SC Nord-Est Radio și 3.000 acțiuni la SC Theta. În 2011, din activitatea de avocat, Ioan Chelaru a câștigat 131.000 lei, ca senator a câștigat 58.000 lei, iar ca membru al Curții de Arbitraj – 25.000 lei. Casa de avocatură a senatorului Chelaru a avut, în 2011, încheiate contracte cu trei primării din județ: Tămășeni, Oniceni și Boghicea. Valoarea fiecărui contract s-a apropiat de 15.000 lei.

Leonard Cadăr, candidatul ARD pentru Colegiul nr. 2 Senat, are o casă, un teren în Horia, iar în 2011 a câștigat 20.000 de lei ca administrator al unei societăți comerciale și a primit, de la aceeași firmă, dividende în valoare de 150.000 lei.

Adrian Alexa, candidatul PP, deține trei terenuri, o casă în Piatra Neamț și două autoturisme Volkswagen. Are două depozite bancare care depășesc, împreună, 420.000 lei. Ca administrator al unei societăți comerciale, Adrian Alexa a câștigat, anul trecut, 60.000 lei, în timp ce venitul soției sale, pensionară, a fost de 14.000 lei.

Laios Szonyi, candidatul UDMR, are trecute în declarația de avere un apartament în Crasna și un autoturism. La venturi este trecută suma de 17.040 lei, pensia candidatului pentru anul trecut. Din aceeași sursă a primit și soția acestuia, anul trecut, 11.000 lei. Venitul candidatului a fost completat cu suma de 2.712 lei, bani primiți pentru activitatea în calitate de consilier local al localității Crasna. Laios Szonyi este membru fondator și vicepreședinte al Fundației „Cserey Farkas”, secretar al Asociației Locatarilor Crasna și secretar al Composesoratului Crasna.

Declarațiile de avere și interese ale lui Ioan Uleanu – candidatul PP-DD pentru colegiul 2 Senat -, Doinița Isache – candidatul PRM – și Camelia Dunca – candidatul PER – nu au fost publicate.

Ziarul de Roman va continua seria materialelor dedicate averilor candidaților cu prezentarea celor din Colegiile nr. 5 și nr. 6 Camera Deputaților.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 14
 • anda ciutu 9 ani

  “Notorietatea” lui Bratescu ca istoric e doar in capul lui. Intrebati 2-3 istorici din Iasi sa va spuna ce cred despre el. Si mai intrebati 2-3 la Bucuresti sau la Cluj sa vedeti daca au auzit de el. A facut cariera carand sacose pentru cel care l-a angajat la Institutul din Iasi, un fost securist cu adevarat notoriu, iar dupa 2004 l-a pupat in dos pe Fenechiu. Dupa 2010 s-a adaugat si Nichita, premarele Iesului. Plange ca i s-a taiat salariul. Care dintre ele? Cel de la Institut, cel de la Ateneu (Primaria Iasi), cel de la POSDRU sau cel de partid? Cam multe, nu credeti? Asta-i Bratescu. E cam de calibrul lui Gigi Becali, cu care spera ca va fi si coleg in Parlamentul cel mai competent. Competenta zero, caracter -0. Figuri lombroziene, comportamente pe masura. Liberalul este acționar la Albalact SA Alba Iulia, Antibiotice SA Iași, SIF Transilvania și Banca Transilvania. Ha! Ha! Ha!

  • POpesCU 9 ani

   Draga Dra. toti candidatii la fotoliul de deputat (scuzati cacofonia) trag speranta sa fie colegii distinsului domn Gheorghe Becali. Printre ei si Dna Udrea. Gaseste alta cale de atac, una mai credibila…

 • I.C Bratianu 9 ani

  Wowwwwww !!! Da’ nu stau deloc rau uselistii in aceasta insiruire de cifre…Chelaru, da, e tare ! Noroc ca are o casa de 576mp si are unde-si depozita banetul strans cu sudoarea fruntii si bataturile mainilor…da’ nici dottore Bratescu nu sta deloc rau…eu il credeam sarac lipit pamantului si cand colo…sumele afisate la el nu sunt ametitoare, insa nu apar cele castigate ca actionar la Albalact, la Antibiotice, dar nici la SIF si Banca Transilvania…fiindca de-acolo iese grosul, nu ?

 • emi 9 ani

  Felicitari pentru articol,doamna T.Rusu!
  Cine este bine intentionat poate sa vada realitatea ca,in ciuda averii imense,doamna sotie a lui Cocos s-a umilit candidand la Roman dar urmarind sa-si scape pielea si nu sa-i fericeasca pe concitadinii nostri!

  • Daniel 9 ani

   Udrea nu s-a umilit deloc candidand la noi in Roman, era si normal la cate lucruri bune a facut pentru noi in ultimii ani, iar averea pe care o are a fost stransa in decursul a zeci de ani de munca alaturi de Dorin Cocos, sotul ei.. Romanul are nevoie sa continue proiectele bune incepute alaturi de Elena Udrea si trebuie sa o sprijinim exact cum si ea ne-a sprijinit pe noi!!

 • ionutz 9 ani

  Anda ai spus exact cuvintele mele,dar as adauga o intrebare dl. ,,cercetator,,de ce nu s-a lipit nici o femeie de el pana acum,??????,ocupatia sau ,,caracterul,,. Vai de capul romascanilor cu asa ,,catindati,,

 • UN OARECARE ROMASCAN 9 ani

  Primiti acum catva timp in cu bratele deschise de catre romascani , liberalii locali, au dezamagit total!! Si din toate punctele de vedere.Condusi de oameni cu false principii morale ,au asejat in functii oameni precum ei,apoi au intrat in opozitie……….
  Nu s-au remarcat prin nici o realizare la nivelul comunitatii locale.Acum vin si ne propun un necunocsut,numit Bratescu ,doar ca sa mentina lupta deschisa…….
  Rog pe cei care-i sprijina sa ma combata :daca pot face acest demers prin afirmatii pertinente!!
  Sa auzim de bine!!

 • Bebe 9 ani

  Putin respect pentru doamna Udrea. Este o doamna, blonda, ii plac posetele scumpe si papucii de 4000 euro, se intelege bine cu Basescu si sigur ne vrea binele. Eu spun ca poate sa ne mai taie din pensii si salarii, ca meritam.

  • Stefan 9 ani

   Bebe, eu cred ca iti place sa faci campanie anti Elena Udrea… Daca ai aprecia tot ce s-a realizat in ultimii ani la noi in oras nu ai mai spune acest lucru si nu ai mai fi impotriva ei… Trebuie sa recunoastem cu totii indiferent de culoarea politica ca femeia asta la sprijinit destul de mult si bine pe primarul nostru in tot ceea ce a vrut sa faca. Fara sprijinul acesteia noi nu am mai fi profitat de atat de multe lucruri bune….

 • Vasile 9 ani

  Important este ce au facut ei pentru noi romascanii sau ce vor putea face pe viitor dupa ce ne vor reprezenta in parlamentul Romaniei, nu conteaza averile lor, iar dintre toti candidatii din Roman doar Elena Udrea merita sprijinul nostru pentru ca este singura care intr-adevar ii pasa de noi si care ne-a ajutat…

  • un cetatean 9 ani

   Serios ? Eu cred ca ii pasa mai mult de viitorul si marirea averii ei, nu de viitorul romascanilor !Sa fim sineri si realisti !

 • Croitoru Constantin 9 ani

  Nuti sa plece ,sa ne lase ca nu avem nevoie de minciunile ei ,vrea sa se ascunda iar in parlament ca sa nu dea socoteala ce a facut cu atatea miliarde de lei? Sa faca in continuare afaceri cu „baietii destepti”, si sa scape basma curata? Romascani fiti cu capul pe umeri ,aveti pe cine vota , nu alegeti venetici.
  Ce a facut ea pt orasul Roman ,chiar daca a dat atatia bani i-a cheltuit primarul pdl cum a vrut el.
  Desteapta-te romane!