Joi, 8 aprilie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat semnarea contractului pentru completarea Studiului de Fezabilitate și elaborarea Proiectului Tehnic de Execuție necesare construcției Autostrăzii Tîrgu Neamț – Iași – Ungheni, tronson al Autostrăzii „Unirii” A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni.
Contractul semnat joi presupune completarea, revizuirea și actualizarea Studiului de Fezabilitate și elaborarea PAC, PAD și PTE pentru obiectivul Autostrada Tîrgu Neamț – Iași – Ungheni, cu firma Consitrans SRL. Valoarea contractului este de 58.830.448,35 lei fără TVA, sursa de finanțare fiind fonduri europene nerambursabile.
„Scopul principal al acestui proiect este finalizarea Autostrăzii Tîrgu Neamț – Iași – Ungheni (lungime de aproximativ 100 km), parte integrantă din Rețeaua Europeană de Transport (TEN-T), reprezentând un tronson din viitoarea Autostradă A8 Târgu Mureș – Tîrgu Neamț – Iași – Ungheni care străbate județele Mureș, Harghita, Neamț și Iași, ce va avea o lungime de aproximativ 320 de kilometri”, arată reprezentanții CNAIR.
Durata de realizare a serviciilor de proiectare este de 25 luni, după cum urmează: 12 luni pentru revizuirea / completarea Studiului de Fezabilitate; 6 luni pentru realizarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC), inclusiv verificarea PAC de către specialiști atestați; 6 luni pentru elaborarea Proiectului Tehnic de Execuție (PTE) și a Detaliilor de Execuție, inclusiv verificarea de către verificatori atestați; o luna pentru asistență tehnică pentru cererea de finanțare, asistență tehnică pentru contractarea execuției lucrărilor.
„Astăzi, la semnarea care a avut loc la sediul CNAIR, i-am cerut proiectantului să prioritizeze tronsonul dintre Târgu Frumos și Lețcani. Moldova a așteptat suficient ca să aibă drumuri moderne. Pentru mine, atât A8, cât și A7 sunt priorități și facem toate eforturile împreună cu echipa din minister și CNAIR ca să devină realitate în teren cât mai repede. Vrem și ne luptăm ca ambele proiecte să aibă finanțare din Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR)”, a declarat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă.
foto: facebook / Cătălin Drulă
Comentarii