HomeSocialSanatate

Autoritățile „se spală pe mâini” de hepatită

Patru copii din localitatea Izvoare, comuna Bahna, se află internaţi în spital. Directorul şcolii crede că sursa infecţiei se află în familiile copiilor şi nu în unitatea pe care o gestionează. Anul trecut au luat hepatită 30 de copii din sat.

Hepatita, boala mâinilor murdare, face din nou victime în satul Izvoare. Mama unui copil din comuna Bahna şi-a arătat îngrijorarea, într-o scrisoare adresată redacţiei cotidianului „Ziarul de Roman”, despre focarul de hepatită izbucnit în această lună în localitatea Izvoare. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât printre copiii din satul Izvoare internaţi în spital la Roman se află şi fiul ei. Femeia se află la mii de kilometri distanţă de casă, în Italia, unde munceşte de câţiva ani. „Cine îmi poate garanta, după ce copilul meu va fi externat, că nu se va îmbolnăvi din nou?”, este una dintre întrebările la care femeia aşteaptă un răspuns.

Conducerea unităţii de învăţământ coordonatoare şi cea a Direcţiei pentru Sănătate Publică (DSP) Neamţ dau explicații. „În toamna anului trecut, în satul Izvoare au fost înregistrate, în perioada noiembrie – decembrie, 30 de cazuri de îmbolnăviri cu hepatită. Am crezut că nu o să mai avem probleme, dar în această lună au fost înregistrate alte patru cazuri”, a precizat profesorul Gheorghe Popescu, directorul Școlii Gimnaziale Bahna.

Părinţii arată cu degetul spre şcoală, spunând că directorul şcolii nu a luat măsuri pentru eradicarea „bolii mâinilor murdare”. „Nimeni nu mişcă un deget pentru a vedea dacă şcoala este sau nu infectată, toţi tac”, susține mama din Italia.

Directorul unităţii şcolare consideră că problema este în familie. „Sursa de infecţie nu este la şcoală, ci în familie, dar părinţii nu vor să recunoască acest lucru. În şcoală sunt grupuri sociale curate, avem apă curentă, iar clasele se igienizează zilnic”, a spus directorul Gheorghe Popescu.

Conducerea unităţii de învăţământ susține că anul trecut, în perioada noiembrie – decembrie, s-au făcut acţiuni de dezinfecţie riguroase, care au însemnat cheltuieli de 800 de lei. Dezinfecţii s-au făcut şi la domiciliul familiilor de etnie rromă din Izvoare care au avut copii bolnavi de hepatită.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului epidemiologic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, în luna februarie au fost descoperite patru cazuri noi de hepatită în localitatea Izvoare, comuna Bahna. „În ultimele trei săptămâni, au fost înregistrate patru noi cazuri de hepatită la elevi din acest sat. În momentul în care a izbucnit focarul de hepatită în această localitate, în luna octombrie a anului trecut, DSP a organizat o acţiune de dezinfecţie la unitatea şcolară din sat. Însă microbii nu dispar doar după o astfel de procedură. De atunci, reprezentanţii şcolii au realizat zilnic activităţi de curăţenie şi dezinfecţie. Noi le-am făcut instructaj, în momentul izbucnirii focarului de infecţie, despre modalităţile în care trebuie curăţate grupurile sanitare, ce materiale sanitare trebuie să folosească, în ce condiţii trebuie să le dea copiilor cornul şi laptele, pentru a preveni apariţia acestei boli. Însă o dezinfecţie nu reprezintă rezolvarea tuturor problemelor din acea localitate. Această boală se trasmite foarte uşor de la o persoană la alta sau prin obiectele din jur şi este greu de controlat. Este nevoie de educaţie sanitară, mai ales în rândul părinţilor. Ei sunt primii care trebuie să îşi înveţe copiii să se spele pe mâini”, a precizat medicul Roxana Pipirigeanu, şefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamţ.