Prima paginăNeamt

Autoritățile nu au reușit să țină drumurile practicabile

Dimensiune text

La 24 de ore de când toate drumurile din județ au fost deschise circulației, vremea a făcut din nou probleme. Patru drumuri județene sunt blocate, în unele sate accesul fiind aproape imposibil. Pe drumurile naționale se circulă cu dificultate. Mii de familii au resimțit, duminică, și lipsa curentului electric.

 

 

Codul galben de ninsori și viscol s-a resimțit din plin și în județul Neamț, deși situația nu este atât de gravă ca în alte județe din estul țării. Duminică, la ora 13.00, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a informat că patru drumuri judetene erau blocate temporar: DJ 157C Ion Creangă – Valea Ursului pe o porțiune de 14 kilometri, DJ 159A Bahna – Bacău, DJ 157A Brițcani – Moreni – Văleni – David și DJ 157 Făurei – Climești.

Situații mai deosebite s-au înregistrat pe drumul dintre Ion Creangă și Valea Ursului și pe drumul între localitățile Dochia și Mărgineni. Două echipaje de la detașamentele de pompieri Roman și Piatra Neamț s-au deplasat în comuna  Ion Creangă  pentru a degaja trei autovehicule care au rămas blocate pe DJ 207C  între localitățile  Ion Creangă și Valea Ursului. Dar pompierii au fost întorși in drum deoarece, până la sosirea echipajelor, cele trei autoturisme au fost scose din blocaj.

Un microbuz care a rămas blocat pe DJ 157 între Dochia – Mărgineni a fost scos din zăpadă de un echipaj de la detașamentul de pompieri Piatra Neamț.

La aceeași oră a raportării, SC Drupo SA, societate care administrează drumurile județene, anunța că a acționat cu 15 utilaje pe șase drumuri județene:
– DJ 207C Horia – Valea Ursului;
– DJ 207A Sagna – Bâra – Nistria;
– DJ 158 Buhuși – Secuieni;
– DJ 157A Dulcești – Talpa – Valeni;
– DJ 157 Margineni – Climești;
– DJ 157H Dochia – Itrinești.

În același timp, Secția de Drumuri Naționale Piatra-Neamț a acționat cu 29 utilaje pe șapte drumuri naționale  pentru supralărgirea părții carosabile pe următoarele sectoare de drum:
– DN 2 Secuienii Noi – Miroslăvești;
– DN 15 Bradu – Bicaz – Piatra Neamț – Costișa;
– DN  15 B Pluton – Tîrgu Neamț-Timișești ;
– DN 15 C Tîrgu Neamț -Tîrzia;
– DN 15 D Piatra Neamt – Roman – Crăiești;
– DN 17 B Lunca – Poiana Largului;
– DN 12 C  Bicaz Chei – Bicaz.

În spațiile de cazare  amenajate de autoritățile administrației publice locale sunt cazate un număr de 33 persoane.

Din toată această raportare lipsește, însă, un amănunt important pentru cei care așteaptă să fie deszăpeziți. Cele două autofreze care sunt în dotarea SC Drupo SA au o vechime de 40 de ani, iar una dintre acestea s-a defectat zilele trecute, motiv pentru care oamenii din satul David, comuna Văleni, au trebuit să aștepte mai bine de 12 ore un alt utilaj pentru ca drumul lor să fie deszăpezit. Astfel, riscul ca utilajele învechite ale SC Drupo să se strice când este mai mare nevoie de acestea există și este foarte real. Trebuie precizat și faptul că, luna trecută, Consiliul Județean Neamț a aprobat alocarea a 200.000 lei pentru achiziționarea unui utilaj care, conform proiectului de hotărâre, ar fi util și iarna, pentru deszăpeziri, dar și vara, pentru operațiuni de întreținere a drumurilor județene. Doar că acest utilaj, deși a fost achiziționat, nu a fost folosit pentru că nu ar fi atât de bun ca frezele cu vechime de 40 de ani.

Pe de altă parte, primarii din unele localități nu par foarte îngrijorați de soarta oamenilor, ulițele fiind lăsate pentru a fi deszăpezite de vremea de afară. Este și cazul primarului din comuna Ion Creangă, care le-a transmis mai multor săteni că are „priorități” și că nu poate trimite utilajele de deszăpezire în locurile solicitate.

 

Peste cinci ore fără curent

 

Pe lângă problema de accesibilitate în unele zone din județ, cum ar fi satul Băneasa, din comuna Bozieni, nemțenii mai trebuie să se obișnuiască și cu lipsa energiei electrice. Duminică dimineață, furnizarea energiei electrice a fost întreruptă pentru mai bine de cinci ore. Au fost afectate atât sate din jurul Romanului, dar și aproape jumătate din oraș.

Conform unui comunicat emis de compania E.ON Moldova Distribuție, condițiile meteorologice nefavorabile au provocat mai multe avarii în rețelele de electricitate din zona Moldovei prin ruperea de conductoare, elemente de izolație și de susținere.

Duminică, la ora 14.00 erau afectate, total sau parțial, 14 linii aeriene de medie tensiune, nefiind alimentate cu energie electrică aproximativ 270 posturi de transformare din 51 de localități. Cele mai afectate județe sunt Vaslui – 22 localități – și Botoșani – 13 localități. În județul Iași, înregistrăm șapte localități nealimentate cu energie electrică, în Suceava șase, iar în Bacău sunt trei localități. În județul Neamț nu înregistrăm, la această oră, localități nealimentate integral cu energie electrică„, se arată în documnetul amintit.

Echipele companiei au fost suplimentate, și acționează în continuare, dar există posibilitatea ca, în unele zone, urmare a accesului dificil cauzat de drumurile înzăpezite și viscol, intervenția să se facă cu întârziere.

Având în vedere că, în continuare, condițiile meteorologice sunt vitrege – rafale puternice de vânt ce viscolesc și spulberă zăpada, vizibilitate scăzută – nu este exclus să apară și alte încidente, cu afectarea alimentării cu energie și în alte zone. Îi asigurăm pe consumatori că echipele de intervenție ale companiei depun toate eforturile pentru ca alimentarea cu energie electrică să fie reluată cât mai repede posibil„, se mai precizează în comunicatul E.ON Moldova Distribuție.

Conducătorii auto care vor să pornească la drum trebuie să sune mai întâi la numărul de telefon 0233/212177, al Poliției Rutiere Neamț. Acolo, un polițist vă va sfătui cu privire la conduita de drum, în funcție de traseul pe care vreți să plecați.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0