Autoritățile locale în alertă, după ce zeci de mașini au fost sparte. Hoții au fost prinși

HomeActualitate

Autoritățile locale în alertă, după ce zeci de mașini au fost sparte. Hoții au fost prinși

 

Dezastru, cam așa se poate traduce situația privind siguranța bunurilor de pe raza municipiului Roman în ultimele zile, când, în trei-patru nopți, câteva zeci de mașini au fost găsite dimineață de proprietari cu geamurile sparte. Chiar dacă proprietarii nu aveau bunuri de valoare la vedere sau nu aveau nimic în mașini, paguba este una însemnată. Unora li s-au spart două geamuri. Altora li s-a spart geamul și nu li s-a luat nimic, pentru că nu aveau nimic de valoare în autoturisme, dar montarea unui nou geam rămâne în grija proprietarului mașinii.

Încă un „tun”, încă un semnal de alarmă și… cam atât

Paginile de socializare și e-mail-urile autorităților răspunzătoare pentru prevenirea sau prinderea făptașilor au fost „luate cu asalt” de romașcanii păgubiți, pe bună dreptate, dat fiind faptul că numărul infracțiunilor a escaladat orice alt moment al anului. Deși suntem în Săptămâna Patimilor, pentru unii nu a contat deloc, ba, chiar pare să fi fost un motiv în plus pentru făptuitori.

Cele mai multe mașini care au fost sparte erau parcate, în fața blocurilor, în zona bulevardului Republicii, în apropiere de Strada Nouă, locuită cu precădere de familii de etnie rromă.

Nu este prima dată când se întâmplă așa ceva. În urmă cu vreun an, mai multe spargeri similare s-au petrecut pe strada Vasile Lupu, fix lângă Poliția Roman. Din păcate, în ambele cazuri este vorba de minori ce nu pot fi trași la răspundere, pentru că, deocamdată, parlamentarii nu au dorit să dea normele de aplicare a unei legi existente și care stabilește un grad de vinovăție și o pedeapsă într-un centru de reabilitare și educație.

Trei minori sunt responsabili pentru fapte

De bine, de rău, autoritățile locale – Primăria Roman cu Poliția Locală și Poliția Roman – și-au dat mâinile să rezolve problema, chiar dacă, între noi fie vorba, nu prea au ce face, pentru că legislația este cea menționată mai sus. Important este faptul că polițiștii i-au găsit pe făptași, urmează să vedem și ce măsuri clare pot lua.

Printr-un comunicat de presă, Primăria Roman ne informează faptul că primarul Lucian Micu a avut o întâlnire marţi, 11 aprilie, cu conducerile Poliţiei Locale şi Poliţiei Roman, în cadrul căreia s-a stabilit un plan comun de prevenire a actelor antisociale.

„În urma discuţiilor purtate cu conducerea Poliţiei Roman, mi s-a adus la cunoştinţă că au fost identificaţi infractorii care au spart în ultimele zile mai multe autoturisme ale cetăţenilor din municipiu. Este vorba de trei minori, din care doi au vârsta sub 14 ani şi unul are 14 ani, însă acesta din urmă nu are niciun act de identitate. Poliţia Roman va lua măsurile prevăzute de lege în acest caz. Împreună cu Poliţia Roman şi Poliţia Locală, am stabilit un plan de măsuri pentru a preveni astfel de fapte”, a declarat primarul municipiului Roman, Lucian Micu.

Un polițist local urmărește imaginile de pe 50 de camere de supraveghere

Conform unui comunicat de presă al Primăriei Roman, în municipiul Roman sunt amplasate, în zone cu risc ridicat de infracţionalitate, 50 de camere de supraveghere şi se intenţionează achiziţionarea, în perioada imediat următoare, a încă două astfel de sisteme. Pentru viitor, viziunea actualei conduceri a Primăriei Roman asupra monitorizării spaţiului public din oraş priveşte organizarea unui compartiment specializat pe acest domeniu.

„În acest moment, sunt patru angajaţi ai Poliţiei Locale ce au ca responsabilitate monitorizarea în timp real a imaginilor de pe camerele de supraveghere. Un agent lucrează câte 12 ore la monitorizare, asigurându-se permanenţa 24 de ore din 24, inclusiv sâmbăta şi duminica sau în zilele de sărbătoare. Vrem să extindem actualul sistem de supraveghere video a zonelor sensibile din oraş, iar în acest sens am gândit un proiect care să prevadă înfiinţarea unui compartiment separat de Poliţia Locală, cu angajaţi care să aibă pregătirea necesară pentru a urmări simultan imaginile de pe zecile de camere de supraveghere din oraş. În acest fel, agenţii Poliţiei Locale se vor concentra pe prevenire şi pe asigurarea protecţiei bunurilor şi persoanelor din oraşul nostru”, a declarat primar Lucian Micu, primarul municipiului Roman.

Camere fixe, camere mobile, doar organele de anchetă au acces la ele

În municipiul Roman sunt montate 50 de camere de supraveghere, dintre care 18 sunt fixe şi 32 sunt mobile. Poliţia Locală monitorizează imaginile de pe camerele de supraveghere şi le eliberează, la cerere, doar organelor de cercetare judiciară, fiind vorba de imagini cu caracter personal.

„Pe parcursul anului 2017, am răspuns prompt la 21 de adrese primite din partea organelor de anchetă judiciară, totalizând 86 de ore de înregistrări video. Împreună cu Poliţia Roman, am efectuat 69 de misiuni comune de monitorizare. Pe linia infracţională – furturi, tâlhării, spargeri – am prins în acest an şase persoane în flagrant, care au fost mai apoi conduse la Poliţia Roman pentru cercetări. Pe linie contravenţională, care este în subordinea Poliţiei Locale, am depistat, cu ajutorul camerelor, 67 de persoane, care au fost sancţionate conform legii. Ca şi exemplu, la începutul anului, în faţa complexului Gulliver, pe camerele de supraveghere am surprins în flagrant patru minori care au smuls geanta unei persoane, au trântit-o la pământ şi au fugit, dar au fost prinse de patrula Poliţiei Locale şi conduse la sediul Poliţiei Roman”, a declarat Daniel Cazacu, directorul Poliţiei Locale Roman, conform comunicatului de presă emis de Primăria Roman.

„Unde-i lege, nu-i tocmeală!”

Polițiștii, locali sau de la centru, sunt cum sunt, nu pot fi nici perfecți, nici peste tot. Legile sunt cum vor cei care ne conduc, iar pentru Parlamentul României, din 2000 și ceva de când există reglementări privind pedepsirea inclusiv a minorilor pentru infracțiuni, nu a existat o prioritate emiterea unor norme de aplicare a unei legi care prevede că și „cei mici” trebuie să răspundă asupra faptelor comise. Nu cu închisoarea, ci prin metode moderne, civilizate, umane, prin care să fie educați în spiritul diferenței dintre a nu face rău și a face bine.

În acest moment, Codul Penal, proaspăt modificat și aprobat, spune următoarele, conform site-ului oficial al Poliției Române: „Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu va răspunde pentru faptele penale, dar cu privire la el se vor lua măsuri de ocrotire prevăzute în Legea nr. 272/2004 (n.r. – Legea protecției copilului). Cel care are vârsta între 14 şi 16 ani va fi sancţionat numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta în mod conştient. Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde pentru faptele sale penale”.

Și, pentru cei care vor să vadă care sunt pârghiile reale ale aplicării legislației în vigoare pentru a opri un minor în a săvârși infracțiuni, vă oferim următorul link de accesat, sub titlul „Unde-i lege, nu-i tocmeală!”: https://www.politiaromana.ro/files/pages_files/Unde-i_lege,_nu-i_tocmeala.pdf.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 10
 • Solutia este simpla : un politist per camera web / 8 ore pe zi. In schimburi. 8 X 3 = 24.
  Evident ca atunci cand izbesti cu bujia in geam acea filmare are un caracter personal si numai un judecator poate decide daca poate fi folosita proba !
  Daca achizitionez 345 de hectare de pamant la Nana in timp de criza si platesc 1 euro / mp aia nu mai are caracter personal.

 • Baieti stati calmi ! Udrea este majora si a luat 6 ani !
  Invocati speta Udrea in instanta !
  Cat puteti sa luati pentru ca ati bulit cateva geamuri.
  Pe viitor va indic sa fiti mai creativi. De ce nu ati aplicat pe geamuri adeziv de lipit marmura…si mai puteati sa puneti si o placa de faianta….acum ati fi avut o alta incadrare juridica….

 • In momentul in care se pune la indoiala functionalitatea camerelor de supraveghere, poate ar trebui demonstrat ca acestea functioneaza. Poate ar trebui organizate activitati comune Politie-Primarie pentru descurajarea celor care vandalizeaza. Zilnic apar stiri despre vandalizarea copacilor, masinilor, dar nu se precizeaza masurile de preventie. Este grav ca vandalizarea copacilor, a florilor are loc in centrul orasului, exact langa Primarie. Autoritatile locale asteapta sa fie vandalizat sediul Primariei pentru a lua masuri?

 • Este foarte bine ca sistemul de supraveghere a surprins furtul gentii femeii! Pe noi ne intereseaza cazul actual, al vandalizarii celor 30 de masini in doua nopti: camerele ce au suprins?

 • Mai bine de 20 de camere video mobile sunt vechi de peste 7 ani si sunt tinute in functiune cu un mare efort din punct de vedere tehnic . Toate cele 32 de camere mobile sunt Sony ,fabricate in Japonia ,dar este putin probabil ca in urma unei licitatii pe critetii de pret minimal ,Primaria sa se mai aleaga cu altceva in afara de chinezisme . Intr-adevar este greu de crezut ca un om poate urmari 50 de camera simultan, oricat de antrenat ar fi si asta in toiul noptii . Orice ipotetic plan sau proiect cu privire la urmarirea automata a oamenilor , detectia si recunoasterea fetelor in conditii de strada si noapte este doar o chestiune de marketing . Singura solutie pentru a inregistra imagini viabile in sensul de recunoastere si chiar identificare este utilizarea unor camere produse de fabricanti consacrati .

 • Care sunt măsurile luate de Poliție și Primărie? Incepem sa ne temem de țiganii care fac legea în piețe, zone aglomerate.

 • am atras atentia in unele coment-uri ,despre situatia din zavoi ,monitorizare ,salubrizare,in ,,zavoi”,de ce nu specifici in articol daca minorii sunt tigani sau romani ,eu nu stiu ce inseamna rom ,politia locala isi face datoria atat cat poate cu dotarea existenta si calitatea oamenilor din subordine ,sunt putini cei care pot face fata unei asemenea situatii chiar si cei de la ,,nationala”,nu am lege nu prea am ce face ,NU SE EXISTA ,asemenea fuga de raspundere ,cauta alta lege alt paragraf si arde-i asa cum sunt arsi la buzunar si contribuabili onesti cand parcheaza si ei pe unde pot pe fondul penuriei de locuri de parcare ,sau cei de la ,,rutiera „,care practica o adevarata vanatoare printre soferi ,o sa sparga SI PRIMARIA SI SEDIILE POLITIILOR ,daca nu se intra in ei ,DANIEL tu ai experienta aplica legea ,sau o sa incepem vendete personale ,cum e posibil ziua amiaza mare sa talhareti si sa pui la pamant victima in plin centru ,cu riscurile aferente daca eu personal eram acolo si nu ma dau mare interveneam fizic in apararea victimei ,cum ar trebui sa facem toti cetateni de buna credinta ,sa ajutam comunitatea ,si fortele de ordine nu sa asistam pasiv pun pariu ca au fost martori la locul faptei nu sa asteptam sa -i prinda locala ,ei sunt multe aspecte de discutat dar nici eu si nici voi nu suntem perfecti ,dar cu infractorii si mai ales tiganii infractori trebuie cele mai dure metode ,fiindca ei stiu numai asta din asta traiesc si cu asta mor ,la puscarie este a doua casa ,ma refer doar la infractori nu la toti tiganii ,paste linistit la toata lumea ,apropo cat mai e kg de miel in carcasa ???!!!!

 • Buna dimineata..degeaba se platesc taxe la primarie, degeaba se plateste taxa de protectie..din birouri nu se face nimic..salarii mari si munca de pe scaun.

 • politia locala la cati sunt daca ar sta cate unul pe cate o banca noapte de noapte , nu in masina ar mai fi cum ar mai fi , am fost bland i-am lasat sa stea pe banca ….Din masina nu se da nici unul jos , iar marea majoritate au burta de parca is in luna a 9 a ,Ar trebui putina miscare dlor – prezenta dv in toate zonele descurajeaza .In urma cu cativa ani , in fata la central erau parcate neregulamentar 2 masini , un opel si un jeep .Politia locala l-a amendat doar pe proprietarul opelului iar pe cel cu jeep=-ul s-a facut ca nu il vede si asta de frica , la volan era dl Plopeanu . asa ca dle primar pune-i pe liber si angajeaza cativa ciobani la politia locala ca aia pun mana pe ghioaga si fac ordine , nu ca astia care ii aveti acu’ care se menajeaza pentru ca mai au putin pana la pensie .Politistii locali pe care ii aveti stiu sa fugareasca babele cu lapte si sa amendeze cerstorii care oricum nu vor plati amenzile in veci .

  • Ar fi interesant sa aflam care amenzi și-au dat pentru cerșit, care pentru parcări
   ilegale, care pentru vânzare în locuri nepermise, etc. Astfel am ști cu ce ar ocupa Poliția locala. Impresia generala este că vânează amenzile ușoare, că sa facă planul la amenzi.