Au debutat Zilele Melchisedec Ștefănescu

HomeCultural

Au debutat Zilele Melchisedec Ștefănescu

 

teatru cahul zilele melchisedec 1Joi, 12 mai 2016, a debutat cea de-a XVI-a ediţie a manifestărilor dedicate marelui ierarh romaşcan Melchisedec Ștefănescu, care a păstorit pe scaunul vlădicesc de la Roman în ultima perioadă a vieţii sale (1879-1892).

La invitaţia Fundaţiei „Episcop Melchisedec”, trupa de teatru dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Republica Moldova, a interpretat piesa „Suflet pentru o păpuşă”, la Casa de Cultură a Sindicatelor Roman, joi, 12 mai, începând cu ora 12.00, în faţa unei săli pline de elevi de la ciclul primar, de la toate şcolile din municipiul Roman. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor cultural-religioase dedicate Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, având drept obiectiv oferirea posibilităţii tinerilor de a participa la evenimentele culturale ale Bisericii oferite tuturor celor care doresc, indiferent de posibilităţile lor materiale.

La finalul reprezentaţiei, Aurelian Alexa, directorul fundaţiei, a subliniat tinerilor din sală motivaţia existenţei Fundaţiei „Episcop Melchisedec”. Cu această ocazie, au fost aduse mulţumiri şcolarilor, părinţilor acestora şi în mod special dascălilor din şcolile romaşcane care, în decursul acestui an, au oferit  beneficiarilor Centrului de zi din cadrul fundaţiei daruri şi numeroase bucurii. „Sperăm ca gestul lor să fie bine înţeles de toţi adulţii, pentru ca exemplul acestor tineri să nu rămână singular. Reprezentaţia de astăzi a trupei de teatru din Cahul este darul pe care fundaţia «Episcop Melchisedec» îl oferă tuturor tinerilor romaşcani care înţeleg să trăiască ajutând pe cei slabi şi neajutoraţi”, a declarat Aurelian Alexa.

Gheorghe Mândru, directorul Teatrului de Stat din Cahul, a declarat: „Suntem un teatru muzical dramatic din oraşul Cahul, Republica Moldova. Avem în repertoriu 30 de spectacole dintre care 15 sunt destinate copiilor. Astăzi, la Roman, am venit cu trei spectacole ce vor fi prezentate de trupa noastră pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor pentru tot publicul romaşcan, aceste reprezentaţii fiind oferite gratuit, la invitaţia Fundaţiei «Episcop Melchisedec». Avem speranţa că această colaborare va continua şi în anii următori”.

Joi, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman, va avea loc o nouă reprezentaţie a trupei de la Teatrul de Stat din Cahul, pentru publicul romaşcan, intitulată „Se caută un mincinos”. Intrarea este liberă.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • De ce la Galati, unde Melchisedec(nevoit sa se mute de la Ismail cu episcopie cu tot) a fost episcop numai un an, intre 1878-1879, exista o strada cu numele sau(ca si la Bucuresti de altfel), iar la Roman, unde a pastorit timp de 13 ani si unde este inmormantat, nu exista ? De ce nu exista o strada cu numele Episcopului de Roman, Macarie, primul nostru cronicar cu nume cunoscut ? Ca sa nu mai vorbim de Dosoftei care la Roman a „tocmit” celebra sa Psaltire in versuri si pe care il regasim in nume de strazi la Iasi, la Bucuresti si desigur si in alte parti…