Atleta romașcană Bianca Ghelber, locul al șaptelea în proba de aruncare a ciocanului la Campionatele Mondiale din Ungaria

Home

Atleta romașcană Bianca Ghelber, locul al șaptelea în proba de aruncare a ciocanului la Campionatele Mondiale din Ungaria

Joi, 24 august, atleta romașcană Bianca Ghelber (Perie) s-a clasat pe locul al șaptelea în finala probei de aruncare a ciocanului din cadrul celei de-a 19-a ediții a Campionatelor Mondiale de Atletism în aer liber ale seniorilor, care se desfășoară în Budapesta, Ungaria, în perioada 19 – 27 august.

Lotul României la această ediție a Campionatelor Mondiale de Atletism este compus din 16 atleți, nouă la feminin și șapte la masculin, între care și Bianca Ghelber, în proba de aruncare a ciocanului. Înaintea finalei de joi, România obținuse la Budapesta o primă medalie la mondialele de atletism după 14 ani, prin Alina Rotaru-Kottmann, bronz în proba de săritură în lungime.

Campioana europeană, a cincea în semifinale

Bianca este campioană europeană en-titre a probei, medalie de aur obținută la Europenele de la München din luna august a anului trecut, cu o aruncare de 72,72 metri.

Performanțele atletei romașcane (SCM Bacău – CSA Steaua București, antrenori Mihaela Melinte și Mirela Țermure) mai includ o clasare pe locul al șaselea la Jocurile Olimpice din 2021 de la Tokyo, cu un personal best de 74,18 metri, iar cea mai bună clasare a sa la Campionatele Mondiale datează din 2022, în Oregon, SUA, când Bianca s-a clasat pe locul al șaselea în finală, cu 72,26 metri. La Campionatele Mondiale din 2011, de la Daegu, în Coreea de Sud, ea a obținut tot locul al șaselea, dar cu o aruncare de 72,04 metri.

Aflată pe locul al patrulea în ierarhia mondială a probei înaintea competiției mondiale din acest an de la Budapesta, cu un season best de 73,80 metri, Bianca Ghelber a obținut al cincilea rezultat în semifinala desfășurată miercuri seară, 23 august, cu o primă aruncare de 73,67 metri – clasare pe locul al doilea în seria sa de calificare, seria B -, care i-a asigurat automat un loc între cele 12 finaliste. Șase dintre sportivele calificate în finală aveau aruncări mai bune decât a Biancăi în acest an înaintea competiției.

În finală nu s-au calificat nici deținătoarea recordului mondial, poloneza Anita Wlodarczyk (71,17 metri în calificări), nici campioana mondială de anul trecut, deținătoarea celei mai bune aruncări din acest an, americanca Brooke Andersen (67,72 în semifinală).

Cum a decurs finala

În finala desfășurată joi seară, 24 august, de la ora 21.26, ora României, Bianca Ghelber a început cu ceva emoții, având depășite primele două aruncări. Însă, cu cea de-a treia, măsurând 73,58 de metri (a șasea performanță a finalei la acel moment), reușește să treacă în a doua parte a concursului, finala restrânsă de opt. Următoarele aruncări ale Biancăi măsoară 72,35 și 73,70 metri, dar înainte de ultima aruncare ea se clasează pe locul al șaptelea. 72,46 de metri are ultima aruncare a sportivei noastre, cu care Bianca încheie finala mondială pe locul al șaptelea.

Podiumul finalei a fost ocupat de Camryn Rogers (Canada), medalie de aur cu 77,22 metri, Janee’ Kassanavoid (SUA), argint cu 76,36 metri, și DeAnna Price (SUA), bronz cu 75,41 metri.

Comentarii

WORDPRESS: 0