Prima paginăSanatate

Atenție la țânțari şi căpuşe!

Dimensiune text

Zeci de romaşcani au ajuns, anul trecut, la urgenţe, din cauză că au fost înţepaţi de căpuşe, albine sau alte insecte. Având în vedere că temperaturile au crescut semnificativ în ultima perioadă şi s-a deschis sezonul ieşirilor în aer liber, iar numărul insectelor este din ce în ce mai mare, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ oferă câteva sfaturi de prevenire a bolilor provocate de acestea.
Astfel, în ceea ce priveşte protecţia împotriva ţânţarilor, specialiştii recomandă purtarea unei îmbrăcăminţi care să acopere întregul corp, mai ales seara, atunci când ţânţarii devin activi. „Dimineaţa şi seara purtaţi haine deschise la culoare, cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; aplicaţi substanţe chimice pe pielea expusă; folosiţi substanţe insecticide pe îmbrăcăminte; instalaţi plase de protecţie la ferestre şi uşi, pentru a nu permite ţânţarilor să intre în locuinţă”, recomandă specialiştii în sănătate publică.
Un alt pericol, aproape imposibil de sesizat, îi ameninţă pe romaşcani. Este vorba despre căpuşe, acele mici insecte care pot transmite prin muşcătura lor boala Lyme. Anul trecut, mai mulţi nemţeni au fost diagnosticaţi cu această boală. Pentru a preveni muşcătura de căpuşă, medicii recomandă: „Purtaţi îmbrăcăminte deschisă la culoare pentru a putea observa căpuşele; îmbrăcămintea trebuie să acopere mâinile şi picioarele; inspectaţi corpul după expunerea în spaţii deschise şi îndepărtaţi căpuşele cu penseta, prin tracţiune uşoară şi continuă. Pensa se va aplica cât mai aproape de piele; nu se va zdrobi corpul căpuşei; după scoaterea căpuşei, zona se spală cu apă şi săpun şi se dezinfectează cu alcool, iar apoi se aplică un unguent cu antibiotic cu spectru larg”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • vasile 6 ani

    Pentru administratia locala:lasati in continuare sa pasuneze oile pe malul Moldovei,in zona Cartodrom-ANL-Stadion si poate vor fi mai multe cazuri anul asta.Tot sa mergi la gratar in strand,ca doar gardul facut nou nu opreste si capusele!!!