HomeSocial

Atenţie la promoţiile de Black Friday

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ avertizează cetăţenii să nu cadă în plasa falselor promoţii organizate de magazine cu ocazia Black Friday.

„Vinerea neagră” sau „Black Friday” este declarată ziua celor mai mari reduceri din an şi în România. Aceasta este o vânzare cu preţ redus de tip promoţional, după modelul de succes adoptat de comercianţii din Statele Unite.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ avertizează consumatorii că trebuie să aibă în vedere că vânzările promoţionale sunt vânzările cu amănuntul sau vânzările cash and carry care pot avea loc în orice perioadă a anului, cu condiţia ca să nu fie efectuate în pierdere, să se refere la produse disponibile sau reaprovizionabile, produsele promovate trebuie să existe la vânzare pe durata întregii perioade anunţate a vânzărilor promoţionale sau comerciantul trebuie să informeze consumatorii că oferta este valabilă numai în limita stocului disponibil.

Vânzările cu preţ redus, indiferent de tipul acestora – soldare, lichidare, promoţionale, trebuie să respecte anumite reguli de fixare şi publicitate a preţurilor: orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse sau servicii identice; preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă; orice anunţ de reducere de preţuri, indiferent de forma, modul de publicitate şi motivaţia reducerii, trebuie să se adreseze ansamblului consumatorilor şi să indice în cifre o reducere în raport cu preţurile de referinţă; publicitatea prin catalog şi ofertele de reducere de preţuri, lansate de comercianţii care practică vânzarea prin corespondenţă pot fi valabile numai până la epuizarea stocurilor, cu condiţia ca această menţiune să figureze vizibil şi lizibil în catalog; orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc, pentru fiecare produs sau grupă de produse identice –  fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat, fie prin menţiunile „preţ nou”, „preţ vechi” lângă sumele corespunzătoare, fie prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat.

Se interzice ca o reducere de preţ pentru un produs sau serviciu să fie prezentată consumatorilor ca o ofertă gratuită a unei părţi din produs sau serviciu. Orice anunţ de reducere de preţuri care nu corespunde reducerii practicate efectiv în raport cu preţul de referinţă este considerat o formă de publicitate înşelătoare şi este sancţionat conform legii.

„Black Friday” are loc în prima vineri de după sărbătoarea americană de Ziua Recunoştinţei („Thanksgiving Day”), care cade în a patra zi de joi a lunii noiembrie. Numele acestei zile dedicate superofertelor provine din statul american Philadelphia unde, în anul 1966, departamentul de poliţie a „botezat”-o astfel pentru că aglomeraţia pietonală şi traficul rutier au atins cote maxime din cauza febrei cumpărăturilor de după Ziua Recunoştinţei.

Comentarii

WORDPRESS: 0