HomeRoman

Atelierul de croitorie „Cămașa lui Hristos”: Măicuțele care îmbracă preoții din Arhiepiscopie

* trei maici din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului lucrează veșmintele pentru slujitorii lăcașurilor de cult * prețurile veșmintelor lucrate în atelierul Eparhiei Roman sînt mai mici decît în magazinele specializate ale Arhiepiscopiei

 

Utilizarea veșmintelor preoțești are o vechime care începe din perioada apostolică, ca o continuare a celor din Vechiul Testament. Purtarea veșmintelor preoțești este întîlnită și în operele Sfinților Părinți. Recomandarea ca preoții să poarte reverendă, haine negre și lungi purtate în afara cadrului liturgic, datează din anul 787 și a fost dată la Sinodul Ecumenic de la Niceea. Scopul acestei „directive” era ca preoții – despre care se considera că desfășoară o muncă sfîntă și nobilă și în calitate de iconomi, adică administratori ai tainelor lui Dumnezeu – să se distingă de hainele laicilor prin formă și croială, dar și prin culoare.

 

Coaserea veșmintelor preoțești nu se mai face cu acul, la lumînarea lumînării, ca odinioară. Mașina de cusut și tehnica modernă de lucru au intrat și în micile ateliere din mănăstirile noastre. În acest an, cu binecuvîntarea PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, s-au pus bazele unui atelier de croitorie care să deservească cele două eparhii din cuprinsul Arhiepiscopiei – Roman și Bacău.

 

40-50% reducere la veșmintele cusute în Eparhia Roman

 

Atelierul de croitorie „Cămașa lui Hristos” din Centrul Eparhial Roman a fost înființat în primăvara acestui an.
Strategia de marketing vizată a fost ca preoții, diaconii și ierarhul să nu mai apeleze la serviciile unei croitorii din Eparhia Iașului, iar vînzarea veșmintelor și a altor articole necesare lăcașurilor de cult să sprijine activitățile pastoral-misionare. În plus, ca orice produs vîndut direct de la producător, prețul articolelor lucrate în atelierul eparhiei este mai redus decît în magazinele Arhiepiscopiei.
În atelierul de croitorie se lucrează veșminte arhierești, preoțești și diaconești, reverende, acoperăminte pentru Sfînta Masă, precum și dvera, perdeaua de la ușile împărătești. Cei care apelează la serviciile acestui atelier plătesc un preț redus cu 40-50% comparativ cu prețurile practicate în magazinele specializate sau în alte eparhii. Comenzile vin atît din partea preoților, dar și din partea credincioșilor care vor să ofere veșminte slujitorilor altarelor cu prilejul marcării unor sărbători„, spune părintele Adrian Ciobanu, consilier pentru investiții și producție din cadrul Arhiepiscopiei.

 

Trei măicuțe trudesc la veșmintelor preoților

 

Deviza măicuțelor este: „Muncește și te roagă!„. Nu încep lucrul fără o rugăciune. Cele trei măicuțe ce trudesc în atelier – Lucia, Olimpiada și Emanuela – croiesc veșminte din materiale autohtone, dar și din Grecia și Rusia, cunoscute pentru calitatea lor superioară. „Fac croitorie de 20 de ani. Am învățat la Mănăstirea Bogdana. Lucrăm cu mare drag aceste veșminte. Este o mare bucurie să știm că un preot slujitor se îmbracă cu un veșmînt făcut de noi„, spune maica Lucia. Dacă într-o croitorie din oraș clienții pot cere modele îndrăznețe, în atelierul eparhiei preoții nu pot veni cu inovații în croiala veșmintelor, ce nu trebuie să iasă din rînduiala bisericească.

Lucrul la un veșmînt preoțesc durează 4-5 zile. Veșmîntul preoțesc este compus din cinci elemente – epitrahil sau patrafir, stihar, brîu, mînecuțe și felon, la care se adaugă bedernița, dacă preotul a primit din partea ierarhului o distincție.

În medie, măicuțele lucrează cîte 3-4 haine preoțești pe săptămînă. Asupra noilor veșmintelor ieșite din atelier se săvîrșește o rugăciune de consacrare, înainte de a fi utilizate în cadrul liturgic, rugăciune care va fi repetată și după spălarea lor.

 

Veșmînt comun de sărbătoare pentru preoții din Arhiepiscopie

 

Elementele componente ale veșmintelor diferă în funcție de poziția celui care le poartă în ierarhia Bisericii. Fiecare element de vestimentație a fost introdus din rațiuni teologice și practice. Culoarea veșmintelor este legată de semnificația sărbătorii. „La praznicele Mîntuitorului se utilizează veșminte albe, care simbolizează lumina. La sărbătorile închinate Maicii Domnului, veșmintele trebuie să aibă culoarea albastră, la cele închinate sfinților martiri – culoarea roșie, în săptămîna Patimilor – culoarea neagră, la înmormîntări – culori deschise, întrucît cel adormit adoarme în nădejdea Învierii„, a spus părintele Adrian Ciobanu.

Un proiect inițiat de PS Ioachim Băcăuanul va fi pus în aplicare în scurtă vreme. „PS Ioachim Băcăuanul dorește să se facă un veșmînt unic pentru toți preoții din Arhipeiscopie, croit dintr-un material de o calitate superioară, care să fie îmbrăcat la slujbele arhierești, la sfințirea lăcașurilor de cult și la hramuri, care să arate unitate și respect pentru haina preoțească„, a spus părintele Ciobanu.

Comentarii

WORDPRESS: 0