Prima paginăSanatate

Asalt la secția Pediatrie

Dimensiune text

În ultima perioadă, sfîrșiturile de săptămînă au devenit un coșmar pentru cadrele medicale de la secția Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman.

 

 

Fie că nu sînt prea bine informați, fie din comoditate, zeci de părinți își aduc copiii la consultații în secția Pediatrie fără a mai trece pe la cabinetele medicilor de familie ori pe la centrele de permanență. În acest context, vinerea, sîmbăta și duminica devin cele mai aglomerate zile, iar secția este plină de copii care puteau fi tratați în afara spitalului. Astfel, numai în perioada 23 – 25 martie, în triajul secției s-au înregistrat 110 prezentări, din care numai 25 au avut nevoie de internare.

„În această perioadă, numărul prezentărilor este extrem de mare. Predomină afecțiunile respiratorii și cele digestive. Foarte mulți se prezintă direct la noi, fără a mai consulta medicul de familie, ori sună la ambulanță și ajung aici. Unii medici de familie nu-i informează pe părinți că micuții pacienți pot fi tratați în cele două centre de permanență care funcționează non-stop în Roman, pe timpul nopții. Avem și multe cazuri sociale, multe dintre ele din mediul rural, în special din comunitățile de etnie rromă„, a declarat medicul primar pediatru Ion Chereji (foto), șeful secției Pediatrie.

În opinia acestuia, medicii de familie ar trebui să popularizeze mai mult în rîndul pacienților existența celor două centre de permanență, pentru a nu aglomera inutil spitalul, întrucît multe dintre prezentări nu necesită internare. „În ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente, nu avem probleme la acest capitol. De asemenea, nu s-au mai înregistrat nici abandonuri și nici cazuri grave. Problema cea mai mare este aglomerația de la sfîrșitul săptămînii. În urmă cu o săptămînă, în perioada 16-18 martie, în secția noastră s-au înregistrat nu mai puțin de 140 de prezentări, din care 31 au avut nevoie de internare„, a mai precizat șeful secției Pediatrie.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0