Prima paginăSocialReligie

Arhiepiscopia vrea să refacă zidul de incintă

Dimensiune text

Pentru refacerea acestei construcții, conducerea Arhiepiscopiei a făcut demersuri la Ministerul Culturii.

Centrul Eparhial Roman caută fonduri pentru reabilitarea reședinței arhiepiscopale și refacerea zidului de incintă din curtea Catedralei. PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei nu a adus ÎPS Eftimie Luca, de ziua lui, o veste prea bună în privința lucrărilor de consolidare și restaurare a reședinței arhiepiscopale. ”Avem documentele, dar nu avem banii necesari. Devizul de lucrări se estimează la 400.000 de lei. Noi am făcut demersurile către forurile abilitate, deoarece tot ce se află în acest ansamblu are valoare de patrimoniu și nu putem face oricum și orice. Întrucât nu dispunem încă de banii cu care să începem lucrările, am făcut demersuri pentru a prelungi termenele unor avize. Nu putem face modificări asupra clădirii, deoarece trebuie să respectăm avizele comisiei ministeriale. Foarte greu se pot face schimbări esențiale la un ansamblu arhitectural care este monument de tip A”, a precizat PS Ioachim Băcăuanul.

Reședința arhiepiscopală va suporta și o lucrare de mansardare, spunea arhitectul ieșean Dorin Alexievici, cel care s-a ocupat și de ansamblul de clădiri din Parcul ”Episcop Melchisedec Ștefănescu”. Această lucrare va permite amenajarea unor încăperi în care vor funcționa servicii ale Arhiepiscopiei – sală de întruniri, sală de calculatoare și spații de cazare pentru invitați.

Arhiepiscopia caută fonduri și pentru zidul de incintă din ansamblul arhiepiscopal. O mare parte din acest zid s-a prăbușit din cauza vechimii și intemperiilor. ”Și pentru acest zid de incintă s-au făcut demersuri de un an. Am obținut toate avizele de la forurile abilitate, respectiv Ministerul Culturii și Cultelor pentru a reabilita zidul și poate vom mai adăuga ceva. Este prevăzut să închidem careul Centrului Eparhial prin acest zid restaurat”, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

Zidul de incintă a fost construit cu piatra adusă din zidurile cetății de la Gâdinți. Boierul Lupu Bogdan, proprietar pe pământurile din Gâdinți, a vândut piatra Episcopiei Romanului, din ordinul episcopului Gherasim, pentru construirea zidurilor de incintă. Dacă boierul Bogdan a semnat ”actul” de distrugere a unei importante fortificații din piatră construită de Ștefan cel Mare, PS Ioachim Băcăuanul va trebui să găsească soluții financiare pentru refacerea zidului în care sunt concentrate la un loc atât istoria cetății, cât și a Episcopiei Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 0