Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a donat 1 milion de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

HomeReligie

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a donat 1 milion de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

Deși situată într-una dintre cele mai sărace zone ale României, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului este una bogată, dacă luăm în considerare sumele donate pentru sprijinirea construcției Catedralei Mânturii Neamului din București. Chiar conducerea Bisericii anunță faptul că Arhiepiscopia Romanului se situează, din punct de vedere al donațiilor,  pe locul 4 în rândul celor 41 de Eparhii din cuprinsul Patriarhiei Române. Numai anul acesta, s-au colectat și donat din zona noastră peste 100.000 de lei. În același timp, preoții din parohiile din Roman au solicitat, la începutul anului, aproape 3,7 milioane de lei de la Primăria Roman, pentru ”lucrări urgente”.

Sinodul cere, Arhiepiscopia ”intensifică” acțiunile de colectare de bani

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis o hotărâre prin care a decis ca în toate parohiile din cuprinsul Patriarhiei Române să fie organizate colecte pentru sprijinirea construcției Catedralei Mânturii Neamului din București. Într-un comunicat de presă, Arhiepiscopia Romanului anunță că a intensificat acțiunile de colectare de bani. ”Urmare acestei acțiuni, în anul 2017 a fost transferată către Patriarhia Română suma de 211.448 lei, pentru edificarea Catedralei Mântuirii Neamului, suma totală transmisă între anii 2011-2017 fiind de 1.137.068 lei, fapt evidențiat în situația încasărilor Colectei Naționale CMN, întocmită de către Sectorul Economic al Patriarhiei Române, care a clasificat Arhiepiscopia Romanului și Bacăului pe locul 4, în rândul celor 41 de Eparhii din cuprinsul Patriarhiei Române. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim adresează preoților și credincioșilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului un cuvânt de mulțumire: Având în vedere faptul că la data de 30 noiembrie 2018 va fi sfințită această Catedrală, emblematică pentru poporul român, îndemnăm clerul și credicioșii eparhiei noastre să sprijine în continuare acestă acțiune de strângere de fonduri arătând prin aceasta dragostea față de Biserica lui Dumnezeu și față de neamul nostru stămoșesc dreptcredincios. Mulțumim pe acestă cale donatorilor, preoților parohi și responsabililor cu colecta CMN la nivel de protopopiate, pentru modul exemplar în care s-au implicat în această acțiune!”, se arată în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

Mai este nevoie de măcar 20 milioane de euro pentru construirea Catedralei

Catedrala Mântuirii Neamului se construiește  pe Calea 13 Septembrie, nr. 4-60, Sector 5, în Bucureşti. Ansamblul arhitectural al Catedralei va cuprinde patru clădiri auxiliare dintre care o casă şi cantină pentru pelerini, un centru de diagnoză şi tratament pentru persoanele defavorizate, un centrul internaţional de conferinţe, dar şi un muzeu al creştinismului care va fi plasat în subsolul clădirii. Reprezentanții Patriarhei spun că această casă a Domnului costă 80 de milioane de euro și, în primăvară, conform unui reportaj realizat de Mediafax, mai era nevoie de încă 20 milioane de euro. „Costurile reale sunt de 80 de milioane de euro, în ciuda unor speculaţii. Au fost cheltuite, până în acest moment, 65 de milioane, dintre care, peste 12 milioane constituie TVA-ul. Ar mai fi nevoie de aproximativ 20 de milioane de euro pentru a ridica în formă finală Biserica. Este vorba despre banii Patriarhiei Române, banii din donaţiile credincioşilor din ţară şi din străinătate. Aceste donaţii sunt de peste 20-30% din suma finală. A doua sursă de finanţare o constituie Guvernul României, care, în limita bugetară disponibilă, acordă, în fiecare an, un ajutor financiar şi a treia sursă de finanţare o constituie administraţiile locale”, afirma, în aprilie 2017, Vasile Bănescu,  purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de Mediafax.

Confom oficialilor Bisericii, Catedrala ar urma să reziste cel puţin 500 de ani şi la cutremure multiple cu magnitudine de peste 8,5 pe scara Richter, iar în subsolul clădirii se vor găsi şase adăposturi antiatomice pentru situaţiile de urgenţă, care pot adăposti câte 300 de persoane fiecare.

Preoții celor 14 biserici ortodoxe au solicitat Primăriei Roman ajutor. De 3,7 milioane de euro

În timp ce Arhiepiscopia intensifică acțiunile de colectare de fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului, bisericile din Roman au nevoie de ajutor, cam cât a 21-a parte din Catedrală. În luna ianuarie, primarul Lucian Micu i-a invitat la sediul Primăriei Roman pe reprezentanţii cultelor, în ideea de a vedea care sunt problemele acestora și ce poate face administrația locală pentru ei și, bineînțeles, pentru credincioși. Pe scurt, preoții celor 14 biserici ortodoxe au solicitat Primăriei Roman un ajutor de 3,7 milioane de euro.

Protopopul Dragoş Munteanu a prezentat atunci o listă cu nevoile stringente ale Arhiepiscopiei şi bisericilor arondate: lucrări de reparaţii la centrul multifuncţional – 3 milioane de lei, lucrări de reparaţii la Palatul Episcopal – 3 milioane de lei, reparaţii la clădirile Episcop Lucian Triteanu – 5 milioane de lei, reparaţii gard – 200.000 de lei, înlocuire tâmplărie la Seminarul Teologic – 250.000 de lei, refacerea acoperişului Bisericii Sf. Nicolae – 242.000 de lei, reabilitarea Bisericii Sf. Gheorghe – 4 milioane de lei, reparaţii la Biserica „Schimbarea la faţă” din Cimitir – 32.500 lei, construirea unei capele şi a unui centru multifuncţional la Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” – 800.000 de lei, finalizarea lucrărilor la Biserica „Ştefan cel Mare” – 80.000 de lei, pavele din marmură pentru Biserica „Sf. Vasile cel Mare” – 57.000 de lei, lucrări la Biserica „Precista Mică” – 200.000 de lei. Un total de circa 16.861.500 lei, cam 3,7 milioane de euro.

Preoții au cerut, însă în bugetul local nu s-au prins nici pe departe aceste sume absolut imposibil de alocat vreodată. De fapt, primarul Lucian Micu a decis să aloce bani, funcție de mărimea parohiei, tuturor bisericilor, dar doar pentru plata utilităților. Gestul conducerii administrației locale nu a fost pe placul conducerii Arhiepiscopiei, care nu a apreciat deschiderea cheltuirii banului public cu chibzuință, astfel încât, la câteva evenimente din timpul campaniei electorale pentru alegerile locale parțiale, șefii Bisericii au adus osanale unui alt candidat.

Comentarii

WORDPRESS: 0