HomeActualitate

ArcelorMittal Roman, reclamată la IGPR

Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber din cadrul societăţii ArcelorMittal Tubular Products Roman, va reclama întreprinderea la Inspectoratul General al Poliţiei Române.  Gheorghe Ciobanu reclamă comportamentul abuziv al firmei de pază. „Ne tratează ca pe nişte hoţi, nişte sclavi”, apreciază liderul de sindicat.

Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber din cadrul societăţii ArcelorMittal Tubular Products Roman, afirmă că, în ultimele trei luni, a primit zeci de reclamaţii de la salariaţi, împotriva comportamentului firmei de pază la intrarea şi la ieşirea din schimb. Conform liderului de sindicat, acest comportament al firmei de pază este impus de angajator, de şeful indian care se ocupă de Securitate şi Secţia Transporturi. „Societatea aceasta nu este «mica Indie», este o proprietate privată, iar noi nu suntem sclavi, trebuie să fim trataţi ca oameni şi trebuie respectate legislaţia română şi normele europene. Întrebaţi de ce impun acest comportament, angajatorii motivează că salariaţii încearcă să ascundă în haine sau în bagaje obiecte din fabrică, încercând să le fure”, afirmă Gheorghe Ciobanu.

Legea 333/2003 arată cum se face paza obiectivelor: pază cu jandarmi, pază proprie sau pază cu firme specializate. Această ultimă situaţie există şi la ArcelorMittal Roman. Legea stabileşte clar modalităţile de control, iar planul de pază al obiectivului respectiv, care se depune la poliţia de pe raza teritorială, respectiv la Săbăoani sau Cordun, specifică şi mijloacele de control prin care păzeşte obiectivul, începând de la intrare. „În Legea 333/2003, scrie că organul de poliţie este cel care face controlul asupra angajaţilor. Dacă agentul de pază constată că un anumit salariat este suspect, trebuie să îl reclame la poliţie şi, apoi, poliţiştii să vină şi să îl controleze, nu agentul de pază”, susţine Gheorghe Ciobanu.

Potrivit liderului de sindicat, zeci de salariaţi au reclamat un comportament abuziv a agenţilor de pază. Aceştia percheziţionează angajaţii, le controlează genţile, scoţând absolut tot ceea ce este din ele, de faţă cu toţi ceilalţi salariaţi. „Fiecare salariat îşi ia o parte din lucrurile de igienă personală acasă. Este neplăcut ca cineva să te pună să scoţi totul din geantă, în văzul tuturor, mai ales dacă tu nu eşti vinovat cu nimic. Mai penibilă este situaţia femeilor, care au venit plângând la mine să îmi spună că au fost obligate să scoată totul din geantă, în faţa celorlaţi. Se depăşeşte orice limită a bunului simţ. Corect ar fi ca să se facă aceste controale într-un loc separat, numai în cazul în care persoana este suspectă”, declară liderul de sindicat. Pe lângă neplăcerile create oamenilor cinstiţi, într-o zi, acest control amănunţit a făcut ca o parte din salariaţi să piardă autobuzul spre oraş.

„Am solicitat angajatorului o întâlnire a Comisiei Paritare încă din 13 septembrie, am mai făcut încă două adrese de atunci, prin care să încercăm să găsim, pe cale amiabilă, o soluţie la această problemă. Însă, nici până acum, angajatorii nu au arătat niciun interes faţă de rezolvarea acestei probleme. Ne tratează ca pe nişte hoţi, nişte sclavi. Am solicitat şi firmei de pază să îmi permită o stabilească o întâlnire cu directorul regional, care răspunde de obiectivul de la Roman, să îi explic că subordonaţii săi îşi depăşesc atribuţiile. Deşi au trecut două săptămâni, nu am primit niciun răspuns la cererea mea. În prezent, lucrez la un material pe care să îl trimit la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), pentru a reclama nerespectarea legii în instituţia noastră, să prezint abuzul din partea firmei de pază, impus de către angajator. În mod normal, firma de pază ar trebui să îl atenţioneze pe angajator că îşi depăşeşte atribuţiile şi că cere prea mult, pentru că ar trebui să completeze planul de pază cu alte mijloace de control. De asemenea, intenţionez să întocmesc un document, o scrisoare deschisă, pe care să o trimit la Luxemburg, la conducerea grupului ArcelorMittal, prin care să menţionez toate abuzurile care se fac la Roman, cu încălcarea legilor româneşti, pentru că eu sunt convins că de la sediul central se va regăsi soluţia pentru salariaţii de la noi”, susţine Gheorghe Ciobanu.

Comentarii

WORDPRESS: 4
  • RADU 9 ani ago

    Domnule lider te rog sa incepi plingerea cu acea inscenare in care un umil angajat a fost surprins cu un polizor unghiular BOSCH.Mai degraba ai vorbi cu oamenii sa se comporte demn si sa uite de sportul cu „ciupuitul”care ii caracterizeaza pe ai nostri romanasi.

  • Arnautu 9 ani ago

    Indianul s-a informat ca la romani se practica furtul miresei,ca haiducii furau de la cei bogati,ca le place pozia”Catelus cu preu cret,Fura rata din cotet…,ca ciobanii din Miorita au facut crima pentru a fura niste oi si ca romanii au predilectie sa-si impodobeasca odaile cu Rapirea din Serai…Ce mai vreti,omul si-a luat masuri!

  • sam 9 ani ago

    domnu lider de sindicat ,se fura pe rupte de la „tevi”.

  • Cele mai mari furturi sunt cele care nu se văd…