Prima paginăActualitate

Apocalipsa albă

Dimensiune text

Mai multe drumuri județene și comunale au fost închise din cauza viscolului. În unele localități din jurul Romanului, zăpada atinge doi metri înălțime. În comuna Icușești, 18 mașini au rămas înzăpezite și 22 de dascăli navetiști au înnoptat la școală. Două autobuze și zeci de mașini au rămas blocate în zăpadă la intrarea în comuna Tămășeni.

 

 

Ninsoarea și viscolul s-au întors în forță. Sate și chiar comune întregi au rămas izolate, iar edilii comunelor sunt îngrijorați că nu vor putea interveni în cazul unei urgențe medicale. Autoritățile locale sunt depășite de situație și au renunțat să mai acționeze cu utilajele până la oprirea viscolului.

 

Intrarea în comuna Doljești, blocată de două tiruri

 

Autoritățile locale de la Doljești au scos, la orele amiezii, utilajele pentru deszăpezirea satelor comunei. Drumurile nu au fost închise, iar dascălii navetiști au putut ajunge, miercuri, la unitățile școlare în care își desfășoară activitatea. În schimb, intrarea în comună a fost blocată de două tiruri care au căzut în șant. „Cele două tiruri aduceau marfă la două societăți comerciale care funcționează pe raza comunei. Din cauza ninsorii și a vântului, acestea au blocat intrarea în comună. Pentru intervenția lor s-a intervenit cu utilajele primăriei„, a precizat Mihaela Adochiței, viceprimarul comunei Doljești.

 

22 dascăli din Bălușești sunt captivi în școală

 

Drumul Icușești – Bălușești a fost închis din cauza ninsorii și vântului puternic. 18 mașini au rămas înzăpezite, iar cei 22 de dascăli navetiști care își desfășoară activitatea la Școala Bălușești și-au petrecut noaptea în școală. „Nu mi-am putut asuma responsabilitatea să las cadrele didactice să plece acasă pe o astfel de vreme. Cele 22 de persoane au înnoptat în școală. Le-am asigurat saltele, pături și mâncare. Dascălii sunt supărați că nu au putut ajunge acasă, dar nu am putut interveni pentru degajarea drumului. Sunt porțiuni unde zăpada atinge și doi metri. Stratul de zăpadă este gros și pe câmp și nu am putut face o cale de acces care să ducă la șosea. Vântul bate cu putere, încât nici nu se poate respira. Nu se vede nimic în jur, totul este alb. Mâine vom cere ajutor de la Consiliul Județean să ne trimită o freză pentru deblocarea drumului Icușești – Bălușești„, a declarat Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.

 

Mașini blocate în zăpadă

 

Miercuri după-amiază, două autobuze și 50 de mașini au rămas blocate în zăpadă la intrarea în comuna Tămășeni. „Nu putem interveni pentru degajarea drumului, pentru că viscolește foarte tare. În comună nu poate intra și ieși nimeni. Suntem izolați. Autotobuzele veneau de la Roman și nu au mai putut continua cursa. La acest moment, nu știu dacă în cele 50 de mașini acoperite de nămeți există oameni și nici nu putem verifica acest lucru„, a declarat Ironim Andrici, primarul comunei Tămășeni.

 

Localități izolate din cauza viscolului

 

Autoritățile locale de la Văleni au afirmat că drumul județean DJ 157 A Dulcești – Talpa este închis. „Practic, comuna Văleni este izolată. Dacă vreun localnic solicită ambulanța, nu se poate ajunge decât cu elicopterul. Școlile sunt închise. Nu se poate interveni până nu se potolește viscolul„, a spus Grigore Dan Relu, viceprimarul comunei Văleni.

Nici în comuna Valea Ursului nu se putea ajunge, miercuri, prin comuna Ion Creangă. „Se circulă foarte greu și în interiorul comunei. Autoritățile locale intervin cu Wola și tractorul în satele Chilii și Bucium, pentru ca dializații să ajungă la Centrul de dializă din Roman„, a spus Ioan Zaharia, secretarul Primăriei Valea Ursului.

În comuna Bozieni, autoritățile locale au acționat la degajarea drumurilor din interiorul comunei. Miercuri, procesul de învățământ s-a desfășurat normal, întrucât dascălii și elevii au ajuns la școli, dar autoritățile locale nu garantează că școlile ar putea funcționa joi. „Am acționat în toate satele, mai puțin în satul Băneasa. Șase copii nu au putut ajunge la școala gimnazială din satul Iucșa, din cauza vremii. Ca urmare a faptului că avem un utilaj stricat, acțiunea de deszăpezire a localităților este îngreunată. Avem și un mort în satul Cuci, pentru care se fac pregătiri ritualice cu oarecare dificultate.  Artera principală din satul Cuci a fost curățată, dar a fost nevoie să se intervină pe un drum secundar pentru ca familia decedatului să poată face cele necesare în astfel de situații„, a spus Elena Enache, viceprimarul comunei Bozieni.

Deși autoritățile locale de la Pâncești au intervenit pentru desfundarea drumurilor, satul Ciurea a rămas izolat. Acțiunea de deszăpezire din comuna Stăniță a fost stopată nu numai din cauza viscolului, ci și a defectării celor două utilaje din dotarea primăriei.

Drumul județean DJ 207 C Ion Creangă – Valea Ursului a fost închis circulației. „Nu se mai poate circula de la intrarea în satul Stejaru spre Valea Ursului și de la intrarea în satul Recea spre Icușești„, a spus Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • ion 8 ani

  E SARBATOARE ACUM PENTRU ALESI DE UNDE SA MAI AIBA TIMP SA DESZAPEZEASCA …S-OR TOPI ELE SI ZAPEZILE ALEA ZICE AIA RESPONSABILII…IN ROMAN ZAPADA E ARUNCATA DE PE SOSEA PE TROTUARE SI INVERS..OBSERVATI SI LUATI AMINTE (DACA NU CUMVA SUNTETI SATUI PANA PESTE CAP)

  • eu 8 ani

   pe ponta nici nu-l doare capu’ de ce se intampla in tara! sa-si dea demisia si sa nu mai intre el la guvernare ca habar nu are ce sa faca !!! el stie doar sa imparta posturi si sa ia bani !!!

 • Eu 8 ani

  Dupa 7 kilometri de mers pe jos si o noapte alba pe la casele oamenilor din zona,abia daca au ajuns profesorii acasa…E groaznic ce se intampla in comuna Icusesti,ca sa nu mai spun de scoala si de conducerea acesteia.Nimanui nu i-a pasat de oamenii care aveau copii acasa,familii ingrijorate…Noroc cu dl primar si cativa oameni saritori si cu un suflet mare din comuna…Fereasca Dumnezeu pe oricine de asa necaz si multa sanatate celor care au sarit in ajutor!