Prima paginăActualitate

Apel fără precedent al autorităților către romașcani: „Purtați masca și respectați distanțarea socială, ca să nu fie închise școlile și sectorul HoReCa”

Apel fără precedent al autorităților către romașcani: „Purtați masca și respectați distanțarea socială, ca să nu fie închise școlile și sectorul HoReCa”

Dimensiune text

 

Luni, 12 octombrie, autoritățile au lansat un apel fără precedent către locuitorii municipiului Roman pentru respectarea măsurilor de prevenție a răspândirii coronavirusului COVID-19, în special a purtării a măștii de protecție, atunci când este obligatoriu și în mod corect, precum și a distanțării sociale.

Apelul a fost lansat în cadrul unei conferințe de presă, desfășurate luni dimineață la sediul Primăriei Roman, la care au participat prefectul George Lazăr, primarul Roxana Iorga, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Roman, și deputatul Laurențiu Leoreanu, pe fondul creșterii accelerate a numărului de cazuri de îmbolnăviri din județul Neamț din ultimele săptămâni. Oficialii au atras atenția că, în cazul în care măsurile de prevenție nu sunt strict respectate, orașul se află în pericol de a-i fi închise școlile și afacerile din sectorul ospitalității, HoReCa – hoteluri, restaurante, cafenele și baruri.

Conform raportării săptămânale de vineri, 9 octombrie, a DSP Neamț, cu privire la evoluția numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus COVID-19, începând cu 1 august în județ au fost înregistrate 2.589 de cazuri. Localitățile cu cele mai multe infectări comunitare înregistrate în ultimele 14 zile sunt Piatra Neamț, cu 198 de cazuri, și municipiul Roman, cu 185 de cazuri – 33 de cazuri la pacienți din județ cu vârsta sub 19 ani. În perioada 2 – 9 octombrie au fost raportate 592 cazuri noi și 7 decese asociate COVID-19 în Neamț.

Vă prezentăm principalele declarații formulate de oficiali în cadrul conferinței de presă de luni.

Prefectul George Lazăr:

– Avem, la nivelul municipiului Roman, aproximativ 200 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 6 sunt persoane sub 19 ani. În mod clar, suntem într-o zonă de peste 1,5 la mie, incidență comunitară pe ultimele 14 zile la mia de locuitori, aspect ce ne duce, pe partea de școlarizare, să fim într-un scenariu galben la unitățile de învățământ pe raza municipiului Roman.

– Prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-au dat o serie de hotărâri, valabile pe întreg județul Neamț, inclusiv pentru municipiul Roman, astfel încât părinți, bunici și toate persoanele apropiate copiilor care merg la școală trebuie ca în proximitatea unităților de învățământ să poarte mască, pentru că acolo sunt aglomerări de persoane, dacă vorbim de orele 7 – 8 sau ora 12 – 1.

– Totodată, pentru tot ceea ce înseamnă piață, târguri, aglomerări în aer liber, există obligativitatea de a purta mască, la fel pentru orice slujbă religioasă, evenimente ținute de unitățile de cult în aer liber.

– Fac un apel, prin intermediul dumneavoastră, la populația din municipiul Roman: este extrem de important să purtăm mască de protecție, este extrem de important să păstrăm distanțarea socială. Ca recomandare, și când ieșim în aer liber, în zone preponderent aglomerate, să purtăm mască de protecție.

– Altfel, vom ajunge să creștem numărul de cazuri pe raza municipiului Roman și putem ajunge într-un scenariu de peste 3 la mie, grad de infectare la mia de locuitori, ceea ce ar presupune să intrăm cu școlile într-un scenariu roșu, adică doar pe online – ceea ce nu bucură pe nimeni, nici pe părinți, nici pe copii sau cadre didactice, pentru că școala se face în clasa de curs.

– Tot într-un scenariu de peste 3 la mie, grad de infectare la mia de locuitori, putem fi nevoiți să luăm decizii în CJSU de a închide sau suspenda activitatea la tot ceea ce înseamnă unități de alimentație publică – restaurante, baruri, săli de jocuri de noroc, săli de evenimente, inclusiv cele pentru evenimente culturale.

– Îi rog, prin intermediul presei, pe agenții economici, persoanele care au restaurante, mai mari sau mici, în perioada aceasta, să înțeleagă și să renunțe la evenimentele mari, pentru că o fac atât pentru binele lor, cât și pentru binele populației. Insist, astfel, să nu se mai facă organizări de evenimente mari cu peste 50 de persoane în interior și cu peste 100 de persoane în exterior.

– Este foarte important să înțelegem că o facem constructiv, pentru noi înșine, pentru cei apropiați și pentru Roman. Nu are de ce să sufere o comunitate întreagă dacă este un focar care pleacă de la un eveniment și avem în câteva zile zeci de persoane infectate. Pentru că, atunci, trebuie să intrăm în scenariul roșu la școli în întreg Romanul, trebuie să închidem unitățile de alimentație publică.

 

Primarul Roxana Iorga:

– Săptămâna în care tocmai s-a încheiat a fost plină din punctul de vedere al întâlnirilor pe această temă, cu managerii unităților școlare din Roman m-am întâlnit și am stabilit ultimele noutăți și ce proceduri au. I-am rugat să fie de o strictețe maximă, pentru că pe mâna dumnealor sunt copiii, care trebuie să fie sănătoși pentru a putea merge pe scenariul amintit.

– A sosit a doua tranșă de materiale biocide și măști, 100.000 de măști, materiale pentru toate unitățile de învățământ, care au fost împărțite pe 6 octombrie. Eu zic că acum în ceea ce privește în unitățile școlare din Roman stăm bine, îmi doresc să rămânem așa și doar de fiecare dintre noi depinde ceea ce se va întâmpla.

– Unul dintre subiectele discutate cu managerii de școli a fost cel de verificare a distribuirii măștilor în școli. La fiecare școală am discutat cu fiecare administrator în parte, să fie date acele măști copiilor.

– 24 de ore din 24, Primăria municipiului Roman trimite în locațiile în care suntem chemați o echipă care dezinfectează, au fost situații în care am trimis și la 1 noaptea, și dimineață la ora 4. Deci, unde este cazul, încercăm să reluăm circuitul școlar cât mai repede, astfel încât să nu piardă copiii.

– Îi rog din tot sufletul pe romașcani să înțeleagă că doar făcând echipă, unul cu celălalt, respectându-ne reciproc, putem trece împreună peste această perioadă.

 

Deputatul Laurențiu Leoreanu:

– Într-adevăr, la Roman rata de infecție în ultimele 14 zile este în jur de 200 de cazuri, iar din informațiile specialiștilor se pare că suntem în pericol ca la 14 zile să asistăm la dublarea cazurilor.

– Insist și eu asupra purtării măștii, și mai ales vreau să insist asupra purtării corecte a acesteia – adică masca trebuie să acopere și nasul, și gura. Trebuie purtată în mod corect și serios, pentru că nu este niciun fel de glumă, problemele sunt grave și trebuie să le abordăm la modul responsabil.

– Așa cum a menționat și domnul prefect, în jurul școlilor masca este obligatoriu a fi purtată pe o rază de 100 de metri. Deasemeni, și în jurul spitalului, pentru că știm că vin foarte mulți pacienți care așteaptă sau se văd cu rudele în proximitatea spitalului – și acolo trebuie purtată masca, pe o rază de 100 de metri. La fel, în jurul unităților de cult, în piață, hala centrală sau Parcul Municipal.

– Pe cale de consecință, orașul nefiind foarte mare, aceste zone intră cel puțin în tangență, astfel că se impune, din bun simț, a purta mască atunci când ieșim din casă.

– Nu cred că e o așa de mare nenorocire să purtăm o mască, în comparație cu a sta internat într-un spital și a suporta un tratament. Este o presiune foarte mare pe spitale, la Roman și în întreaga țară. Spitalul Roman a rămas singurul care asigură tratamentele în județul Neamț și pentru comune învecinate din Iași și Vaslui, iar cazuistica cel puțin s-a dublat.

– De asemeni, cred că evenimentele ar trebui reduse cât mai mult, iar în cadrul celor care trebuie neapărat să se țină trebuie să fim foarte atenți și foarte bine pregătiți din punct de vedere al protecției, așa încât să nu contactăm acest virus.

– Oamenii, în general, conform unui studiu sociologic, peste 95% sunt dintre cei care respectă măsurile de protecție și ar fi păcat, pentru cei 5% care iau în râs sau nu cred în acest virus, să sufere toți ceilalți care sunt de bună credință și se implică.

– Mă adresez tuturor: haideți să fim solidari. Întotdeauna omenirea a avut în față provocări. Se pare că aceasta este cea mai mare provocare de după Al Doilea Război Mondial, de aceea trebuie să fim uniți, solidari, să avem grijă unii alții, de noi și de familiile noastre. Cu atât mai mult cu cât cele trei măsuri – purtatul măștii, spălatul pe mâini și distanțarea socială – nu sunt atât de greu de păstrat, în comparație cu ce ar putea să aducă această boală, din cauza căreia au dispărut mulți dintre cei de lângă noi.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0