HomeActualitateNeamt

Apă infestată cu bacterii în Neamț

După ce autorităţile au decis să preia zilnic analize asupra calităţii apei din acumulările de apă Bîtca Doamnei, Vaduri şi Pângăraţi, s-a decis ca verificările să fie extinse şi în amonte, în acumulările Izvoru Muntelui şi Topoliceni.

În săptămâna 15 – 19 februarie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a recoltat probe de apă brută din acumulările de apă de mai sus, găsind prezenţa bacteriei Clositridium.

Conform autorităţilor, la Lac Bîtca Doamnei – valoarea analizei pentru Clostridium perfringens era de 68 ufc/100 ml; la Lac Vaduri – bacteria se regăsea în 17 ufc/100 ml; la Lac Pângăraţi – valoare analizei era de 140 ufc/100 ml şi la Lac Izvorul Muntelui – valoarea analizei pentru Clostridium perfringens era de 46 ufc/100 ml.

„Analizele probelor recoltate din râul Bistriţa, localitatea Topoliceni, prin intermediul laboratorului Companiei Judeţene Apa Serv, au depistat valoarea de 231 ufc/100ml a indicatorului Clostridium perfringes, DSP Neamţ urmând să prezinte, la începutul săptămânii următoare, rezultatele aceleaşi analize”, se arată în comunicatul emis de Prefectura Neamţ.

Autorităţile mai precizează că toate probele de apă recoltate pentru monitorizarea calităţii apei din reţeaua oraşului Piatra Neamţ, Dumbrava Roşie, Săvineşti, Roznov, Zăneşti şi Gârcina se încadrează în parametrii de potabilitate şi provin din sursa de profunzime Vaduri.

Compania Judeţeană Apa Serv, prin Laboratorul de Apă Potabilă, efectuează monitorizarea zilnică a calităţii apei furnizată consumatorilor prin reţeaua de distribuţie din sursa subterană Vaduri şi a apei brute la Sursa Lac Bîtca Doamnei.

„Menţionăm faptul că este important ca toţi consumatorilor să respecte normele de igienă personală (spălatul pe mâini, spălatul recipienţilor de păstrare a apei, spălatul legumelor şi fructelor, consumul de alimente proaspete şi sanogene). Prezenţa bacteriei în apa lacurilor va fi monitorizată în continuare şi se va efectua un studiu la nivelul întregului bazin al râului Bistriţa de pe teritoriul judeţului Neamţ. Atât rezultatele studiului, cât şi măsurile dispuse vor face obiectul analizei la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice”, a declarat prefectul Vlad Angheluţă.

În zona Roman nu s-au semnalat probleme. De precizat este şi faptul că municipiul Roman este alimentat cu apă din râul Moldova, din zona puţurilor Pildeşti – Simioneşti.

Comentarii

WORDPRESS: 0