Anunțați Poliția dacă vi se cer sume de bani de la persoane care vor să vă înșele!

HomeSocial

Anunțați Poliția dacă vi se cer sume de bani de la persoane care vor să vă înșele!

În ultima perioadă, polițiștii din cadrul IPJ Neamț s-au confruntat cu mai multe sesizări privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune prin metoda “Accidentul”, patru din acestea rămânând sub forma tentativei, iar într-un caz a fost înregistrat un prejudiciu de 4.100 de lei.

Conducerea Inspectoratului de Poliție a dispus toate măsurile pentru identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere penală, anunță reprezentanții instituției într-un comunicat de presă. În toate situațile persoanele necunoscute, sub pretextul implicării rudelor victimelor într-un accident rutier, au solicitat bani pentru soluționarea favorabilă a cazului.

”În patru cazuri persoanele vătămate au întrerupt convorbirea, verificând cele relatate, iar într-un singur caz, s-a reușit inducerea în eroare a victimei, care a predat suma de 4.100 de lei unui bărbat care s-a prezentat la poarta locuinței. Având în vedere perioada premergătoare a concediilor și a faptului că, în acest timp, majoritatea celor plecați în străinătate aleg să se întoarcă în țară, vă recomandăm ca, atunci când sunteți anunțați despre producerea unui accident rutier în care au fost implicați cei dragi, să luați legătura cu membrii familiei pentru a verifica informația. Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute în toiul nopții, cu atât mai mult nu înmânați bani necunoscuților, care pretind că sunt avocaţi şi vă reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”. În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile pentru a suna rudele celor implicați în eveniment şi nici nu solicită sume de bani.

Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării! Anunțați, în scurt timp, poliția despre orice tentativă de săvârșirea a unei astfel de infracțiuni!”, anunță reprezentanții Poliției Neamț.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0