HomeActualitate

Anul schimbării la față pentru spital

Pentru Spitalul Municipal de Urgență Roman, anul 2011 ar putea fi caracterizat drept anul schimbării la față, la propriu și la figurat.

 

Pe de o parte, tăieri de paturi, reduceri de internări și introducerea de tarife pentru diferite servicii medicale, pe de altă parte schimbarea clasificării spitalului, trecerea în administrarea Primăriei și ample lucrări de renovare, toate acestea au marcat, în 2011, atît spitalul, cît și pacienții săi.

Dacă în 2010 spitalul avea 726 de paturi, în 2011, Casa de Asigurări de Sănătate Neamț a finanțat doar 637. Pînă la începutul lunii iunie, spitalul a fost finanțat pe bază de act adițional, datorită întîrzierii semnării contractului-cadru și a publicării normelor care au adus schimbări însemnate.

Astfel, în luna iunie, contractul-cadru a fost semnat pentru o perioadă de doi ani, și nu un an, cum era pînă acum, iar internările au fost limitate drastic. Dacă în 2010, spitalul avea o medie de peste 2.500 de internări, din luna iunie ele au scăzut sub 1.700. În acest context, spitalul a introdus o serie de tarife, printre care taxa de vizitator, precum și alte taxe pentru serviciile medicale la cerere. Tot în luna iunie, spitalul a trecut în administrarea Primăriei municipiului Roman, fiind numit și un consiliu de administrație care să coordoneze instituția sanitară.

 

Una dintre cele mai importante schimbări din Sănătate în 2011 a fost desființarea a zeci de spitale din țară, iar cele care au rămas au fost clasificate în funcție de rangul de competență. Schimbarea s-a dovedit extrem de importantă, întrucît în funcție de această clasificare s-a făcut și finanțarea. Inițial, Spitalul Roman a fost încadrat în rangul IV de competență, ceea ce ar fi însemnat o finanțare extrem de mică. Prin intervențiile făcute la minister de către deputatul Marius Neculai, spitalul a primit rangul III, avînd, însă, de respectat un plan de conformare compus din patru puncte.

În paralel au început și ample lucrări de renovare. Odată cu includerea în programul „Casa Verde”, a fost schimbată complet rețeaua de furnizare a agentului termic. De asemenea, toaletele au fost modernizate, cu fonduri proprii, la fel ca și ambulatoriul spitalului și unele saloane. În luna noiembrie au fost finalizate și lucrările de renovare completă a Maternității Roman, care a primit rangul II de competență

Pe parte medicală, anul acesta a adus și cîteva noutăți. La începutul anului s-au efectuat, în premieră, primele implanturi de cristalin la spital, iar în secția Chirurgie s-a făcut cîteva intervenții laparoscopice în premieră județeană. În toamna lui 2011 s-au efectuat – o premieră istorică pentru Spitalul Roman – primele protezări ale șoldului.

Articol nou
Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 0