Prima paginăCultural

Anuala de pictură, grafică și sculptură la Muzeul de Artă din Roman

Dimensiune text

Anul 2012 a fost un an rodnic, din punct de vedere expozițional. Sculptorul romașcan Florin Mircea Zaharescu, care ne-a dăruit bustul  lui Sergiu Celibidache, a realizat și bustul muzicianului Mihail Jora. În 2013 va fi prima ediție a Salonului de primăvară, o manifestare dedicată artiștilor romașcani, profesioniști și amatori.

 

 

Muzeul de Artă din Roman a încheiat anul 2012 cu plus, sub aspectul programelor expoziționale. Muzeografa Mihaela Ciobanu, responsabila Muzeului de Artă, spune că instituția de cultură se poate lăuda cu o bună vizibilitate, dată fiind varietatea activităților desfășurate în cursul anului 2012 – expoziția de bază, expozițiile temporare de pictură și sculptură, lansări de carte, întâlniri cu oameni de cultură.

Anul 2012 a însemnat organizarea a două retrospective, una a regretatei mânuitoare de penel Viorica Gușul (1950 – 2000), născută în satul Averești, comuna Ion Creangă, iar cealaltă a artistului plastic nemțean Eugen Crăciun, la împlinirea a 90 de ani de la nașterea pictorului. Pictorii Romeo Ionescu, din Iași, și Nelu Grădeanu, din Roman au oferit iubitorilor de artă două viziuni diferite despre arta plastică, pictorii având în comun capacitatea de a-și contura o personalitate inconfundabilă.

Luna decembrie oferă posibilitatea romașcanilor iubitori de artă să analizeze lucrările artiștilor plastici din Brașov, Miercurea Ciuc, Covasna, Ploiești și din județul Neamț, reunite în Anuala de pictură, grafică și sculptură, unul dintre cele mai importante evenimente pentru lumea artistică romașcană, ajunsă la ediția a VIII-a. Expoziția, care va rămâne în Muzeul de Artă din Roman până în luna februarie 2013, are drept scop readucerea la Roman a artiștilor plastici romașcani, în special cei care s-au afirmat în alte zone din țară sau din străinătate.

La capitolul donații, instituția muzeală a primit din partea familiei Gușul și a pictorului Romeo Ionescu câteva lucrări de pictură. La acestea s-au adăugat 18 albume de artă donate de doctorița Simona Ghivirigă.

 

Bustul muzicianului romașcan Mihail Jora, realizat de sculptorul Florin Mircea Zaharescu

 

Prezent la Anuala de pictură, grafică și sculptură, sculptorul romașcan Florin Mircea Zaharescu a venit la expoziție, pentru al treilea an consecutiv, cu o nouă surpriză. După busturile muzicianului Sergiu Celibidache și profesorului Gheorghe A.M. Ciobanu, expuse la edițiile anterioare ale Anualei, în acest an sculptorul Florin Mircea Zaharescu ne surprinde cu realizarea bustului compozitorului și dirijorului român Mihail Jora (1891 – 1971), născut la Roman. „Singurul bust din țară al muzicianului Mihail Jora se află acum în Muzeul de Artă din Roman, grație sculptorului Florin Mircea Zaharescu. Nu a existat nicio cerere din partea autorităților locale pentru achiziționarea bustului, dar Filarmonica din Bacău, ce poartă numele muzicianului Mihail Jora, s-a arătat interesată de opera maestrului„, spune muzeografa Mihaela Ciobanu.

 

Proiecte pentru anul 2013

 

Dacă, în anul 2012, expoziția din colecția Muzeului de Artă a stat sub semnul „Eternului feminin”, în 2013 instituția muzeală pregătește iubitorilor de culoare o nouă temă de reflecție – „Peisajul”.

Totodată, Muzeul de Artă din Roman lansează, anul viitor, prima ediție a Salonului de primăvară, o manifestare tradițională în orașele mari ale Moldovei. „Această primă ediție va fi un loc de întâlnire a artiștilor plastici profesioniști și amatori din orașul Roman. Intenționăm să deschidem expoziția chiar pe 30 martie, atunci când sărbătorim Ziua Romanului. Totodată, ne dorim ca, prin expozițiile pe care le vom oferi publicului în 2013, să deschidem gustul pentru artă mai multor categorii de vizitatori„, a precizat muzeografa Mihaela Ciobanu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0