HomeActualitate

Angajatorii trebuie să „respecte” canicula

Temperaturile extreme și depășirea indicelui de confort termic obligă angajatorii să își protejeze salariații.

 

Începînd de marți, prognozele meteo anunță temperaturi extreme, dar și posibilitatea ca indicele de confort termic să atingă și să depășească pragul de 80 de unități, caz în care angajatorii trebuie să ia măsuri pentru protejarea stării de sănătate a salariaților.

Conform prevederilor Ordonanței de Urgență 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, angajatorii trebuie să ia o serie de măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților – în special a celor care lucrează în aer liber. Astfel, angajatorii trebuie să asigure ventilația la locurile de muncă, să solicite salariaților reducerea intensității și a ritmului activităților fizice, alternarea efortului dinamic cu cel static, precum și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților este obligatorie asigurarea a cîte doi-patru litri de apă minerală pentru fiecare salariat, pe durata unui schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții pot lua o decizie, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau reprezentanții aleși ai salariaților, privind reducerea programului de lucru sau eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru„, au precizat reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

De asemenea, pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute, să asigure primul ajutor și transportul persoanelor afectate de caniculă la cea mai apropiată unitate sanitară, dar și să transfere la alte locuri de muncă sau să reducă programul de lucru al persoanelor cu afecțiuni sau care au contraindicații privind munca la temperaturi de peste 37 de grade Celsius, corelate cu condiții de umiditate mare. Nerespectarea măsurilor de protecție a salariaților în perioade de caniculă se sancționează cu amenzi de pînă la 2.500 de lei.