Prima paginăRoman

Anchetă după moartea unei paciente de la Spitalul de Psihiatrie „Sfîntul Nicolae”

Dimensiune text

Moartea unei paciente la Spitalul de Psihiatrie „Sfîntul Nicolae”, din Roman, a pus pe jar autoritățile, care au declanșat mai multe anchete. Cazul este cercetat de autoritățile sanitare și organele de cercetare penală.

 

În urmă cu aproximativ o lună, o pacientă, în vîrstă de 44 de ani, a decedat după ce s-a înecat cu o bucată de salam. Incidentul s-a petrecut în sala de mese (foto stînga), în timp ce pacienții mîncau, sub supraveghere. Femeia, care nu avea dantură, a înghițit o bucată de salam. Deși cadrele medicale au încercat să o salveze și i-au acordat primul ajutor, apoi a fost chemat și un echipaj de ambulanță, pacienta nu a mai putut fi salvată.
După producerea incidentului, s-au cerut note explicate, atît de la managerul unității sanitare, cît și de la medicul de familie al bolnavei, dar și de la membrii familiei acesteia. În același timp, a fost demarată o anchetă și de către organele de cercetare penală. În acest context, acțiunile instituției noastre au fost suspendate, urmînd să ne pronunțăm după ce vom vedea rezultatele anchetei penale„, a precizat jurist Nicoleta Bălțătescu, purtător de cuvînt al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Directorul instituției sanitare susține că personalul medical nu se face vinovat cu nimic și că s-au respectat toate protocoalele terapeutice. „Este un eveniment nefericit pe care nimeni nu și l-a dorit. Cum era și normal, atît Direcția de Sănătate Publică, cît și organele de cercetare penală au demarat o anchetă. Noi le-am pus la dispoziție toate documentele, inclusiv înregistrările video, declarațiile personalului și ale celor implicați. Ancheta noastră internă a stabilit că personalul a procedat corect și a făcut tot ce era omenște posibil. Avem în dotare o trusă de urgență, am și competențe în medicina de urgență, însă aceste competențe sînt limitate. Nu avem în dotare un laringoscop, sau un aspirator de secreții, aparate care se află exclusv în trusa unui medic de urgență. Noi am pus la dispoziția organelor de anchetă inclusiv înregistrările video, iar acum așteptăm concluziile oficiale, întrucît am înțeles că ancheta este încă în desfășurare„, a precizat medicul psihiatru Anca Hîncu (foto dreapta), managerul Spitalului de psihiatrie „Sfîntul Nicolae”.

COMENTARII

WORDPRESS: 0