HomeSanatate

Analize gratuite la Spitalul Roman

Laboratorul de analize al spitalului a primit 96.000 de lei pentru analize medicale gratuite, iar spitalul a primit și bugetul de la CAS Neamț. În trimestrul IV, finanțarea va fi extrem de redusă, dar conducerea spitalului speră într-o rectificare bugetară. Angajații spitalului vor avea, în continuare, aceleași salarii și sporuri.

 

 

Iepurașul de Paști a venit, anul acesta, mai repede la Spitalul Municipal de Urgență Roman. La începutul acestei săptămâni, instituția sanitară a primit, în sfârșit, bugetul pentru anul 2013. Deși, în trimestrul IV, spitalul s-ar putea confrunta cu serioase probleme financiare, din cauza faptului că finanțarea a fost cu mult redusă, conducerea spitalului speră într-o rectificare bugetară pozitivă.

Noutatea în acest an constă în faptul că, după ce a obținut acreditarea Renar, laboratorul de analize al spitalului a semnat contractul de finanțare cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, pentru a efectua analize gratuite. În ceea ce privește medicamentele și serviciile medicale oferite, spitalul a primit, pentru perioada aprilie-decembrie, suma totală de 21,5 milioane de lei.

„Pentru trimestrul II avem alocate 10,8 milioane de lei, pentru trimestrul III avem 9,8 milioane de lei, iar pentru trimestrul IV nu avem decât 872.000 de lei. În acest context, ultimul trimestru nu este acoperit. Față de propunerile noastre, doar suma care ne-a fost alocată pentru trimestrul III ne acoperă numărul de cazuri propuse spre contractare. O noutate în acest an este contractarea serviciilor paraclinice. Pentru laboratorul de analize al spitalului s-a obținut o sumă de 96.000 de lei, adică, lunar, casa ne va deconta aproximativ 12.000 de lei pentru analize gratuite”, a declarat economist Leonard Achiriloaei, director financiar-contabil al spitalului.

Potrivit acestuia, reducerea tarifului pe caz rezolvat a fost principalul dezavantaj la calcularea sumelor alocate. În ceea ce privește numărul de cazuri care pot fi internate în regim de internare continuă, acesta se ridică la 1.959 de cazuri. „La acestea se adaugă spitalizarea de zi, pe care urmează să o contractăm, și programul ambulatoriului de specialitate. Credem că, cel puțin în trimestrul II și III, vom reuși să desfășurăm o activitate cel puțin la același nivel ca până acum. Credem că vom reuși să acoperim toate cheltuielile, cu condiția să realizăm efectiv tot ceea ce am contractat pentru spitalizarea de zi, spitalizarea continuă și ambulatoriu”, a mai spus economist Leonard Achiriloaei.

Conform normelor contractului cadru, 30% din bugetul alocat cazurilor rezolvate va fi realizat din spitalizările de zi, lucru care nu exista anul trecut. Conducerea spitalului a dat asigurări că, dacă toți indicatorii contractați vor fi realizați efectiv, angajații spitalului vor avea aceeași grilă de salarizare, în care sunt incluse sporurile cu valoarea maximă permisă de lege.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • culai 9 ani ago

    Nu e ce speram ,dar este totusi ceva in plus , care pana acum nu l-am avut.La alocatia de12.000 lei lunar , inseamna cca 3o pacienti pot beneficia ,zilnic, de o analiza gratuita.