Amplă rețea de traficanți de țigări din județele Neamț, Bacău, Iași, Suceava și Bihor, destructurată de DIICOT

HomeActualitate

Amplă rețea de traficanți de țigări din județele Neamț, Bacău, Iași, Suceava și Bihor, destructurată de DIICOT

 

Joi, 23 martie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a mai multor persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2016, inculpaţii Ursachi Gheorghe, Taiş Ioan, Gicovanu Laurentiu, Ciobanu-Moşu Vlăduţ, Antohi Dumitru, Vicol Toader, Ploşniţă Ioan, Bejan Cristian şi Dămoc Sergiu Teotim, împreună cu mai mulţi inculpaţi, au constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat coordonat pe raza judeţelor Suceava, Neamţ, Bacău, Iaşi şi Bihor, prin colectarea, preluarea, deţinerea, transportul, predarea, depozitarea şi comercializarea de ţigarete introduse în mod ilicit pe teritoriul vamal al României”, informează un comunicat al DIICOT.

Rețea pe trei paliere

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că inculpaţii au creat o veritabila reţea de distribuţie a ţigaretelor provenind din contrabandă, structurată pe trei paliere, în funcţie de rolurile pe care aceştia le-au avut în cadrul grupării.

„Pe palierul superior al grupării s-au situat inculpaţii Ursachi Gheorghe, Taiş Ioan, Ciobanu Moşu Vlăduţ şi Parasciuc Mihail, care s-au aflat în legătură cu mai multe persoane care introduceau ţigarete în mod ilicit pe teritoriul vamal al României, având posibilitatea să achiziţioneze astfel de mărfuri. Obiectivul principal al inculpaţilor a fost acela de a găsi rapid debuşee pentru mărfurile de contrabandă, sens în care s-au orientat către persoane cu resurse financiare consistente, cărora le-au furnizat cantităţi mari de ţigarete”, informează DIICOT.

S-a reţinut că inculpaţii au colectat, deţinut, transportat, depozitat şi livrat ţigaretele provenind din contrabandă, în principal inculpaţilor aflaţi pe palierul subsecvent al grupării – clienţi cu care au dezvoltat conexiuni de durată -, iar sporadic şi altor clienţi interesaţi de achiziţionarea unor astfel de mărfuri.

„Pe palierul intermediar al grupării s-au situat inculpaţii Dămoc Sergiu Teotim, Bejan Cristian, Antohi Dumitru, Ploşniţă Ioan, Vicol Toader, Popescu Lăcrămioara, Gicovanu Laurenţiu, Gicovanu Gabriel, Miclăuş Ionel, Raţiu Adrian Mădălin şi Raţiu Floare, care au avut rolul de comercianţi en-gros (intermediari). Inculpaţii mai sus menţionaţi, deţinători de resurse financiare consistente şi dispuşi să îşi asume riscuri, au urmărit realizarea de câştiguri facile şi rapide, prin achiziţionarea şi vânzarea en-gros de ţigarete provenind din contrabandă. Aceştia au reprezentat «liantul» grupării infracționale, întrucât, pe de o parte, şi-au consolidat conexiunile infracţionale cu furnizorii de ţigarete (situaţi pe palierul superior), iar pe de altă parte şi-au afiliat mai mulţi comercianţi en-detail, care le asigurau desfacerea mărfurilor ilicite”, precizează reprezentanții DIICOT.

Activitatea ilicită a inculpaţilor situaţi pe al doilea palier al grupului infracţional a constat în aprovizionarea constantă cu ţigarete de contrabandă de la inculpaţii situaţi pe palierul superior al grupării, pe care le transportau, depozitau şi le livrau în principal inculpaţilor situaţi pe palierul inferior al grupării (comercianţi en-detail), dar şi altor clienţi care se arătau interesaţi de achiziţionarea unor astfel de mărfuri.

„Pe palierul inferior al grupării s-au situat inculpaţii Lucaci Eugen, Tulbure Mihai, Gherăescu Lucica, Ferăstrăoariu Constantin, Pap Sandor Iozsef, Caia Aurelia, Zănoagă Elena, Handaric Luminiţa Lenuţa, Balint Emilia, Florea Sunita Elena, Derviş Luminiţa, Stoian Nicola Fabiola, Sovinschi Luisa, Sovinschi Mihaela, Stoian Benone, Crăciun Sorinel Vasile, Sovinschi Nicoleta, Jigău Ştefan, Coman Elena Simona, Roman Ioan, Codreanu Valentin, Moraru Ioan Cătălin şi Petre Victor, Lupu Marius, a căror activitate infracţională a constat în achiziţionarea en-gros a ţigaretelor de contrabandă de la comercianţii situaţi pe palierul intermediar, pe care le deţineau şi comercializau en-detail către diverşi clienţi interesaţi”, menționează comunicatul DIICOT.

Conexiuni infracţionale între membrii diferitelor subgrupări

Ţigările provenind din contrabandă au circulat de la nivelul primului palier al grupării (pe care erau situaţi inculpaţii având rolul de furnizori-transportatori), prin mijlocirea inculpaţilor aflaţi pe palierul al doilea (intermediari – comercianţi en-gros) către inculpaţii situaţi pe palierul al treilea al grupării (comercianţii en-detail), prin intermediul mai multor lanţuri de distribuţie (subgrupări).

În decursul timpului s-au dezvoltat conexiuni infracţionale între membrii diferitelor subgrupări, aflaţi fie pe acelaşi palier, fie pe paliere diferite, în vederea realizării scopului comun al tuturor membrilor grupării.

S-au confiscat bani și mari cantități de țigări și alcool

La data de 23 martie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Iaşi, Suceava, Bihor şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, au efectuat 75 de percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate 23.032 de pachete de ţigarete, sumele de 16.790 de euro, 72.380 de lei, 770 de lire, 100 de dolari SUA, 248 de litri alcool, o puşcă, un pistol și o cutie cu artificii din categoria IV. De asemenea, în plus faţă de cantitatea de ţigarete identificată în urma percheziţiilor domiciliare, cu ocazia depistărilor în trafic, au fost identificate şi ridicate de la inculpaţi 23.978 de pachete de ţigarete.

Vineri, 24 martie, Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile. Faţă de 18 inculpaţi, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău au dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, mai precizează comunicatul DIICOT.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • DAR PE GHERASIM POLITISTUL DE LA ROMAN DE CE NU II DISTRUGETI RETEAUA SI DE CE MAI LUCREAZA IN SISTEM PENTRU EL NU ESTE LEGE NU VAD SEFII ARE ATITEA DOSARE PENALE SA-U E SPAGA MARE CARE O DA AFARA DIN SISTEM CU ASEMENEA INFRACTORI DM.BALAU NU VEDE