HomeActualitateNeamt

Amenajări pentru persoanele cu handicap

Spaţiile de utilitate publică vor fi adaptate pentru accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.

Prefectul judeţului Neamţ, Ioan Vlad Angheluţă, a participat, joi, 31 iulie, la reuniunea Comisiei de Dialog Social, care a avut ca temă de dezbatere necesitatea elaborării unor planuri integrate de accesibilizare a oraşelor, în conformitate cu prevederile articolului 61 din Legea nr. 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. La întâlnire au fost prezenţi, alături de membrii Comisiei de Dialog Social, şi reprezentanţii administraţiei publice locale de la nivelul municipiilor şi oraşelor, reprezentantul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), precum şi reprezentantul Fundaţiei „Motivation”.

În cadrul întâlnirii, prefectul a prezentat câteva repere din cadrul normativ al domeniului supus dezbaterii. Astfel, clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun şi staţiile acestora, taxiurile, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice, telefoanele publice, mediul informaţional şi comunicaţional vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap. Totodată, clădirile de patrimoniu şi cele istorice se vor adapta, cu respectarea caracteristicilor arhitectonice, potrivit prevederilor legale în domeniu.

Bibliotecile publice au obligaţia să înfiinţeze secţii cu carte în formate accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere sau de citire, iar operatorii de telefonie trebuie să adapteze cel puţin o cabină la nevoile persoanelor cu handicap, iar proprietarii de spaţii hoteliere au obligaţia să adapteze cel puţin o cameră pentru găzduirea persoanei cu handicap care utilizează fotoliul rulant.

La nivelul judeţului Neamţ au fost evaluate 20 de clădiri de interes public, dintre care şapte au fost declarate accesibile, şase neaccesibile şi şapte moderat accesibile. „Instituţia noastră va ţine legătura permanentă cu autorităţile publice locale pentru accesibilizarea tuturor clădirilor de interes public şi pentru rezolvarea problemelor privind taximetria şi transportul şcolar pentru persoanele cu handicap. Domnul Humă, de la Fundaţia «Motivation», îşi propune ca, începând cu ianuarie 2015, să pună la dispoziţie două sau trei maşini adaptate pentru persoanele cu handicap pentru firmele de taximetrie şi pentru transportul şcolar al copiilor”, a spus prefectul Ioan Vlad Angheluţă.

Articol nou

Comentarii

WORDPRESS: 0