HomeSanatate

Ambulanțele vor transporta bolnavi închipuiți

Cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț sunt nemulțumite de lista de îngrijiri medicale care se pot acorda în regim de urgență și la domiciliu, întocmită de către Ministerul Sănătății. În loc să se deplaseze la solicitări în funcție de sindroame și diagnostic, ambulanțierii trebuie să meargă la bolnavi în funcție de ce reclamă aceștia.

 

 

În opinia acestora, dacă lista va rămâne în vigoare, numărul abuzurilor va crește nejustificat, astfel că, în loc să se deplaseze la urgențe reale, ei vor trebui să transporte la spital simple dureri de gât sau de urechi, cazuri ce ar putea fi tratate cu ușurință de către medicul de familie. Mai mult, cadrele medicale de la Ambulanță vor trebui să intre în mintea pacientului și să ghicească ce gândește, pentru a intui eventualele gânduri de sinucidere, pentru a-l transporta la spital.

Pe lista de urgențe medico-chirurgicale se regăsesc afecțiuni obstetrico-ginecologice considerate cod verde și care pot fi tratate acasă, spun specialiștii de la minister, cum ar fi contracții sau sângeri. Cadrele medicale consideră, însă, că acestea trebuie considerate urgențe cod galben, pentru că ele necesită consultații de specialitate în cabinete de Obstetrică-ginecologie. Mai mult, pe lista bolilor nediagnosticate apar afecțiuni psiho-sociale, pentru care angajații SJA spun că este necesar un asistent medico-social, pentru că un medic specialist psihiatru nu face consultații la domiciliu. De asemenea, ambulanțele vor trebui să se deplaseze și la pacienții îngrijorați în privința unei reacții alergice, fără a prezenta simptome, astfel că se va abuza de solicitarea ambulanței. De asemenea, în listă apar formulări de solicitări cum ar fi „temperatură, altfel bine”, „tuse, altfel bine”, „roșu în gât, altfel bine”,  formulări considerate necorespunzătoare unei liste de servicii medicale și unui limbaj medical. În ceea ce privește patologia psihiatrică, ambulanța trebuie să se deplaseze la persoanele deprimate, fără intenții de suicid, cu gânduri de suicid și la intoxicații minore. În ceea ce privește afecțiunile ochiului, pe lista servicilor se regăsește solicitare pentru „ochi dureros, după privirea unei operațiuni de sudură, albeață”.

„Pacientul psihiatric necesită evaluare, tratament și supraveghere psihiatrică într-o unitate sanitară de profil. Din start nu se poate trimite echipaj de consultații de urgență la domiciliu, iar un echipaj de transport sanitar neasistat (format, în majoritatea cazurilor, dintr-un singur șofer) nu poate asigura transportul pacientului în deplină siguranță la spital. Pacientul cu afecțiuni ale urechii necesită consult de specialitate, care se efectuează în cabinetul de specialitate. Durerile de urechi sau leziunile minore ale acesteia sunt simptome prezente la mai mult de 25% din populație și considerăm că se va genera abuzul în solicitarea ambulanței. Pacientul cu afecțiuni ale ochiului necesită consult de specialitate, care se efectuează în cabinetul de specialitate. Ne punem întrebări legitime: ce se înțelege prin «albeață» ? Rugăm traducere în limbaj medical. Și ce poate face un medic de pe ambulanța de consultații de urgență la domiciliu la un pacient cu «albeață»?”, a declarat medicul Letiția Damoc, managerul SJA Neamț.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0