Prima paginăSanatate

Ambulanțe păcălite de pacienți

Dimensiune text

Cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț se plîng de faptul că zeci de pacienți apelează la serviciile lor, deși nu au neapărată nevoie. Unii pacienți cheamă ambulanța în speranța că vor fi primii tratați în spital.

 

 

În aceste condiții, populația este nemulțumită de faptul că trebuie să aștepte pînă se întorc echipajele de pe teren pentru a fi preluate solicitările.
Practic, în ultima perioadă, numărul de apeluri la dispeceratul Ambulanței a crescut destul de mult, însă multe dintre acestea nu sînt neapărat cazuri grave.
Din numărul total de solicitări, abia dacă 40% dintre acestea sînt urgențe reale. Mulți dintre cei care ne apelează cred că, dacă vor fi transportați la spital, vor avea prioritate la tratament, însă ei nu știu că și în centrele de primire urgențe din cadrul spitalelor există un triaj. Mai mult, unii dintre pacienți au învățat că noi nu putem să refuzăm solicitarea. Dacă trimitem un echipaj cu un asistent, solicitarea nu poate fi refuzată decît cu semnătura pe fișa pacientului. În lipsa acestei semnături ori a medicului care să-i pună un diagnostic, asistentul este obligat să-l transporte la spital. Unii pacienți exagerează simptomele, iar la fața locului descoperi că suferă de altceva ori starea lor nu e atît de gravă precum au descris-o„, a declarat medicul Letiția Dămoc, coordonatorul SJA.

În opinia acesteia, angajații SJA fac și munca altor autorități, în special pe partea socială, muncă plătită din banii asiguraților.
Noi facem și muncă de îngrijire la domiciliu, muncă în folosul comunității, cum a fost în perioada gerului, cînd a trebuit să ducem cazurile sociale în adăposturi, deși acest lucru nu era responsabilitatea noastră. Sînt foarte mulți care apelează la noi, deși nu sînt cazuri grave, iar dacă apare o urgență reală, lumea este nemulțumită că nu există echipaje care să intervină. Așa cum noi avem încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, cred că și pacienții ar trebui să aibă un astfel de contract prin care să se stipuleze foarte clar drepturile și obligațiile lor„, a mai apreciat coordonatorul SJA.

COMENTARII

WORDPRESS: 0