Prima paginăNeamt

Ambulanță atacată de rromi

Dimensiune text

Peste 40 de persoane au atacat o ambulanță trimisă să acorde primul ajutor unui pacient. Cadrele medicale au reușit să urce pacientul în mașină și să fugă, dar au fost urmărite de mai multe mașini. Rromii au fost potoliți cu ajutorul mascaților. Pacientul era vărul bulibașei Stănescu din Roznov.

 

 

Marți dimineață, cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț au avut parte de un eveniment pe care nu-l vor uita prea curînd. Chemate în ajutorul unui pacient căzut în stradă, ele au fost agresate de peste 40 de rude și cunoscuți ai pacientului. Cadrele medicale au fost nevoite să urce pacientul în ambulanță fără manevrele de resuscitare și să fugă. Ele au fost urmărite de mai multe mașini ale rudelor, care au continuat scandalul la Spitalul Județean Neamț.

 

Bătaie și urmărire ca-n filme

Marți, la ora 8.30, un apel telefonic la 112 solicita ajutor în cazul unui bărbat căzut în stradă, pe strada Bistriței, din Săvinești, în apropierea unei benzinării. La ora 8.32, o ambulanță cu doi asistenți medicali a plecat spre locul solicitării, dar, pe parcursul deplasării, s-au primit informații că, de fapt, pacientul se află în apropierea unei benzinării din Roznov. La ora 8.40, echipajul a ajuns la locul solicitării, unde echipajul a găsit un bărbat căzut în fața casei, inconștient, în stop respirator, cu iminență de stop cardiac. La fața locului erau strînse peste 40 de rude și alte persoane care, la vederea cadrelor medicale, au devenit agresive. Cei prezenți au îmbrîncit echipajul medical, au lovit cu mîinile și picioarele mașina și au încercat să urce cu forța în ambulanță.

„În acest fel, au forțat echipajul să acționeze pe principiul «ia-l și fugi», toate manevrele de monitorizare și resuscitare fiind efectuate după introducerea pacientului în autosanitară, și nu pe principiul care se aplică în toate urgențele majore: «stai, stabilizează-l și apoi fugi». Ora plecării de la caz a fost 8.48. Ambulanța, care a circulat în regim de urgență cu o viteză de 120 de kilometri pe oră, a fost urmată îndeaproape de 5-6 mașini! Pe timpul transportului s-au continuat manevrele de resuscitare. Ambulanța a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț la ora 8.55. Și aici, echipajul operativ al ambulanței a fost împiedicat să-și desfășoare activitatea. Agresivitatea martorilor și aparținătorilor la locul solicitării și în unitatea sanitară crează mari dificultăți în acordarea asistenței medicale de urgență, deoarece cadrele medicale sînt stresate de atmosfera creată și de faptul că nu sînt lăsate să acționeze corect și eficient, conform protocoalelor de practică medicală în astfel de situații, lucruri care, în final, influențează considerabil, în sens negativ, evoluția bolii sau stării pacientului„, a declarat medicul Letiția Damoc, managerul SJA.

Rromii au fost potoliți numai după intervenția mai multor echipaje ale Poliției Neamț, Jandarmeriei și Serviciului de Protecție și Intervenție Rapidă. Pacientul era vărul bulibașei Stănescu din Roznov și, cu toate eforturile medicilor, el a decedat la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • jules 8 ani

    :)) ciortane proaste! in loc sa le faca celor de pe ambulanta loc ca sa le salveze graurul, ei i-au luat la fugareala si graurul a murit! la mai mare!