Prima paginăCultural

Ambasadorul Israelului a omagiat la Roman memoria eroinei Viorica Agarici

Ambasadorul Israelului a omagiat la Roman memoria eroinei Viorica Agarici

Dimensiune text

 

Joi, 11 iunie, ambasadorul Statului Israel în România, Excelența Sa David Saranga, a fost prezent în municipiul Roman, unde, alături de președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a depus o coroană de flori la bustul Vioricăi Agarici din Gara Roman – fosta șefă a Crucii Roșii din Roman, care a salvat de la moarte sute de evrei din „trenurile morții” în Al Doilea Război Mondial. După ceremonialul prilejuit de depunerea de coroane de flori la bustul Vioricăi Agarici din Gara Roman, delegația oficială s-a deplasat în Cimitirul Evreiesc din Roman.

Vizita ambasadorului Saranga la Roman a avut loc chiar la data la care se aniversează 72 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între cele două țări, după ce, la 11 iunie 1948, imediat după crearea Statului Israel modern, România și Israel își stabileau oficii de reprezentare. De asemenea, ambasadorul Israelului a onorat cu prezența sa vernisajul expoziției muzeale „Viorica Agarici – Erou în două țări, punte între două religii”, organizată anul trecut de Consiliul Județean Neamț la Palatul Parlamentului.

În cadrul ceremoniei din Gara Roman, ambasadorul Israelului l-a salutat cu acest prilej pe președintele Comunității Evreiești din Roman, profesorul Iancu Wexler, prezent la eveniment, i-a mulțumit președintelui Arsene pentru invitație și a evocat, în acest context, memoria eroinei Viorica Agarici. „Suntem astăzi în Gara din Roman pentru a ne aminti de evreii care au murit de sufocare, de sete, de boli, în «trenul morții». În Gara Roman, datorită curajului extraordinar al Vioricăi Agarici, șefa Crucii Roșii din oraș, trenul a fost oprit și, timp de câteva ore, evreii au primit apă și zahăr. În acea zi marcată de agitație, Viorica Agarici a fost unul dintre oamenii care nu au închis ochii și care au ales să intervină. Ea a prețuit valorile umane mai mult decât propria viață și propria libertate, întinzând o mână victimelor care aveau nevoie de ajutor. Pentru curajul și umanitatea de care a dat dovadă, Viorica Agarici a fost distinsă de către Yad Vashem, Muzeul Holocaustului din Ierusalim, cu titlul de «Drept între popoare». România este un bun prieten al Israelului și, pentru consolidarea acestor relații, trebuie întotdeauna să ne uităm spre viitor și să ne amintim de trecut”, a afirmat ambasadorul David Saranga.

„Astăzi, aducem un nou omagiu pentru eroismul Vioricăi Agarici, care, cu prețul vieții, a salvat sute de evrei din «trenurile morții», în calitate de președinte al Crucii Roșii din Roman. Proiectul realizat de Consiliul Județean Neamț, privind lecția de viață oferită de eroina noastră, a ajuns în 2019 și la Parlamentul și la Guvernul României, acolo unde a fost vernisată expoziția muzeală «Viorica Agarici», în cadrul unor evenimente organizate pentru comemorarea la nivel internațional a victimelor Holocaustului. Viorica Agarici a fost și va rămâne un simbol și un reper al Neamțului, o emblemă de bunătate și curaj”, a afirmat președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

Șef al Crucii Roșii din Roman, Viorica Agarici a rămas în istoria evreilor prin gestul său de se așeza în fața vagoanelor care transportau evrei deportați din Iași, la Călărași. În data de 3 iulie 1941, a trecut prin gara din Roman unul dintre „trenurile morții”, pline cu copii, femei și bărbați, toți evrei, închiși de zile întregi în vagoane, fără apă și mâncare. Viorica Agarici și surorile din subordinea ei au cerut soldaților germani să deschidă vagoanele pentru a putea acorda primul ajutor evreilor închiși. Și-a riscat apoi viața, așezându-se în fața trenului și determinându-i pe soldați să deschidă ușile vagoanelor, reușind, astfel, să acorde îngrijiri oamenilor care se zbăteau între viață și moarte. La 8 iunie 1983, Statul Israel și Institutul „Yad Vashem“ din Ierusalim i-au acordat, post mortem, Vioricăi Agarici diploma şi titlul de „Drept între popoare“, un arbore fiind plantat în memoria ei pe „Aleea Celor Drepţi“.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0