Prima paginăSocial

Alocații pentru copii morți

Dimensiune text

Două familii din judeţul Neamţ au continuat să ia, în 2013, alocaţiile copiilor, după ce aceştia au decedat.

La un control efectuat asupra activităţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Neamţ din 2013, în februarie 2014, Camera de Conturi Neamţ a descoperit două cazuri în care familiile unor copii primeau, în continuare, alocaţiile de stat, după ce copiii lor au decedat. În conformitate cu prevederile Legii numărul 61/1993, privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările şi completările ulterioare, serviciile de stare civilă ale consiliilor locale comunale, orăşeneşti şi municipale din judeţ, au obligativitatea de a transmite, lunar, la AJPIS Neamţ, situaţia privind copiii care au decedat, în vederea încetării acordării dreptului la alocaţia de stat.

„În urma investigaţiilor realizate în cursul lunii februarie 2014, de către Camera de Conturi Neamţ, ce au vizat activitatea AJPIS Neamţ în cursul anului 2013, au rezultat două cazuri de copii decedaţi, pentru care s-a beneficiat de alocaţie de stat, deşi părinții nu mai aveau drept. Unul dintre cazuri era în comuna Icuşeşti şi unul din Valea Ursului și au fost emise decizii de debit. S-a demarat procedura de recuperare a sumelor încasate necuvenit”, a precizat Mihaela Alungulesei, directorul executiv al AJPIS Neamţ. Cine a primit banii necuvenit, indiferent dacă a fost vorba de o eroare de sistem sau de fraudă, va trebui să restituie sumele. Asta cu condiţia ca plăţile de acest fel să nu fi durat mai mult de trei ani, pentru că ce este mai vechi de această perioadă se prescrie.

În prima jumătate a anului 2013, o campanie de verificare la nivelul instituţiei a scos la iveală faptul că în alte 12 cazuri s-au plătit alocaţii pentru copii care erau decedaţi, adunându-se debite totale de 14.624 lei. Tot atunci, au fost descoperiţi cinci tineri peste 18 ani care nu au mai urmat cursuri şcolare şi au pierdut alocaţia, fiind exmatriculaţi, dar care luau banii în continuare. Aceştia adunaseră un debit total de 4.830 de lei. În toate aceste situaţii au fost emise decizii de plată.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • boxer 8 ani

  Pentru ca Romanul e orasul tuturor posibilitatilor cine are curajul(si norocul) sa viziteze fostul parc zoologic, va avea surpriza sa constate ca in fostele adaposturi pentru animale acum pot fi admirate citeva exemplare din specia homo sapiens. De exemplu, fostul adapost al ursului brun a devenit acum locuinta pentru trei barbati trecuti de 40 de ani, dintre care doi frati, toti fara locuinta. Si surprizele continua si in celelalte adaposturi. Cred ca suntem singurul oras din tara care se poate mindri cu o gradina zoologica umana. Bineinteles, exponatele nu pot fi gasite in timpul zilei din motive lesne de inteles.