Aleşii ne discriminează. Romaşcanii sunt solidari şi vor să strângă bani pentru o ambulanţă

HomeActualitate

Aleşii ne discriminează. Romaşcanii sunt solidari şi vor să strângă bani pentru o ambulanţă

 

ambulanta 01În timp ce mai-marii noştri, cei care acum sunt în campanie electorală, nu se implică activ, iar în rest ori nu dau pe la serviciu şi/ori habar nu au care care sunt priorităţile oamenilor din localităţile acestei ţări, romaşcanii au înţeles că doar singuri se pot ajuta. În contextul scandalului legat de întreruperea activităţii maşinii SMURD de terapie intensivă mobilă, din motive ce sunt de neînţeles pentru oamenii care-şi doresc doar dreptul la o şansă la viaţă, romaşcanii sunt dispuşi să doneze bani numai să se rezolve situaţia.

Romaşcanii sunt oameni, romaşcanii sunt solidari

Pe adresa de e-mail a Ziarului de Roman am primit un astfel de apel, care demonstrează nu numai că cetăţenii nu mai au încredere în instituţiile statului şi în legislaţia din România, ci şi că preferă, încă o dată, să renunţe la confortul lor în spiritul solidarităţii şi al facerii de bine pentru cât mai mulţi, inclusiv pentru cei aleşi în funcţii. Astfel, un cititor al Ziarului de Roman propune deschiderea unui cont în care oamenii de bine să doneze bani, chiar 100 de euro oferă în nume personal, pentru ca Spitalul Roman să aibă propria ambulanţă cu ajutorul căreia să salveze vieţi.

„Bună ziua! Sunt din Roman, dar, de 5 ani, locuiesc în Belgia şi lucrez ca asistent medical în Bruxelles. Sunt la curent cu «noutăţile» în ceea ce priveşte ambulanţa din Roman şi, având în vedere că am făcut voluntariat la CPU Roman, mai ştiu şi cum se «învârt» lucrurile în iubita noastră ţară. Propun romaşcanilor să ne cumpărăm noi ambulanţă. Sunt sigur că se vor găsi cetăţeni care să contribuie cu mai mult sau mai puţin şi restul poate fi completat din venituri obţinute de Primăria Roman. Vă voi contacta săptămâna viitoare pentru a pune prima sută de euro la contul, pe care, vă rog, ca redacţia să-l deschidă şi bineînţeles să-l promoveze! Vă mulţumesc!”, este propunerea făcută de cititorul nostru.

Iniţiativa nu doar că este lăudabilă şi de urmat, dar, aşa cum am precizat şi în ediţiile anterioare, cetăţenii „de rând” iau atitudine şi încearcă găsirea de soluţii într-un timp de zeci de ori mai scurt decât al celor care ne conduc destinele şi pe ale căror liste de priorităţi se află acum mai degrabă pomenile electorale şi acoperirea fraudelor din ultimii 17 ani.

Legea românească este buturuga mică

Ziarul de Roman, cotidian online, care, de-a lungul celor peste 12 ani de existenţă, şi-a dedicat misiunea în informare, dar şi rezolvarea unor probleme, a răspuns pozitiv acestui demers. Numai că, din păcate există un „dar”, demersul propus nu este decât o reîntoarcere la problemă – (ne)legile şi (ne)implicarea aleşilor noştri.

Mai exact, deşi campania dusă împreună cu cei peste 250.000 de cetăţeni beneficiari ai serviciilor ambulanţei SMURD ar fi condus la obţinerea sumei necesare achiziţionării unei maşini similare – funcţionarea ei depinde tot de Ministerul Sănătăţii sau de Ministerul Apărării Naţionale.

Mai exact, dacă se face o chetă locală şi se strânge suma necesară achiziţionării unei maşini utilate cu aparatură de terapie intensivă mobilă, un minispital în termen practic, aceasta va fi donată Spitalului Roman. Dar, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman nu este legat la sistemul unic de alertă 112. Astfel, maşina, ca să poată fi chemată prin 112, trebuie practic donată Ambulanţei Neamţ – zona Roman sau Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ şi se ajunge, din nou, în situaţia dată – nimeni nu dă aviz Spitalului Roman, deşi îndeplineşte toate condiţiile medicale, să utilizeze maşina pentru că nu este spital situat în municipiu reşedinţă de judeţ. E doar un Spital ce deserveşte aproape 50% din populaţia judeţului, dar nu e în Bucureşti, Piatra Neamţ, Bacău sau orice altă capitală de judeţ.

Maşina există, e la Roman, doar cu menţiunea că acum funcţionează cu un paramedic, iar paramedicii nu au voie să efectueze manevre de urgenţă, cum ar fi resuscitarea, iar pacientul este adus tot la Centrul de Primire Urgenţe al Spitalului, bineînţeles cu timpul „pierdut” pe drum, de la preluare şi până la unitatea medicală.

Romaşcanii continuă să adreseze memorii

În ediţia de astăzi vă prezentăm alte două răspunsuri primite de romaşcani la memoriile făcute la Camera Deputaţilor şi Senat. Și aici se vede că parlamentarii, cei care au făcut legea, evident greşit, privind reforma în sănătate pasează răspunderea la Ministerul Sănătăţii şi/sau la Ministerul Administraţiei Interne.

În mod normal, dacă aleşilor noştri le-ar păsa de soarta cetăţenilor din această ţară, ar modifica legea, în sensul ca astfel de maşini să poată funcţiona şi în alte municipii, oraşe sau comune – dacă spitalele din zonă îndeplinesc condiţiile.

Le mulţumim tuturor cititorilor care au înţeles gravitatea şi importanţa acestei maşini şi, pe viitor, vom aştepte ca autorităţile statului să-şi facă treaba. Nu dintr-un birou, ci analizând cazurile atipice în parte şi luând decizii benefice românilor – nu din pix, ci din teren.

memoriu senat

memoriu c dep

 

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • SMURD = taxi !!! De asta se plâng romașcanii, ptr că li se taie macaroana ptr taxi gratuit ?
    Terminați cu prostiile și intoxicarea populației, cetățenii văd doar ceea ce le este dat să vadă, nu și dedesubturile. Suntem ca un câine căruia i se aruncă un oscior, pe când șacalii înfulecă toată căprioara !!!
    SORRY, dacă nu sunteți în asentimentul meu.

  • Dacă cineva sesizează CCR legea sănătății pică, deoarece ea specifică că mașina TIM-SMURD este doar pentru municipiile reședință de județ și capitală, ceea ce vine în contradicție cu legea pacientului care menționează șanse egale la viață pentru toți pacienții, ce simplu de judecat, legea trebuie schimbată urgent, noi avem spital de categoria 3, deci ca cel din Piatra Neamț, totuși în concepția miticilor suntem cu drepturi amputate, huoooooooooo