HomeSanatate

Alertă de meningită

Autoritățile sanitare din județ au intrat în alertă după ce, la o grădiniță din județul Suceava, s-au înregistrat 24 de cazuri de meningită virală, din care unul la un adult și celelalte la copii.

 

Potrivit medicului epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului de epidemiologie, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, medicii supraveghează atent atît grădinițele, cît și celelalte unități de învățămînt, pentru a preveni apariția unor situații ca cea din județul Suceava. „În ultimele două săptămîni, în județul Neamț s-a înregistrat un singur caz de meningită virală, la un adult. Noi monitorizăm situația, pentru că meningita se transmite atît prin contact cu bolnavul, cît și prin alimente sau scăldat„, a precizat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu.

Meningita virală este o afecțiune determinată de o serie de viruși care se localizează la nivelul meningelui, iar ulterior pot chiar disemina în interiorul substanței cerebrale, determinînd encefalita. Boala evolueaza cu febră, cefalee și iritație meningeală, anorexie, grețuri și vărsături, dureri abdominale și diaree. Tabloul clinic al afecțiunii este mult mai șters decît în cazul meningitei bacteriene, neexistînd semne de severitate. Simptomele de însoțire au manifestări uneori minime, putînd îngreuna diagnosticul mai ales pentru un medic neexperimentat. Dacă infecția virală se localizează la nivelul măduvei spinării, infecția poartă numele de mielită. Există o creștere a incidenței infecțiilor virale meningiene pe parcursul verii, reflectînd predominanța sezonieră a infecțiilor cu enterovirusuri și arbovirusuri. Cel mai important test pentru diagnosticarea meningitei este examinarea lichidului cefalorahidian. Meningita virală are un prognostic foarte bun, neexistînd sechele neurologice sau cefalee persistentă după vindecare, așa cum se întîmplă în cazul meningitei bacteriene. De multe ori, spitalizarea bolnavilor nu este necesară, tratamentul fiind, în mare parte, simptomatic.