HomeSanatate

Alcoolicii ne „beau” sîngele

Anual, Spitalul Roman consumă minim 600 de litri de sînge pentru transfuzii. Multe dintre pungile de sînge folosite sînt pentru patologii asociate consumului de alcool.

 

 

În situații limită, viața atîrnă de un strop de sînge. În ultimii ani, centrele de transfuzie sanguină din întreaga țară au înregistrat o scădere îngrijorătoare a numărului de donatori. Nu de puține ori, spitalele s-au confruntat cu situații de criză, datorită lipsei sîngelui. Așa se face că acesta a devenit unul din cei mai prețioși aliați în lupta cu moartea. Din păcate, de parcă n-ar fi de ajuns că sistemul sanitar pierde milioane de lei pentru serviciile medicale acordate victimelor consumului de alcool, o mare parte din sînge ajunge la pacienți cu afecțiuni asociate alcoolului.

 

600 de litri de sînge pe an

În sala de operații, sîngele perfuzabil este un element vital pentru viața pacienților. Fie că vorbim de victime ale unor accidente de circulație, care au suferit traume majore, fie că vorbim de rupturi de splină sau afecțiuni digestive, sîngele, cu siguranță, salvează vieți. Potrivit medicului Mircea Coadă, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, în medie, instituția sanitară consumă minimum 600 de litri de sînge pe an. Dacă facem un calcul, pentru un om cu greutatea de 70 de kilograme, cantitatea normală de sînge din organism este de 4,9 litri. Asta înseamnă că spitalul consumă, într-un an, sîngele a 120 de oameni. „Sîngele care se donează la centrul de transfuzie din Policlină este trimis, periodic, la centrul din Piatra Neamț. În cazul în care, în spital, un pacient are nevoie de perfuzie sanguină, noi facem comanda și ni se trimite sîngele. De regulă, noi ne aprovizionăm o dată la două zile. Cînd sosește sîngele, el este distribuit către secția care l-a solicitat„, a declarat medicul Mircea Coadă.

Potrivit acestuia, în sălile de operație se întîmplă frecvent ca pacienții să aibă nevoie de cantități mari de sînge, mai ales cînd vine vorba de accidente rutiere sau afecțiuni digestive, multe dintre ele asociate consumului excesiv de alcool. „De regulă, dacă un pacient pierde peste 2,5 litri de sînge, există un mare risc de deces. Chiar în urmă cu cîteva zile am avut un pacient cu un stop cardio-respirator, care avea o hemoragie digestivă masivă. De regulă, pacientul nu are cunoștință de hemoragie pînă ce aceasta nu se exteriorizează. Cantități mari de sînge se folosesc și în cazul altor patologii digestive, ulcere, afecțiuni ale colonului sau ciroze, cele mai multe dintre aceste boli fiind o consecință și a consumului de alcool„, a mai precizat managerul spitalului.

Comentarii

WORDPRESS: 2
 • gabi traistaru 10 ani ago

  Buna!
  Inteleg din articolul dumneavoastra, ca este de nevoie de sange ( tot timpul va fi, numarul donatorilor este intr-o mare scadere) , dar mi-ar fi placut sa citesc in articol : unde se poate dona , intre ce ore si un imbold catre romascani : „mergeti si donati sange ! ”
  Articolul il consider incomplet si nu ajuta decat printr-o reamintire a unei realitati existente : nu se doneaza sange, in opinia mea donatorii existenti sunt ce-i care primesc acele tichete valorice…
  Doresc prin acest comentariu sa va explic de ce, chiar daca ar dori cineva, nu va dona sange – si eu ma numar printre ei –
  -se doneaza – in Roman – doar la policlinica ( in alte orase exista mai mul de un centru de donare a sangelui )
  -programul este scurt, in opinia mea, sa nu deranjez pe cineva, e de la 07.00 pana la 10.00 sau 11.00, din cate imi amintesc de anul tecut cand am avut 2 ( doua ) tentative de a dona ;
  -ca simplu cetatean care doresc sa donez sange nu pot astepta la o coada de abonati-donatori si per total sa pierd 2 -3 ore pentru a dona sange !
  Dureaza enorm, repet, in opinia mea…poate altii in ideea de a dona sange si a ajuta pe cineva , considera normal sa astepti cat e necesar, jumatate de zi poate , insa …sincer daca ar dura jumatate de ora, maxim o ora, as dona bucuros de 2,3 ori pe an, sangele meu de vanator 😉 -adica prima grupa-…nefumator, fara boli cronice, dragoste doar cu sotia 😉 …dar destul despre mine 🙂 . La cati vor citi comentariul meu , probabil nu va niciun cunoscut care sa ma sune.
  In speranta ca am fost constructiv cu acest comentariu, chiar astept un raspuns pozitiv, o reactie, o argumentare/ documentare, poate saptamana viitoare voi dona , nu ?
  O zi placuta si un week-end minunat , tuturor !

 • buna!
  in urma cu aproximativ 1 luna am donat sange,
  pentru 1 ruda.
  am asteptat de la ora 9:00 pana la 13:30 cand am iesit.
  nu e vina angajatilor ca merge greu-sistemul nostru e problema.
  daca vrei sa donezi cu adevarat te sacrifici si o faci.
  inainte de a dona:

  =faci analize pe loc pentru glicemie,hemoglobina,grupa sanguina.
  =se ia tensiunea,numarul de batai pe minut
  =completezi un formular in care nu trebuie sa fii
  pe invers(barbati),sa nu ai mai multe partenere,etc (!)
  asa ai un risca crescut de boli si semnezi.
  (=dureaza toate astea)
  =stai in pat si in 10min ai donat
  primesti bonuri pentru masa
  daca esti sanatos nu ai nimic
  ti se face sete tare atat!

  daca sunteti sanatosi e bine sa donezi odata fara riscuri,
  e un act nobil
  conteaza enorm pentru cei care au nevoie.
  (ruda mea fara sange murea
  -dar in seara aceasta am luat pranzul cu ea!)