Prima paginăSanatate

Alba-neagra cu rețetele bolnavilor

Dimensiune text

Casa Națională de Asigurări de Sănătate pregătește un proiect de lege care ar urma să schimbe prevederile contractului-cadru de finanțare.

 

 

La începutul anului au intrat în vigoare prevederi noi, care restricționau accesul pacienților la medicul de familie. Astfel, medicul de familie este obligat să acorde doar 20 de consultații pe zi, ceilalți pacienți fiind consultați pe bază de programare. Pacientul care vrea să fie consultat fără să aștepte plătește din buzunarul propriu consultația, dar nu beneficiază nici de rețete compensate sau gratuite și nici de bilet de trimitere.
Anul trecut, pacientul plătea consultații, dar beneficia de bilet de trimitere și de rețetă compensată sau gratuită. Acum acest lucru nu mai e posibil. Se pare că oficialii din Sănătate au cedat și vor să modifice legea. Astfel, al 21-lea pacient va plăti consultația și va beneficia și de rețetă, însă nu și de bilet de trimitere„, a explicat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Modificări se vor produce și în modul de prescriere a medicamentelor, modificări nu tocmai favorabile bolnavilor.
Pînă acum, noi prescriam medicamente pe baza denumirilor comune internaționale, iar farmaciile erau obligate să onoreze medicamentul cu prețul cel mai scăzut. De aceea, multe din medicamentele ieftine au dispărut din farmacii, pentru că nu erau rentabile. Conform proiectului de lege, vom putea prescrie medicamente pe baza denumirilor comerciale, astfel că farmaciile nu vor mai putea elibera un produs similiar cu cel prescris, dar mai scump. În acest context, dacă la o farmacie nu se găsește acest medicament, bolnavii vor trebui să apeleze la farmaciile care au acel produs„, a mai precizat medicul de familie Angela Bica.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0