Prima paginăRoman

Alarmare de cutremur în Roman

Dimensiune text

Ziua Protecției Civile în România va fi marcată, la Roman, printr-un exercițiu de simulare a unei situații de urgență în caz de cutremur.

 

 

Joi, 28 februarie, între orele 9.45 – 10.30, în Roman se va desfășura un exercițiu de evacuare, pentru simularea situației producerii unui cutremur, la unitățile școlare din Roman. Pe timpul exercițiului se vor acționa mijloacele de alarmare. Astfel, la orele 9.45, cu sirenele electrice, se introduce semnalul „alarmă la dezastre”, care se compune din cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde între ele. La orele 10.15, cu sirenele electrice, se introduce semnalul „încetarea alarmei”, care constă dintr-un sunet continuu cu durata de două minute.

Membrii Inspectoratului pentru Situații de Urgență recomandă, în caz de cutremur, păstrarea calmului, închiderea surselor de foc, adăpostirea sub o grindă, toc de ușă, sub birou sau sub masă. „Nu fugi pe ușă, nu sări pe geam, nu alerga pe scări, nu utiliza liftul. Dacă ești pe stradă, deplasează-te cât mai departe de clădiri, ferește-te de căderea tencuielilor, coșurilor, parapetelor, evită aglomerația, nu alerga. Nu bloca străzile, lasă calea liberă pentru mașinile salvării, pompierilor. Ascultă numai anunțurile posturilor de radio și TV naționale și recomandările organelor în drept”, mai recomandă Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Roman.

Imediat după cutremur, „nu părăsi imediat locul în care te afli, circulă încălțat, închide instalația de gaz și de electricitate și nu folosi foc deschis. Dacă s-a declanșat un incendiu, încearcă să-l stingi, anunță serviciile speciale de intervenție, acordă primul ajutor celor afectați și calmează persoanele intrate în panică sau speriate, în special copii. Îmbracă-te corespunzător anotimpului. După seism, părăsește cu calm clădirea, fără a lua lucruri inutile, verifică mai întâi scara și drumul de ieșire, dă prioritate celor răniți, copiilor, bătrânilor și femeilor și ajută echipele specializate de intervenție, respectând dispozițiile acestora”, ne mai sfătuiesc membrii CLSU Roman.

De reținut că, uneori, cutremurul poate fi urmat de replici care pot fi la fel de severe sau mai puternice decât șocul inițial.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Vizitiu 8 ani

    Buna ziua,

    Ce e tampenia asta! Alarmare in caz de cutremur? Pai stie cineva cu cel putin 30 min inainte de cutremur ca se va produce? Un exercitiu de sorginte comunista TOTAL INUTIL!!! Care o fi desteptul din Primarie care face actiuni de astea de 2 bani???