Ajutor financiar de 700 de lei în luna iulie, pensionarilor cu venituri până în 2.000 lei

HomeSocial

Ajutor financiar de 700 de lei în luna iulie, pensionarilor cu venituri până în 2.000 lei

Joi, 2 iunie, Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor financiar în valoare de 700 de lei pentru pensionarii din sistemul public, sistemul pensiilor militare de stat și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, informează Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale (MMSS).

Ordonanța de urgență inițiată de MMSS prevede acordarea acestui ajutor o singură dată, în luna iulie 2022, pentru aproximativ 3.300.000 de pensionari afectați de creșterea prețurilor la utilitățile publice și bunuri de consum, în special hrană, aflați în risc de excludere socială, afirmă reprezentanții Ministerului.

Veniturile lunare la care face referire Ordonanța de urgență sunt: venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022; venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022; venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale; venituri din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare; venituri din salarii şi asimilate salariilor, raportate în „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” al cărei termen de depunere este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plătește ajutorul financiar – acesta se acordă doar dacă veniturile cumulate și realizate de aceeași persoană sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

„Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede acordarea acestui ajutor de 700 de lei, o singură dată în luna iulie, pentru pensionarii care au venituri sub 2.000 de lei și vor beneficia, atât pensionarii sistemului public de pensii, cât și pensionarii care au pensii militare de stat, dar și veteranii, urmașii, soții supraviețuitori, persecutați etnic și politic și persoanele care au făcut muncă forțată în regimul comunist. Vorbim de un total de aproximativ 3,3 milioane de beneficiari, iar efortul bugetar pe care Ministerul Muncii, dar și Ministerele Apărării, de Interne și Serviciul Român de Informații îl vor face este de aproximativ 2,3 miliarde de lei. Măsura a fost anunțată ca parte a programului «Sprijin pentru România»”, a afirmat, la finalul ședinței de guvern de joi, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul MMSS.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0