Afaceri cu miros de fum

Dimensiune text

Ciprian Florea (foto) s-a specializat pe producerea preparatelor afumate după rețete tradiționale. El consideră că agricultura este soluția ieșirii țării din impas.

 

 

Ciprian Florea, un tânăr întreprinzător din Roman, a găsit o soluție alternativă la afumătoarea improvizată între blocuri de romașcanii care duc dorul afumăturilor ca la mama acasă. Pune la dispoziția doritorilor o afumătoare tradițională, construită, însă, pe principii moderne. Cu alte cuvinte, vii cu cârnații sau slănina crudă și pleci cu marfa afumată.

În urmă cu câțiva ani, Ciprian Florea a intrat în afaceri cu o carmangerie. A fost o oportunitate de a-și valorifica pregătirea de inginer zootehnist și experiența căpătată în joburile anterioare. Afacerea nu a mers prea bine. Mica afacere nu a făcut față concurenței acerbe a marilor producători. Așa că Ciprian Florea s-a reorientat și s-a specializat pe afumături, exploatând un segment de piață pe care cererea este foarte mare și unde gustul clientului hotărăște. „Este o varietate foarte mare de produse. Fiecare producător, indiferent dacă este vorba de un mare producător sau de o afacere mică, are propria rețetă și, mai ales, propriile secrete. Eu am mers pe varianta tradițională. Afumarea se face la foc de lemne, de fag, dar și de prun și de cireș, atât pentru gust, cât și pentru culoare. Afumarea se face așa cum se făcea la țară, cu mulți ani în urmă. Doar că afumătoarea mea este de mare capacitate, pot să afum 200 de kilograme o dată și este o construcție modernă, în conformitate cu normele impuse de lege. Am experimentat mult până să ajung la rețeta pe care o aplic acum. O simplă căutare pe internet îți oferă foarte multe rețete. Dar la fiecare există câte un secret pe care nu ți-l spune nimeni„, spune Ciprian Florea.

Chiar dacă prețurile sunt destul de piperate, afacerea merge. „Oamenii au garanția că iau un produs de calitate. În acest moment, am reușit să am un portofoliu stabil de clienți, nu numai din oraș sau din județ. Primesc comenzi de la restaurante, dar și de la persoane fizice, de la romașcani stabiliți în străinătate care dau comenzi care să fie gata atunci când ajung acasă„, spune Ciprian Florea. Pentru că afacerera cu afumături merge bine, s-a gândit să-și deschidă un punct de lucru la Roman. „În acest moment, punctul de lucru este la Luțca, în comuna Sagna, unde am construit o anexă în curtea părinților. Singura problemă este că e destul de greu de localizat de către cei care au nevoie„, spune tânărul întreprinzător.

 

Experiența daneză

 

Înainte de a se apuca de afaceri în România, Ciprian Florea a lucrat în ferme din străinătate. A fost în Danemarca, în Germania și în Anglia, unde a făcut de toate, de la îngrijitor la veterinar. Nici nu era greu, având în vedere că fermele din străinătate nu seamănă deloc cu cele de pe plaiurile mioritice. În Danemarca, de exemplu, era singurul angajat al unei firme cu 5.000 de porci. „Eram, de fapt, mai mult un operator pe calculator. Toată ferma era mecanizată. Toate problemele care apăreau erau semnalizate pe calculator. Tot pe calculator mi se dădeau și soluțiile„, spune Ciprian Florea.

Modelul fermelor din străinătate rămâne, însă, doar un vis pentru Ciprian, deși întemeierea unei ferme de animale intră în planurile sale de viitor. „Cred că agricultura rămâne soluția pentru a ieși din impas, dar agricultura modernă, făcută ca la carte. Pentru cei care fac agricultură de subzistență și se mulțumesc doar să-și țină casa, merge și modelul tradițional. Dar agricultura ca afacere nu se poate face decât modern„, spune el.

De la vaca crescută cu un braț de fân la agricultura modernă, pasul este, însă, foarte mare pentru întreprinzători. Saltul nu ține doar de fondurile pe care le au la dispoziție sau de pregătirea în domeniu. „Nu lipsa tehnicii sau a mecanizării reprezintă principala problemă. Este o problemă de mentalitate, de încredere. În Danemarca, niciodată unul dintre parteneri nu și-a pus măcar problema că ar putea fi tras în piept de partenerii de afaceri. Cât timp am lucrat la ferma de porci, de exemplu, nu am cântărit niciodată furajele. Practic, nici nu aveam cum, dar cantitățile erau totdeauna exacte, furnizorii nu greșeau nici cu un kilogram, deși se lucra cu zeci de tone„, mai spune Ciprian Florea.COMENTARII

WORDPRESS: 7
 • ionELA 7 ani

  Frumos si emotionant articolul. Din pacate,pentru cei ce nu stiu, acest tanar este cunoscut inca de cand avea carmangeria,drept un tepar si vanzator de produse cel putin indoielnice… De asta nici nu a mai avut loc pe „piata din Roman”, autoeliminandu-se… Chiar daca o sa imi eliminati comentariul, asta e adevarul.

  • ALIN 7 ani

   Draga ion si ELA, daca produsele sunt indoielnice du-te fato( baiatule) si cumpara de acolo de unde te-a platit sa scrii comentariul. Apropo ,nu sunt personajul principal al articolului, ci unul din zecile de clienti care inca mai cumpara acele produse de la Ciprian. Succes Cipriane si lasa frustratii sa scrie in continuare sub anonimat comentarii de doi bani( cu atat se aleg).BAFTA MUUULTA

  • Ina 7 ani

   INA

   Draga criticule, e usor sa judeci din fata cortinei, fara a sti, cata munca si cata stradanie impune de fapt o Afacere. Comentariile rautacioase nu sunt decat fructul invidiei, si al neputintei unora, de a arunca cu pietre sau de a impiedica orice tanar de a se impune pe mica piata din Roman. Orice vis iti este spulberat, atata timp cat poti deveni un concurent acerb pentru cei existenti deja pe piata. Poate din acest motiv, nu vom evolua niciodata ca natiune, pentru ca acei tineri cu initiativa nu sunt sustinuti sau promovati de nimeni. Daca ar trebui sa dam numele tuturor teparilor, cred ca a-i ramane consternata de cat de multi pot fi, uneori nu poti lupta impotriva unei societati bolnave si a unei piete in scadere, si cred ca in ultimii doi ani o mare parte din societatile comerciale au fost linsate din cauza asa zisei crize financiare. Asa ca nu putem invinui pe nimeni ca incearca sa se autodepaseasca.
   MULT SUCCES TUTUROR CELOR CARE AU CURAJUL SA FACA CEVA IN ROMANIA, E UN PAS MIC PENTRU DEZVOLTAREA SECTORULUI AGROALIMENTAR!

 • dragos 7 ani

  Bravo , succes in continuare. e nevoie de tineri ca tine care sa munceasca si de ce nu sane aduca aminte de gustul mancarii cu adevarat gustoasa. Felicitari.

 • silviu 7 ani

  Sunt de parare ca toti cei care vin cu ideei inedite ar trebui sprijiniti in masura eforturilor.Consider deasemenea ca cei ce nu pot sa inteleaga termenul „AFACERE” ar trebui sa se duca in continuare in magazine si sa cumpere ceea ce li se ofera. Daca produsele nu sunt pe gustul lor au tot dreptul sa nu le mai cumpere dar sa inteleaga faptul ca nu toti avem aceleasi gusturi…
  Tot respectul cuvenit celor ce incearca!!

 • gaby 7 ani

  Am 3 ani de cand cumpar afumaturi de la tanarul acesta si niciodata nu mi-a tras teapa. Afumaturile au fost delicioase,gustul exact ca pe vremea bunicilor…deci cu regret,o/il informez pe IonELA,sa-si tina parerile ptr el/ea.Nu face altceva decat sa confirme spusele domnului Florea cu privire la mentalitatea romanului.. sunt multe de spus ,dar prefer sa nu intru in acest „joc” generat de minti bolnave…doar atat am de spus „Multa bafta,Ciprian!”

 • fgtyh 7 ani

  de si-ar achita si datoriile prietenilor din copilarie