Activități în Polonia în cadrul proiectului Erasmus+ „Healthy body, healthy mind”, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”

HomeSocial

Activități în Polonia în cadrul proiectului Erasmus+ „Healthy body, healthy mind”, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”

Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman derulează, în perioada 1 septembrie 2020 – 31 august 2023, proiectul Erasmus+ „Healthy body, healthy mind”, în care colegiul romașcan are ca partenere școlile: I Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Kościuszki w Mysłowicach, Polonia (coordonator european), IES José Miguel BarandiaránBHI – Leioa, Spania și Agrupamento de Escolas Dr. Francisco Fernandes Lopes – Olhão, Portugalia.

În perioada 23 – 28 aprilie, a avut loc cea de-a patra reuniune transnațională – schimburi de grupuri de elevi pe termen scurt din cadrul proiectului, derulată în Polonia, la I Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Kościuszki w Mysłowicach. La această reuniune, colegiul romașcan a fost reprezentat de două cadre didactice, profesorii Mihaela Stan și Loredana Cătălina Lăpușneanu, și de șase elevi: Paula Dumitrița Bălțătescu, Paula Bianca Mocanu, Melania Frâncu, Elena Mălina Duminică, Beatrice Moroșanu și Laura Moldoveanu. Vizita din Polonia, desfășurată sub sloganul „Noi suntem Europa”, a fost un bun prilej pentru toți participanții pentru a-și dezvolta competențele culturale, sociale și lingvistice.

Prima zi a reuniunii a inclus, după festivitatea de „Bun venit!”, vizitarea școlii gazdă, I Liceum Ogólnokształcące im. T.Kościuszki, workshop-ul Polish Languagess Classes, dar și o sesiune de integrare activă – urmărire în orașul Mysłowice, în care elevii, împărțiți în echipe internaționale, au avut de îndeplinit sarcini legate alimentația sănătoasă și activitățile fizice. Ziua a doua s-a desfășurat sub forma unei lecții de istorie, „A Shameful History of Intolerance”, care a inclus o vizită la Lagărul de la Auschwitz – Birkenau, în timp ce în a treia zi a avut loc o excursie în Munții Tatra, în localitatea Zakopane, unde a fost efectuată o vizită în Parcul Național Tatra, combinată cu ateliere de fabricare a brânzeturilor tradiționale de munte la o fermă de agroturism, urmată de cina într-un han tradițional.

„În ultima zi a vizitei în Polonia, oaspeții au fost prezenți la Primăria orașului Katowice și a fost efectuată o vizită la Upper Silesian Ethnographic Park. Muzeul prezintă o serie de clădiri agricole din toată Silezia, printre care se numără căsuțele din Beskid, fermele din regiunea Pszczyna, o biserică de lemn din Nieboczowy datând din secolul al XVIII-lea și un număr mare de clădiri și artefacte din Istebna în Cieszyn Silezia. Tot în această zi s-au mai desfășurat un workshop dedicat costumului popular polonez, o sesiune de dansuri populare poloneze, dar și o excursie educațională și culturală la Cracovia desfășurată sub genericul «Urmând rădăcinile europene», ce a inclus și cursuri educaționale și ateliere cu utilizarea cardurilor de lucru, pe tema istoriei și geografiei orașului”, a precizat profesor Mihaela Stan.

Foto: Colegiul Tehnic „Petru Poni”

Comentarii

WORDPRESS: 0