HomePolitica

Activitatea parlamentarilor romașcani

După aproape patru ani de mandat, parlamentarilor li s-a făcut o sinteză a activității. Senatorul Ioan Chelaru și deputatul Marius Neculai au avut propuneri legislative, luări de cuvînt, interpelări și moțiuni. Deputatul a trecut mai des pe la Parlament decît senatorul, dar Marius Neculai nu a făcut nici o interpelare parlamentară sau moțiune. Cei doi au fost inițiatorii a șapte legi.

 

Activitatea celor care ne reprezintă în Parlamentul României poate fi verificată de orice cetățean. Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dezvoltat, în site-ul despre activitatea parlamentarilor – www.alesiivoteaza.ro -, o nouă facilitate dedicată fiecăruia dintre cei interesați de a cunoaște cu exactitate numele și activitatea deputatului și senatorului ce le reprezintă interesele în Parlament.

Această nouă dezvoltare a site-ului este intitulată Găsește-ți Parlamentarul – http://www.alesiivoteaza.ro/colegiu – și vine în ajutorul tuturor celor care nu cunosc cine este deputatul, respectiv senatorul din colegiul lor.

Romașcanii care accesează acest site pot vedea o radiografie a activității senatorului Ioan Chelaru și a deputatului Marius Neculai.

Ioan ChelaruPentru perioada 19 decembrie 2008 – 19 septembrie 2012, senatorul Ioan Chelaru se poate lăuda cu 77 de luări de cuvînt în plen, 38 de propuneri legislative inițiate – locul 51 în top -, 12 întrebări și interpelări și șase moțiuni. Prezența la vot a senatorului pentru perioada menționată a fost de 36,4%. Patru dintre inițiativele legislative ale senatorului Chelaru au ajuns legi, șapte se află la comisii, una este înregistrată la a doua cameră, iar 18 au fost respinse definitiv.

Ioan Chelaru este co-inițiator al propunerii legislative privind legea Camerelor Agricole, propunere care a fost sprijinită, în 2009, și de deputații Culiță Tărîță, Stalian Fuia, Ioan Munteanu, Victor Surdu și Gheorghe Antochi. Propunerea a devenit lege în decembrie 2010.

Aceiași parlamentari au susținut, în 2009, și o propunere legislativă care a devenit, ulterior, Legea comercializării produselor agroalimentare.

În noiembrie 2010, senatorul Ioan Chelaru a fost unul dintre inițiatorii propunerii legislative pentru trecerea din domeniul public al statului și administrarea Administraței Naționale „Apele Române” în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale Pardina, Maliuc și Crișan, județul Tulcea, a unor suprafețe de teren. Ioan Chelaru a semnat și propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

Deputatul Marius Neculai se află pe locul 21 în ceea ce privește propunerile legislative inițiate, cu 31 de propuneri. Are 16 luări de cuvînt în plen și, în perioada 19 decembrie 2008 – 19 septembrie 2012, a înregistrat o prezență la vot de 81,6%, fiind pe locul 88 în clasamentul general de prezență.

Dintre inițiativele deputatului Marius Neculai, 11 au fost înregistrate la prima cameră a Parlamentului, nouă se află la comisii, trei au devenit legi, iar opt au fost respinse definitv.

Pe 9 februarie 2010, Marius Neculai, împreună cu alți trei deputați PDL, a depus proiectul de Lege privind transmiterea către Consiliul Local al municipiului Roman a dreptului de administrare asupra unui bun aflat în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”, în vederea realizării obiectivului de investiții „Microhidrocentrală pe rîul Moldova, în municipiul Roman, județul Neamț”. Proiectul a devenit lege pe data de 11 noiembrie 2010.

În septembrie 2010, deputatul Marius Neculai și regretatul Victor Surdu, care atunci era deputat din partea PSD, au depus proiectul de Lege privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului și din administrarea Stațiunii de Cercetare și Producție pentru Cultura și Industrializarea Sfeclei de Zahăr Roman în domeniul public al județului Neamț și în administrarea Consiliului Județean Neamț, în vederea realizării unor stații de transfer și sortare în cadrul proiectului „Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor în județul Neamț”. Proiectul a devenit lege trei luni mai tîrziu.

Marius Neculai este co-autor și al unei propuneri legislative privind unele măsuri prealabile lucrărilor de construcție de rețele de transport și distribuție energie electrică, propunere care a devenit lege în noiembrie 2010.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Ciprian 11 ani ago

    De la PDL sau USL, observ ca acesti oameni ne-au reprezentat cu folos Romanul in cei 4 ani de mandat, sa speram ca domnul avocat Chelaru va iesi din nou senator si ne va reprezenta, totusi nu inteleg de ce a fost inlaturat domnul deputat Neculai care deja se acomodase in parlament si incepea sa faca treaba, in defavoarea doamnei Udrea care cu siguranta NU are ce cauta la noi in zona dupa cate „mismasuri” a facut in trecut, sau poate mai are de facut vreun credit de cateva sute de milioane de euro si vrea sa ii faca in viitorul mandat de deputat de Roman.