HomeActualitateRoman

Accident cu doi morți, simulat la Horia

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a simulat un accident grav, pentru a testa viteza de reacție și modul în care colaborează instituțiile implicate în astfel de situații

Joi, 16 octombrie, la ora 21,19, Dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al judeţului Neamț a fost anunțat că, la ieșirea din localitatea Horia, spre Bacău, în afara carosabilului, sunt șase autoturisme, dintre care unul în flăcări, și sunt persoane care strigă după ajutor. Au fost alertate unitățile care acționează în astfel de situații: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al judeţului Neamț, Serviciul Județean de Ambulanță, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Inspectoratul Județean de Poliție. Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț a solicitat prefectului județului declanșarea Planului Roșu de Intervenție.

Primele echipaje sosite la fața locului au stins incendiul izbucnit la autoturism și au efectuat recunoașterea. Accidentul s-a soldat cu 21 de victime. La acțiune au participat 15 ofițeri și 41 de subofițeri cu două autospeciale pentru descarcerare, patru autospeciale cu funcțiuni multiple, un autocamion de intervenție, șapte ambulanțe SMURD, patru echipaje cu ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță, două echipaje ale Poliției și un echipaj al Jandarmeriei. În urma evenimentului, două persoane au decedat și 15 persoane au fost rănite grav. Din fericire, accidentul nu a fost unul real, ci o simulare organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț, pentru a testa timpii de reacție ai instituțiilor implicate în astfel de evenimente și colaborarea între echipele aparținând diverselor instituții și care lucrează împreună în astfel de situații nefericite. Cu excepția organizatorilor de la ISU, nimeni nu a știut ora la care urma să înceapă exercițiul, partenerii fiind înștiințați doar că simularea va avea loc în acea zi. „Conform scenariului, a fost vorba despre un accident de circulație determinat de vizibilitatea redusă și am reușit ca situația să pară una reală. S-a dat foc unui autoturism plasat pe marginea drumului și am așteptat ca participanții la trafic să oprească pentru a vedea ce se întâmplă. Situația aleasă de noi a fost la limita inferioară de declanșare a planului roșu. S-a mers cu urmărirea procedurilor pentru astfel de situații până la sosirea în Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Neamț. A fost un exercițiu benefic pentru toți partenerii implicați, având în vedere că ne situăm într-o zonă în care astfel de situații pot avea loc. Au fost atinse toate obiectivele propuse la organizarea exercițiului”, a precizat Andrei Grancea, purtător de cuvânt al ISU Neamț. Simularea a avut parte și de un incident real, care a dat de lucru mai mult decât în scenariu echipajelor de poliție. Două mașini s-au ciocnit ușor, după ce conducătorii auto au fost atenți mai mult la ce se întâmpla în afara carosabilului decât în trafic.

Comentarii

WORDPRESS: 0