Prima paginăCultural

A prins viață Piațeta „Max Blecher”

A prins viață Piațeta „Max Blecher”

Dimensiune text

 

 

Duminică, 30 septembrie, de la ora 16.00, parcul din laterala Casei de Cultură a prins o nouă formă, devenind Piațeta „Max Blecher”. În ultimii doi ani, cu sprijinul unor tineri pasionași de istoria literară lăsată în urmă de romașcanul Max Blecher, cunoscutul prozator a prins din nou „viață” prin mai multe festivaluri ce i-au fost dedicate, dar s-a întors „acasă” și prin inaugurarea acestei piațete, deoarece imobilul în care a locuit a fost demolat în urmă cu câțiva ani.

Duminică, din inițiativa Asociației Anima Intelligentia, Asociației Culturale Pro-Loco și a Kult Hub, în Piațeta „Max Blecher” a avut loc un eveniment ce i-a fost dedicat. Irina Mihălcuț, gazda evenimentului, a organizat o miniserată culturală, iar la eveniment au răspuns un număr semnificativ de iubitori ai creației lui Max Blecher, dar și cetățeni care au apreciat manifestarea culturală. Momentele artistice au fost susținute de membrii trupei Gong, care au recitat din poeziile lui Max Blecher, din volumul „Corp transparent”.

Cristina Panaite, directorul Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon” din Roman, a explicat de ce acest parc a primit denumirea de Piațeta „Max Blecher”. Se întâmpla în 2009, când mai multe scuaruri din oraș au primit numele unor personalități romașcane. „În 2009, i-a fost decernat, post-mortem, titlul de cetățean de onoare al municipiului Roman. Parcul de lângă Primărie a fost propus să poarte numele lui Ion Luca sau Max Blecher și, deși ne-am fi dorit ca numele Blecher să fie dat străzii pe care a locuit, am considerat că și numirea acestei Piațete este un început bun”, a povestit Cristina Panaite.

La eveniment a fost prezent și criticul literar Doris Mironescu, un iubitor al creațiilor lui Max Blecher și un cunoscător al vieții scriitorului: „Max Blecher este citit și la Madrid, și la Cracovia. Volumul «Întâmplări din irealitatea imediată» este despre Romanul nostru, cu parcul, piața, cimitirul, malul Moldovei, beciurile, mansardele și prăvăliile. Max Blecher a cunoscut Romanul când era copil, până la 19 ani, după care, când s-a întors, fiind invalid, nu a mai putut să-l redescopere. Un copil în anii ’20 este un prizonier, pentru că pe acea vreme erau reguli stricte. Pentru copii și firile artistice, Romanul nu era un oraș ofertant. Răspunsul lui la cine este Romanul s-a regăsit în explorarea marginilor orașului, chiar și a maidanului de gunoaie, a beciurilor, a mușchiului verde din apa râului. Mesajul lui Blecher pentru Roman este acela al prezentării unui oraș secret, pe care-l inventează dacă el nu există, e un oraș al imaginației. De aceea se justifică de ce ne place Blecher acum, pentru că în astfel de orașe imaginative vrem să fim. Asociem tinerețea îndrăznelii, temperamentului artistic și imaginației. Blecher oferă darul imaginației, iar nouă ne oferă posibilitatea să ne vedem altfel orașul și trebuie să îmbrățișăm această posibilitate”.

Primarul Lucian Micu i-a felicitat pe tinerii implicați în acest proiect și și-a arătat deschiderea pentru a sprijini acțiunile care fac Romanul să „vibreze”. Împreună cu inițiatorii proiectului, a fost dezvelită și placa ce marchează Piațeta „Max Blecher”. Manifestarea a continuat la Biblioteca „George Radu Melidon” cu un concert al trupei Mult Tumult.

În Roman există la acest moment nouă piațete: Piaţeta „Sergiu Celibidache” – scuarul din faţa clădirii Casa Celibidache, Piaţeta „Calistrat Hogaș” – scuarul din faţa clădirii Muzeul de Artă, Piaţeta „George Radu Melidon” – scuarul din faţa clădirii Bibliotecii municipale, Piaţeta „Max Blecher” – scuarul din faţa clădirii Casa de Cultură, Piaţeta „Unirii” – scuarul în care este situat Stejarul Unirii, Piaţeta „Garabet Ibrăileanu” – spaţiul dintre clădirile Romtelecom şi Poşta Veche, Piaţeta „Ștefan cel Mare” – scuarul din faţa blocului nr. 19, de pe strada Sucedava, Piaţeta „Episcop Melchisedec Ștefănescu” – scuarul din faţa spitalului vechi și Piaţeta „Dragoș Vodă” – scuarul de la intersecţia străzilor Bogdan Dragoş şi C.A. Rosetti.

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Moshu 2 ani

    Waw ! ,,Piațeta” e in…părculeț !! (Si daca era ,,botezat” părculețul ce era ??!!!)