HomeSocial

A murit carbonizată în casa făcută scrum

O bătrînă de 73 de ani, din satul Slobozia, comuna Boghicea, a avut parte de un sfîrșit cutremurător. Maria Dascălu a ars de vie în locuința ei, în noaptea de 29 spre 30 ianurie.

 

 

Focul, care a făcut casa scrum, nu a fost observat de nici unul dintre vecinii femeii. Flăcările au fost observate abia luni dimineață, de un sătean care locuiește la două ulițe distanță de gospodăria Mariei Dascălu. Acesta a fost și cel care a dat alarma în sat.
Sătenii au sărit să stingă focul și au început să se gîndească la ce era mai rău cînd au văzut că nu dau de vecina lor. Din nefericire, pompierii care au ajuns la fața locului nu au mai putut face altceva decît să stingă materialele fumegînde.

La 5.53, Detașamentul de Pompieri Roman a fost alertat, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, ca urmare a producerii unui incendiu în localitatea Slobozia, comuna Boghicea. La fața locului s-au deplasat un ofițer, cinci subofițeri și o autospecială. În apelul primit în dispeceratul inspectoratului, apelantul – rudă cu proprietara locuinței afectate de flăcări – sesiza faptul că exista posbilitatea ca proprietara să fie surprinsă în interiorul locuinței, iar incendiul să se fi produs cu ceva timp în urmă, deoarece elemente din acoperișul construcției s-au prăbușit deja. Ajunși la fața locului, pompierii militari au constatat că acoperișul era prăbușit, iar incendiul se manifesta încă la elementele combustibile din construcția locuinței, pe întreaga suprafață„, a afirmat căpitan Iulian Jugan, purtător de cuvînt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Trupul carbonizat al femeii a fost găsit printre rămășițele locuinței, după ce pompierii au lichidat incendiul. Ulterior, în timpul cercetărilor de la fața locului, polițiștii de la criminalistică au fost puși în fața unei scene desprinse parcă din filmele de groază: focul mistuise complet membrele bătrînei.

De ani buni, Maria Dascălu locuia singură, într-o casă de aproximativ zece metri mătrați, care avea o singură cameră. Singurele rude pe care le avea erau doi nepoți, aceștia fiind și cei care o mai ajutau pe bătrînă în gospodărie. Era o femeie sărmană, cunoscută autorităților pentru că primea regulat ajutor de la primăria din comună. „Avea cîteva păsări pe care le creștea. De multe ori, noi i-am dat lemne pentru iarnă și alte ajutoare, fiindcă trăia dintr-o pensie de 350 de lei. Ghinionul ei a fost că gerul i-a ținut pe oameni în casă. Am vorbit cu vecinii ei și mi-au spus că nu au văzut și nu au auzit nimic. E posibil ca bătrîna să fi pus prea multe lemne pe foc, iar coșul de fum să fi luat foc, fiindcă prima dată a ars acoperișul. La noi este un obicei ca, iarna, lemnele de foc să fie aduse lîngă sobă, pentru a se usca mai bine„, a spus Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Pompierii sînt de părere că incendiul a fost cauzat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă, care a aprins, apoi, materiale inflamabile.

Comentarii

WORDPRESS: 0