Joi, 12 octombrie, la Primăria Roman, primarul Lucian Micu a semnat contractul de finanțare cu fonduri de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea termică a blocului 33 de pe strada Anton Pann. La eveniment a participat și Vasile Asandei, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE).
Proiectul „Creşterea eficienţei energetice în clădirile rezidenţiale din municipiul Roman”, Componenta 8 – bloc 33, strada Anton Pann, este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon; Prioritatea de investiţii 3.1 – Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea A: Clădiri rezidenţiale; Nr. apelului de proiecte: POR/2016/3/3.1/A/1.
„Discutăm despre semnarea primului proiect cu finanțare europeană din exercițiul financiar 2014 – 2020. Vreau să îi mulțumesc domnului director Vasile Asandei pentru disponibilitatea dumnealui de a veni alături de noi astăzi, astfel încât aici la Roman să putem semna acest prim proiect cu finanțare europeană. Sigur, le așteptăm și pe celelalte, sperăm într-o evaluare cât mai rapidă și, în cazul în care vor fi declarate eligibile, să demarăm procedurile legale pentru a semna și, ulterior, a implementa și alte proiecte cu finanțare europeană. Așteptăm semnarea contractului pentru Parcul Jora, care în această perioadă se află în perioada de precontractare și, ulterior, și celelalte proiecte care au fost depuse să fie evaluate și, dacă vor fi câștigate, să putem să le semnăm”, a afirmat primarul Lucian Micu, care a precizat că, pe aceeași axă, este în pregătire pentru a fi depus un proiect pentru reabilitarea a altor opt blocuri de locuințe de pe raza municipiului Roman.
Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, a anunțat că vor exista fonduri importante pentru promovarea și dezvoltarea economiei, la care pot depune proiecte instituțiile publice și cele private, astfel încât Romanul să redevină un centru economic important pentru zona Moldovei. „Sunt încântat să semnăm astăzi primul contract de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional al cărui beneficiar este Primăria Roman. Vă încurajez, pentru că pe acest apel încă se mai pot depune proiecte, să mai faceți și alte proiecte bune care vor fi finanțate și, de asemeni, și pe celelalte axe, urmează să mai semnăm contracte. Agenția de Dezvoltare Regională este foarte implicată în promovarea și dezvoltarea potențialului economic al regiunii, iar Romanul este un pol important din acest punct de vedere. Vă încurajez să depunem și proiecte prin Programul Operațional Regional, dar și pe liniile care se adresează firmelor private”, a declarat directorul ADRNE.
Lucrările de investiții la blocul nr. 33 de pe strada Anton Pann vor presupune anveloparea termică, înlocuirea (montarea) tâmplăriei exterioare termopan din PVC, refacerea termoizolației şi a hidroizolaţiei la terasă, precum şi termoizolarea intradosului (planşeu peste parter). În plus, pentru asigurarea unor condiții cât mai bune de locuit, administrația locală va interveni pentru refacerea trotuarelor perimetrale, refacerea instalaţiilor hidro-sanitare şi pentru realizarea lucrărilor de branşare la reţelele exterioare de apă şi canalizare, astfel încât fiecare locuință să aibă propria toaletă. Valoarea totală a proiectului este 924.902,91 lei, din care suma eligibilă este 833.962,45 lei (inclusiv TVA).
Comentarii
Pentru a se elimina posibilitatea acordarii comisioanelor ,ce face ca costul proiectul sa fie umflat de 3-4 ori ,este necesar ca primaria sa publice tot proiectul inclusiv devizul pe categorii de lucrari ,astfel ca cei initiati sa faca corectile impuse si primaria sa tina cont de ele.Explicatia ca licitatia regleaza acest lucru este utopie,stiind ca firmele aranjeaza intre ele cine castiga aceasta lucrare,la pretul de pornire a licitatiei,deci intocmirea devizului sa fie facut corect,cu pretul materialelor la nivelul celui mai mic pe piata,iar manopera sa tina cont de salarile existene si nu umflate la nivelul salariului din Germania iar lucratorii nostri sa primeasca salariul minim din tara noastra,diferenta intra in comisioane ,precum si sporuri neacceptabile,deaceea proiectul trebuie sa fie publicat ,pentru ca ca o parte din acesta este suportat de populatie si care trebuie sa stie pe ce da banii.
Referitor la arhitectura este necesar ca acoperisul sa fie executat cu sarpanta care da un aspect frumos cladirii si culoarea peretilor sa fie pastelata in baza unui proiect de fatade realizata de arhitectii primariei la inceput la toate blocurile din oras,care va fi obligatorie pentru toti proprietarii,astfel vom avea un oras frumos.
Numai cu reducerile la intocmirea devizului se poate elimina cota parte din costuri ce revine proprietarilor.