Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț avertizează că numărul cazurilor de turbare, în special la vulpi, este în creștere.
Astfel, dacă anul trecut s-au înregistrat trei cazuri de turbare, anul acesta s-au înregistrat cinci cazuri, din care unul la cîîne și patru la vulpi. În majoritatea cazurilor, vulpile bolnave au pătruns în localități și chiar în curțile oamenilor, crescînd riscul răspîndirii turbării la animale domestice și la om, prin mușcătură sau zgîrîietură.
„Proprietarii de animale trebuie să prezinte animalele pentru efectuarea vaccinării antirabice și să anunțe imediat orice suspiciune de turbare medicului veterinar. De asemenea, trebuie să anunțe imediat orice mușcătură produsă la om de către cîini sau pisici, iar persoanele mușcate de un animal trebuie să se prezinte de urgență la medic. Este interzisă jupuirea animalelor sălbatice găsite moarte și vînătoarea cu cîini în zonele în care s-a diagnosticat turbarea„, a precizat doctorul Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSVSA Neamț.
Rabia (sau turbarea) este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central, atît la animale cît și la om. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate. Oamenii pot dobîndi boala în urma mușcăturilor produse atît la animale sălbatice, cît și domestice. La om, perioada de incubare este în medie de 30-40 de zile. Evoluția bolii este rapidă, ducînd la paralizie, spasme ale gîtului, delir, comă și, în final, deces. Animalul bolnav prezintă următoarele semne clinice: agitație, irascibilitate, înghite diverse obiecte, se repede la obiecte imaginare și are tendința de a mușca, privirea este rătăcită, apoi devine fixă și feroce, nu mai poate înghiți, mușcă, limba îi iese afară din gură. În ultima fază se instalează paralizia generală a mușchilor, urmată de decesul animalului.
Comentarii