Prima paginăSocialEducatie

70.000 de elevi s-au întors la şcoală

Dimensiune text

Aproape 70.000 de elevi din Neamţ s-au întors luni în bănci. Deschiderea anului şcolar a fost marcată de festivităţi în toate unităţile de învăţământ.

Luni, încă de la primele ore ale dimineţii, străzile s-au umplut de forfota inconfundabilă a primei zile de şcoală. În blugi sau în uniforme, cu ghiozdane în spate sau doar cu o geantă aruncată şmechereşte pe umăr, cu buchete de flori pentru „doamna”, elevii s-au întors din nou la şcoală. Cei mici îşi duc singuri, cu mândrie, ghiozdanul în spate. Pe lângă ei, măcar un părinte. Emoţiile inerente, cu atât mai mari cu cât prima zi de şcoală era prima zi din lunga experienţă de şcolar ce avea să urmeze, nu i-au făcut pe părinţi să-şi lase sfaturile acasă. „Fii atentă cum ţii florile. Și, după ce intraţi în clasă, îţi alegi o bancă şi, apoi, te duci la doamna şi îi dai florile”, îşi instruieşte o mămică fetiţa. Ghiozdanul este cam trei sferturi cât mogâldeaţa care pare să fie mai interesată de pantofii de lac din picioare decât de ceea ce spune mama.inceput02

Oficialităţile au avut grijă ca aglomeraţia de început de an să nu fie o problemă în Roman. Festivităţile de deschidere au fost programate la ore diferite în şcolile din oraş, astfel încât în fiecare şcoală să existe un oficial care să dea semnalul începerii cursurilor şi valul de elevi care se îndreaptă spre şcoală să nu îngreuneze circulaţia. Colegiul Tehnic „Miron Costin” a fost una dintre primele şcoli în care s-a sunat clopoţelul. La festivitatea scurtă ce a precedat momentul în care elevii au intrat în clase au fost prezenţi primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, inspectorul şcolar Maria Ghiniţă, reprezentanţi ai Poliţiei Române şi preoţi. „Mă bucur că sunt, astăzi, alături de voi, într-un moment important nu doar pentru voi, ci şi pentru familiile voastre. Mă bucur, de asemenea, să văd aici, alături de oamenii şcolii, reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Bisericii. Consider că educaţia, sănătatea şi credinţa sunt cei trei factori importanţi de care trebuie să ţinem cont pentru a avea parte de reuşită. Dacă există şcoli bune, în care elevii să fie pregătiţi bine, astfel încât să poată profita apoi de şansele care li se oferă, dacă există sănătate şi credinţă în Dumnezeu, putem merge înainte”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Culiţă Tărâţă. „Mă întorc cu emoţie în această şcoală în care am predat aproape 20 de ani, din care zece ani am fost director. A fi elev la această şcoală înseamnă a avea şansa de a învăţa o meserie căutată, înseamnă şansa de a putea avea un loc de muncă bine plătit. Vă doresc ca şi în acest an să aveţi rezultate frumoase, care să aşeze Colegiul Tehnic «Miron Costin» acolo unde îi este locul, printre şcolile reprezentative din judeţ”, a spus primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAtmosfera de sărbătoare a domnit şi la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. Terenul de sport s-a dovedit a fi neîncăpător pentru mulţimea de elevi, profesori şi părinţi participanţi la festivitate. „Când aţi ales să fiţi elevi la «Roman-Vodă», aţi ales performanţa, munca în echipă, seriozitatea. Aveţi în faţă exemplul colegilor voştri mai mari, care au dovedit, prin rezultatele obţinute la concursuri şi olimpiadele şcolare, că a fi elev la «Roman-Vodă» reprezintă o mândrie şi o obligaţie, în acelaşi timp”, a spus profesoara Mihaela Tanovici, directorul colegiului.

Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Viorel Stan, inspector şcolar general, şi Laurenţiu Dan Leoreanu, primar al Romanului, prezenţi la deschidere, au promis că vor acţiona fiecare, prin pârghiile pe care le au la îndemână, astfel încât marea durere a elevilor şi conducerii celui mai prestigios liceu romaşcan, reabilitarea corpului B al şcolii, să devină realitate. Aceeaşi echipă de oficialităţi a făcut onorurile cuvenite deschiderii anului şcolar şi la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, în faţa asistenţei „împărţite” – câţi elevi, atâţia părinţi -, fiecare, însă, cu subiectele de discuţie pregătite de acasă. Dacă elevii aveau de povestit despre vacanţă şi îşi aranjau deja locurile în bănci, părinţii discutau despre lista de materiale auxiliare, activităţile neincluse în programa obligatorie şi reparaţiile din şcoală. „Mă bucur să văd curtea şcolii plină de părinţi. Aceasta înseamnă că există o colaborare strânsă şi constructivă cu părinţii, astfel încât toţi cei implicaţi, noi – ca autoritate administrativă, profesorii şi dumneavoastră, părinţii, să facem tot ceea ce este în folosul copiilor dumneavoastră”, a spus primarul Laurenţiu Dan Leoreanu. Atmosfera s-a încălzit brusc când un stol de porumbei albi şi-a luat zborul din curtea şcolii, „pentru a duce peste tot vestea că la Școala «Vasile Alecsandri» au început cursurile”, cum a anunţat directorul Școlii „Vasile Alecsandri”, profesoara Maria Campău, iar un boboc de la clasa pregătitoare, purtat pe umeri, a dat înconjur careului de elevi, sunând, la propriu, din clopoţel.

Școlari noi şi vechi, aproape 70.000 la număr în Neamţ, au intrat, apoi, în clase. A fost ziua care face tranziţia de la vacanţă spre nouă luni în care orarul, temele şi grija extemporalelor vor fi, pentru cei mai mulţi, „distracţia”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0