Prima paginăActualitate

62 de accidente grave în Neamț în acest an, în care 17 persoane și-au pierdut viața

62 de accidente grave în Neamț în acest an, în care 17 persoane și-au pierdut viața

Dimensiune text

În primele șase luni ale acestui an, pe drumurile publice din județul Neamț s-au produs 62 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 17 persoane, rănirea gravă a 50 de persoane și rănirea ușoară a altor 29, informează IPJ Neamț.

În ceea ce privește riscul rutier, în perioada analizată s-a înregistrat o scădere în rândul accidentelor de circulație grave față de anul trecut (-22), dar și față de anul 2019 (- 42).

În rândul persoanelor decedate a fost înregistrată o creștere (+ 1) față de perioada similară a anului 2020, fiind evidențiată o scădere față de anul 2019 (-5). Totodată, numărul persoanelor rănite grav în urma accidentelor rutiere a cunoscut o scădere atât față de perioada similară a anului 2020 (-28), cât și față de 2019 (-46).

În urma analizei statisticilor existente la nivelul poliției rutiere, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt indisciplina pietonilor, viteza excesivă și abaterile comise de bicicliști.

Recomandări pentru călătorii în siguranță

Pentru călătorii în siguranță, polițiștii recomandă conducătorilor auto să circule cu prudenţă, să se asigurare şi să semnalizeze înainte de schimbarea direcţiei de deplasare și să crească distanţa de siguranţă între vehicule.

Pentru a ajunge cu bine la destinație, conduceți preventiv, respectați regulile de circulație și indicațiile polițiștilor aflați în trafic. Poliţiştii sunt prezenți în stradă pentru siguranța și fluența traficului rutier.

Circulați cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule. Conduceți fără bruscarea comenzilor vehiculelor și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Pentru evitarea producerii unor blocaje în trafic, polițiștii recomandă şoferilor să nu depăşească o coloană de autovehicule şi să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă.

Citește și:   Prins la volan după ce a fumat canabis, la Adjudeni

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Vor scădea capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pietonilor li se recomandă să traverseze numai prin locurile marcate corespunzător, după o temeinică asigurare și să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.

Bicicliștilor li se recomandă ca înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, să se asigure temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul. La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca au prioritate de trecere, să se asigure că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia lor.

Motocicliștilor li se recomandă să aibă contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să le intersecteze traiectoria. Sporiți atenția la viraje şi intersecţii – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare. Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia” – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus! Utilizați o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident.

Fiţi vizibil – purtați haine strălucitoare, reflectorizante. Adăugaţi material reflectorizant sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lăţimea benzii).

„Pentru conştientizarea riscurilor generate de lipsa conduitei preventive şi a urmărilor grave pe care le poate avea încălcarea normelor rutiere, atragem atenția participanţilor la traficul rutier să manifeste atenție sporită, să circule cu prudență și să respecte prevederile legale în vigoare”, mai precizează reprezentanții IPJ Neamț.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0