Prima paginăSanatateNeamt

5% dintre nemțeni au o formă de handicap

Dimensiune text

La finalul lunii februarie, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ existau 18.154 de persoane cu handicap, dintre care 1.099 instituţionalizate şi 17.055 neinstituţionalizate. Acestea reprezintă aproximativ 5% din întreaga populaţie a judeţului.

Persoanele încadrate în grad de handicap beneficiază de o indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, de 234 de lei pentru adultul cu handicap grav şi 193 de lei pentru handicap accentuat, şi de un buget complementar lunar, indiferent de venituri, de 106 lei pentru handicap grav, 79 de lei pentru handicap accentuat şi 39 de lei pentru handicap mediu. Persoanele cu handicap vizual au dreptul la un însoţitor, care primeşte o indemnizaţie de 724 de lei.

„Toate aceste drepturi sunt acordate de DGASPC Neamţ, în conformitate cu prevederile Legii 448/2006 republicată, pentru toate persoanele încadrate în grad de handicap, indiferent dacă fac parte sau nu dintr-o organizaţie nonguvernamentală. Condiţionarea acordării acestor sume de către ONG-uri este ilegală”, menţionează Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamţ.

Numărul persoanelor cu handicap înregistrate anul acesta în judeţ a crescut, în comparaţie cu aceeaşi perioadă ca anul trecut. Numai în primele două luni ale anului, Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap din cadrul DGASPC Neamţ a înregistrat 979 de dosare venite de la persoane care solicitau încadrarea în grad de handicap, în timp ce, în primele două luni din 2014, au fost înregistrate 756 de cereri.

Cererile pentru încadrare în grad de handicap pot fi depuse la sediul DGASPC din Piatra Neamţ, dar şi la punctele de lucru din Roman, Târgu Neamţ şi Poiana Teiului. Punctul de lucru de la Roman funcţionează de luni până joi.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0