Potrivit Legii nr. 180/2019, promulgată de președintele Klaus Iohannis la 10 octombrie 2019, începând cu acest an, la data de 30 octombrie este marcată în România „Ziua pacientului cu arsuri”. Ziua de 30 octombrie amintește de data la care, în anul 2015, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv din București, cel mai mare incendiu produs într-un club din ţară şi cel mai mare accident după anul 1989, soldat cu 64 de persoane decedate şi 163 de răniţi.
La nivelul Spitalului Municipal de Urgență Roman, în cursul anului 2019, s-au înregistrat 64 de pacienți cu arsuri, 35 de pacienți de sex feminin și 29 de pacienți de sex masculin. Principalele cauze ale acestor afecțiuni au fost contactul cu fluide fierbinți, pentru 43 de pacienți, expunerea la fum, foc și flăcări, 14 pacienți, în timp ce șapte pacienți au fost afectați de aburi și vapori.
La pacienții cu arsuri înregistrați la Spitalul Municipal de Urgență Roman, media de vârstă pentru adulți este de 60 de ani. De la începutul anului 2019 și pană în prezent, au fost înregistrați la nivelul Spitalului Municipal de Urgență Roman 22 de minori care au suferit arsuri, cea mai mică pacientă fiind o fetiță de zece luni cu o arsură de gradul II, pe 2% din suprafața corpului, intrând în contact cu fluide fierbinți.
Din totalul acestor pacienți, 41 au fost tratați la Spitalul Municipal de Urgență Roman Roman și neinternați, prezentând arsuri de gradul I – II, pe o suprafață de maxim 3% din suprafața corpului. 17 pacienți înregistrați au fost și internați, având arsuri de gradul II, între 2 – 8% din suprafața corpului, iar zece pacienți au fost transferați la alte unități sanitare, conform protocolului, cei având arsuri de peste 10% din suprafața corpului.
„Ca în orice boală, dar cu atât mai mult în arsuri, prevenția este mult mai importantă decât tratarea. Îngrijirile medicale de bază, efectuate în cazul tuturor arsurilor sunt toaletare, analgezice, hidratare și, la nevoie, intubare. Pentru pacienții cu arsuri pe suprafețe mari, arsuri de căi aeriene, ale perineului, arsuri de gradul III – IV, după ce se acordă îngrijiri medicale primare la Spitalul Municipal de Urgență Roman, sunt transferați, cu avizul Centrului Operativ pentru Situații de Urgență, către Centrele de îngrijire specializate, din București, Timișoara sau Iași”, au precizat reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Roman.
Comentarii