29 de decese în urma accidentelor petrecute în Neamț în 2023. Viteza neregulamentară, alături de abaterile pietonilor și ale bicicliștilor, cauzele principale

HomeActualitate

29 de decese în urma accidentelor petrecute în Neamț în 2023. Viteza neregulamentară, alături de abaterile pietonilor și ale bicicliștilor, cauzele principale

În primele nouă luni ale acestui an, 29 de persoane și-au pierdut viața în urma accidentelor de circulație petrecute pe drumurile din județul Neamț, cele mai multe pe DN 2 – E 85, arată un raport al IPJ Neamț pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023. Cauza celor mai multe accidente grave din județ o reprezintă abaterile pietonilor, în timp ce viteza neadaptată sau neregulamentară este cauza celor mai multe accidente rutiere mortale. În Neamț, de la începutul acestui an, cele mai multe accidente s-au petrecut luni dimineața, dar și marțea, joia, vinerea și duminica după ora 14.

În primele nouă luni ale anului, în judeţul Neamţ s-au produs 476 accidente de circulaţie (cu nouă mai multe ca în aceeași perioadă din 2022), soldate cu 29 persoane decedate (0), 89 rănite grav (+30) şi 539 rănite uşor (+7). În funcţie de consecinţe, situaţia se prezintă astfel: 99 au fost accidente grave (cu 19 mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut), soldate cu 29 persoane decedate (0), 89 rănite grav (+30) şi 55 rănite uşor (+26), iar 377 au fost accidente uşoare (-10), soldate cu 484 răniţi uşor (-19).

Principalele cinci cauze ale producerii accidentelor rutiere grave sunt următoarele:

 

În funcție de ziua și intervalul orar de producere, situația se prezintă astfel:

 

În funcție de locul producerii, situația accidentelor grave se prezintă astfel:

 

Pe drumurile naţionale s-au produs 34 accidente grave (34,34% din numărul accidentelor grave), soldate cu 17 persoane decedate, 30 rănite grav şi 25 rănite uşor. Pe drumurile județene și comunale s-au produs 41 accidente grave (41,41 % din nr. accidentelor grave), soldate cu 11 persoane decedate, 35 rănite grav şi 24 rănite uşor.

În perioada analizată, pe raza județului Neamț s-au produs 23 accidente mortale de circulație (23,23 % din numărul accidentelor grave), soldate cu 29 persoane decedate, opt rănite grav şi 20 rănite uşor. Situația pe categorii de drumuri se prezintă astfel:

 

Cauzele producerii accidentelor mortale sunt următoarele:

 

Situația infracțiunilor și contravențiilor constatate în perioada 01.01.2023 – 30.09.2023, raportat la aceeași perioadă a anului trecut, se prezintă astfel:

 

De remarcat este faptul că, în primele nouă luni ale anului 2023, la nivelul județului Neamț nu au fost înregistrate accidente rutiere având drept cauză conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.

„Pentru combaterea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice de către persoane aflate sub influenţa substanţelor psihoactive, în primele nouă luni ale anului 2023, Serviciul Rutier Neamţ a organizat 36 de acţiuni tematice. În cadrul activităților desfășurate pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența substanțelor interzise, în perioada analizată au fost efectuate 438 de testări cu cele două aparate DrugTest din dotare, fiind constatate 36 de infracțiuni. De asemenea, în perioada analizată, a fost constatată 1 infracțiune de Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, în cazul unui conducător auto pentru care aparatura specifică indica prezența substanțelor interzise”, mai precizează reprezentanții IPJ Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0