Prima paginăRoman

28.000 de lei în jumătate de oră

Dimensiune text

Această sumă a fost cîștigată la jocuri de noroc. Ancheta Poliției a dovedit că angajații firmei aranjaseră jocurile. Afacerea s-a dovedit foarte profitabilă, mai ales în anii de criză. Licența pentru o sală de jocuri costă peste 200.000 lei în Roman, pasionații de jocuri de jocuri de noroc au la dispoziție 55 de locații. Cei care preferă pariurile pot face acest lucru în șase locații.

 

Jocurile de noroc reprezintă o industrie înfloritoare pentru cei care au intrat în această afacere și o pasiune costisitoare pentru jucători. Din anul 2009, legea care reglementează modul în care se pot desfășura afacerile în acest domeniu a mărit cu mult sumele plătite de oamenii de afaceri pentru obținerea de licențe sau de autorizații. Astfel, o firmă care vrea să se ocupe de jocuri de noroc, pariuri sportive sau cazinouri trebuie să obțină licență pentru a opera pe piață, de la Ministerul de Finanțe. Licența costă 200.000 lei și este valabilă cinci ani. Pe lîngă această licență, fiecare aparat în parte trebuie autorizat. Autorizația costă 8.000 lei, dar este valabilă doar un an.

Chiar și așa, numărul locațiilor în care se găsește cel puțin cîte un „slot” (aparat mecanic la care se joacă jocuri de noroc – n.red.) este foarte mare. În evidența polițiștilor romașcani figurează 55 de locații care au sloturi, dar este posibil ca numărul acestora să fie mai mare. În toată zona Romanului sînt autorizate peste 450 de aparate.

Cei care monitorizează activitatea din domeniu spun că această afacere a prins teren, paradoxal, din 2009, adică după ce au fost introduse noile taxe pentru licențe și pentru autorizații, taxe chiar și de opt ori mai mari față de perioada anterioară.

Actualele aparate funcționează la fel ca un automat de cafea. Jucătorul bagă banii, iar aparatul, în funcție de valoarea introdusă, emite un anumit număr de impulsuri, pe care jucătorul le folosește.

Cei care dețin licență pentru jocurilede noroc spun că jucătorii se împart în două categorii. Există jucători pasionați, care aruncă sume mari în joc, riscînd mult, și jucători săraci, ce joacă în speranța unui cîștig care să le asigure o pîine. „În general, cei care joacă din pasiune și mizează mult nu joacă în Roman, pentru că nu vor să fie văzuți și pentru că, la noi, în oraș, nu este nici un cazinou. În cîteva locații sînt rulete, dar acestea funcționează tot ca un slot, nu sînt rulete de cazinou„, a declarat administratorul unui local în care există sloturi.

Suprinzător, infracțiunile din domeniu sînt puține la număr. Un singur client al jocurilor de noroc s-a plîns, în urmă cu mai mulți ani, că a fost înșelat, spunînd că i s-a dat un premiu mai mic decît ar fi trebuit. Plîngerea a fost înregistrată de polițiști, dar s-a dovedit neîntemeiată, jucătorul neînțelegînd corect regulile jocului.

Cele mai mari prejudicii la sălile de jocuri de noroc din Roman au fost în 2010 și în 2011. În martie 2010, doi tineri, din județele Iași și Vaslui, au fost prinși în flagrant de polițiști cînd păcăleau sloturile cu ajutorul unei bancnote de 100 lei, a unei lere și a unei strune de pescuit. Practic, tinerii aveau lipită de bancnotă o leră – adică o bucată subțire și îngustă de metal, care are un orificiu într-un capăt -, iar de orificiul lerei era prinsă o strună pentru pescuit. Aceștia băgau bancnota de 100 lei în aparat și jucau impulsurile aferente după care, cînd voiau să joace din nou, încercau să introducă o bancnotă uzată de un leu. Aparatul dădea eroare, moment în care casa de bani se deschidea, iar cei doi trăgeau înapoi bancnota de 100 lei cu ajutorul strunei. În acest mod, cei doi jucau pînă obțineau suma pe care și-o propuneau, după care solicitau operatorului de la sala de joc plata banilor afișați de aparat drept premiu. Un singur premiu încasat nelegal de cei doi a fost în valoare de 1.850 de lei, dar paguba a fost mai mare.

În octombrie 2011, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au descins la mai multe săli de jocuri din Roman. Anchetatorii bănuiau că angajații localurilor cu pricina ar fi măsluit jocurile de noroc, în așa fel încît să scoată cît mai mulți bani de la clienți, fără a risca să piardă lichidități cu cei care aveau noroc. Descinderea oamenilor legii s-a soldat cu prinderea în flagrant a unora dintre suspecți. Angajații în cauză, în doar jumătate de oră, cîștigaseră ilegal 28.000 lei.

Polițiștii romașcani au mai avut în locru dosare de cercetare în care unii angajați ai sălilor de jocuri au fugit cu banii sau au jucat banii pe care îi gestionau, toate dosarele finalizîndu-se prin condamnarea vinovaților.

COMENTARII

WORDPRESS: 0